Oslo

Visste ikke at hun bodde i en container

De trenger ikke se ut som en blikkbokser. Da Karianne Askeland (26) fikk husrom i en container i Amsterdam, trodde hun det var en vanlig hybel.

Hvite, fine og med morsomme fargeinnslag. Slik ser containerlandsbyen Qubic ut, der Karianne Askeland bodde et halvt år.
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

Det er tøff kamp om utleieboliger i Oslo. Nesten 4000 studenter står i kø for å skaffe seg husrom.

Les også

Vil du bo i en container?

Forrige uke skrev Osloby at Studentsamskipnaden i Oslo er i kontakt med containerleverandører for å løse hybelkrisen. Allerede neste semester kan de midlertidige løsningene være på plass.

Karianne Askeland har ingen problemer med å anbefale containertilværelsen.

Men flere byer i Europa har hatt et slikt tilbud til studenter i mange år. Blant annet Amsterdam, som har to større containerlandsbyer.Og containerne trenger slett ikke se ut som primitive blikkbokser. Det erfarte Karianne Askeland da hun tok et utvekslingshalvår i den nederlandske hovedstaden i 2008/2009.

Bra alternativ

— Jeg fikk utdelt en bolig via universitetet. Faktisk skjønte jeg ikke at det var en container før noen fortalte det etter en stund, sier Askeland.

Hun sier kvaliteten var omtrent som det vanlige studentboliger tilbyr.

— Standarden var helt OK, og vi hadde alle nødvendige fasiliteter. Det var ingenting å klage på. Men jeg hadde kanskje flaks, for min container var relativt stor. Jeg delte sammen med en annen person, sier Askeland, som nå studerer jus i Oslo.

Hun har ingen problemer med å anbefale containerlivet.

- Hvis en først skal bo billig, er det et veldig greit alternativ.

Det trenger ikke være kummerlig i containere. Her fra containerlandsby Keetwonen.

Det trange leiemarkedet i Oslo gjør at alternativer presser seg frem. Flere leverandører tilbyr nå containerhybler. Sist uke skrev Aften om sivilarkitekt Christian Olavesen som sammen med Uniteam har utviklet et svært miljøvennlig alternativ. Med vindmøller og solcellepanel er disse containerne selvforsynt med strøm. I Stavanger har universitetet bestemt seg for å teste ut seks tidligere skipscontainere, som er ominnredet og tilpasset et studentliv.

Positiv

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen har ingenting imot containerlandsbyer, men understreker at initiativene må komme fra universitetet. Kommunen har ingen tomter å dele ut.

— Jeg mener dette kunne være spennende å prøve ut. Men vi er avhengig av å få en søknad på en konkret tomt. Vi er i tett dialog med Studentsamskipnaden, og har jevnlige møter. Dette er en sak som er naturlig å ta opp i dette samarbeidet.