Oslo

Brunkollen i Bærumsmarka utvider med gapahuk

Bærum kommune har satt opp et nytt bygg på Brunkollen. Nå får den populære Markastuen plass til enda flere gjester. Her sees Therese Klemetsen, som drifter Brunkollen for Bærum kommune, og stamgjest Knut-Egil Borgen.

Markastuen fra 1943, som ligger på et høydedrag i Bærumsmarka, har fått en ny bygning til gjestene. Fra benkene inne i gapahuken kan turfolket skue utover hele Bærum.

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

– Vi hadde ikke nok sitteplasser inne om høsten og vinteren. Så vi startet med en kronerulling for å få satt opp en lavvo, forteller Therese Klemetsen, som drifter serveringsstedet Brunkollen for Bærum kommune.

De fikk inn 40.000 kroner fra stamgjester og andre gjester.

– Deretter sendte vi beskjed til kommunen om at vi ønsket å sette opp lavvoen, men da meldte skogsjefen seg. Han ville ikke ha en lavvo her oppe. Han ba oss vente litt, før han satte i gang med en søknad til kommunen om å få satt opp denne gapahuken, forteller Klemetsen.

Brunkollen ligger 380 meter over havet. Herfra er det vid utsikt over Bærumsmarka og Bærum.
Gapahuken, som har store glassvinduer, skal utstyres med en vedovn i midten, slik at gjestene kan holde varmen, samtidig som de kan skue utover blant annet Bærumsmarka.

Gapahuken ble satt opp før jul. Nå venter Klemetsen på ovnen som skal stå inne i gapahuken. Rundt ovnen kan turfolket sitte på benker. Gapahuken skal også få grønt tak.

Ville ikke bryte med miljøet rundt

Skogsjefen i Bærum, Terje Johannessen, bekrefter at han ikke ville ha noe lavvo på eiendommen.

– Det er jo en plass med historie og laftede bygninger. Så jeg hadde ikke veldig lyst på noe som bryter veldig med miljøet. Vi måtte ha noe solid og varig. Så jeg gikk på jakt etter en fin modell i laft, forteller Johannessen.

Tanken er at gapahuken skal være åpen på dagtid. Bærum kommune har en tilsvarende modell i Vestmarka. Der er det vedkasser med lås på.

– Vi har ikke helt bestemt hvordan vi løser bruken av Gapahuken på Brunkollen ennå. Vi må diskutere det litt. Først må vi få ovnen på plass og gress på taket, sier Johannessen.

Stamgjest Knut-Egil Borgen og hunden Juni tester komforten inne i den nye gapahuken. Borgen synes nyvinningen er fin. En ovn skal settes opp i midten av gapahuken.

– Fint for folkehelsen

Budsjettet var på rundt 600.000 kroner.

– Gapahuken ble litt dyrere enn den skulle, men ved å omstrukturere noe midler, gikk det i orden. Dette er et fint friluftstiltak. Den vil nok bli mye brukt og være fin for folkehelsen, sier skogsjefen.

Knut-Egil Borgen, som er en av stamgjestene, kommer på tur forbi med bikkja Juni, Han synes nyvinningen er fin.

– Jeg har vært inne og tittet allerede, sier Borgen, som ofte går tur i området.

Les mer om

  1. Bærum
  2. Marka
  3. Friluftsliv
  4. Tur