Oslo

Nesodden-ulven har fått kjæreste

Ulven var lenge på leting etter et eget revir der den kunne slå seg til med en kjæreste. Forskerne kan med ganske stor nøyaktighet si når amors piler traff blink.

Ulven på Nesodden ble rikskjendis i fjor.
  • Arild M. Jonassen

En rekke tips forskerne har mottatt, viser at paret har vært sammen siden oktober i fjor i Kroppefjäll, et begrenset skogsområde noen mil nordøst for Uddevalla i Sverige.

Folks observasjoner stemmer godt med GPS-signaler ulveforskerne har fått fra ulvens vandring. Signalene viser at paret har holdt seg innenfor dette område siden 11. oktober i fjor. Ulveforsker Petter Wabakken sier at de der har funnet et revir som nå ikke er okkupert av andre ulver. Ulven ble radiomerket som hvalp sommeren 2012 hjemme i Rotnareviret på Finnskogen.

Les også

Østmarka kan få sin egen ulvefamilie

Kjendisstatus

Før Nesoddenulven fikk kjæreste, hadde den vært sammenhengende på vandring siden den i mars fjor forlot den trygge tilværelsen i Rotnareviret. Den overrasket ulveforskerne, for radiosignalene viste at ulven gikk vestover, ikke østover inn i Sverige, slik som andre enslige norske ulver på jakt etter et eget revir der den kan etablere en ulveflokk.

På sin leting etter en partner ble ulven årets kjendis i den norske ulvestammen. Det skjedde da ulven inntok Nesodden i midten av april i fjor. Flere mennesker så den der. Den ble også fotografert, og havnet på avisenes førstesider. Ulveforsker Petter Wabakken gikk tidlig ut og bekreftet at det var ulv der. Slik ble den kjent som Nesoddenulven.

Ulven var på vei rett mot Oslo sentrum, da den snudde i møte med Oslofjorden på Nesodden.

Flink til å svømme

— Ulver er flinke svømmere, men er forsiktige når de møter på noe ukjent. Og saltvann har den ikke lært om av sine foreldre. Det var ganske sikkert årsaken til at den droppet en svømmetur over Oslofjorden, sier ulveforsker Wabakken.

— Kan den bli far i år?

— Ja, vi regner med parring om en måneds tid. Ynglingen skjer i så fall rundt første uke i mai, sier Wabakken. Nå vurderer forskerne å sette nye GPS-sendere både på Nesoddenulven og på partneren.

I forrige uke skrev Aftenposten om Østmarka kan få sin egen ulvefamilie til våren. To ulver går sammen i Østmarka, og minst en av dem markerer revir. For første gang siden 1980-tallet har Fylkesmannen i Oslo og Akershus registrert ulv som markerer revir her.

.