Politiet etterforsker tivoli-ulykken på Norway Cup

Vitne: Det burde har vært bedre vakthold.

Nilsen mener det var for få sikkerhetsansvarlige i «Morohuset» der ulykken skjedde, i tillegg til at beskyttelsesputen var ødelagt. Tivoli-sjef Aasmund Lund forteller at puten ikke har noen sikkerhetsfunksjon annet enn at man ikke skal skli på stålgulvet som blir glatt når det er vått.

Fredag 5. august ble en seks år gammel gutt kjørt til Ullevål sykehus etter å ha fått armen i klem på et tivoli på Ekebergsletta.

Chris Nilsen var på tivoliet med samboer og to barn da ulykken skjedde. Han hjalp den skadede gutten med å få løs armen, som var klemt fast under et løpebånd som spant. Nilsen mener det var for få sikkerhetsansvarlige i «Morohuset» der ulykken skjedde.

– Vi hørte at noen skrek, og jeg måtte løpe gjennom hele huset for å finne gutten. Armen hans var klemt fast mellom båndet og metall på en slags løpemølle, forteller Nilsen.

Ulykken skjedde i en annen etasje enn der vaktpersonen satt. I tillegg var det høy musikk på stedet som gjorde at det var vanskelig å høre at gutten skrek. Det tok derfor tid før løpebåndet ble stoppet.

Nilsen forteller at gutten hadde store skader på armen og var i sjokk da de fikk han løs. Ved enden av løpebåndet var det en liten tjukkas til å falle på. Den var nedsunket og hullete.

– Dette er ikke ett pariserhjul. Huset har mange ting man kan falle og skade seg på. Det var ganske små barn her, og det var flere steder man ikke kan se dem. Det var kun én vaktmann i bua utenfor, og han så ingen ting av det som skjedde, forteller Nilsen.

Les også

Gutt (6) skadet i tivoli-ulykke på Norway Cup

Satt inn ekstra vakt

Det er Statens jernbanetilsyn som har ansvaret for å følge opp og ha tilsyn med fornøyelsesinnretninger i Norge. Avdelingsdirektør Bjørnar Monsø forteller at de har hatt årlig tilsyn på innretningen «Sorte Perle», et opplevelseshus siden 1998. Det siste var i mai i fjor, og det er også planlagt tilsyn i år.

Etter ulykken ble innretningen stoppet umiddelbart.

– Vi snakket med ansvarlige fra Lunds tivoli som selv kom med et forslag om ekstra vakthold, forteller Monsø.

De ble enige om tiltak som bedrer sikkerheten, og vil derfor ikke ha noe ekstraordinært tilsyn i forbindelse med hendelsen.

Til kritikken av hullete og nedsunken beskyttelsespute ved båndet, sier Monsø at putens tilstand har vært påpekt ved tidligere tilsyn, og vil bli fulgt opp ved neste tilsyn.

– Ikke teknisk årsak

Daglig leder i Lunds tivoli, Aasmund Lund, understreker at opplevelseshuset er godkjent og at hendelsen ikke skyldes tekniske problemer.

– Gutten har vært veldig uheldig. Her er det sånn at man står på et bånd, og han har snublet. Det er selvfølgelig utrolig beklagelig, sier han.

I tillegg til å satt inn en ekstra person til å passe på båndet, har de kontaktet fabrikken som har laget opplevelseshuset for å høre om de bør gjøre noen utbedringer.

– Vi gjør alt som er mulig for at det ikke skal skje igjen, sier Lund, men legger til at det kun har vært to fallulykker siden de fikk opplevelseshuset i 1998.

Beskyttelsesputen forteller han at er lagt ved enden av båndet for at man ikke skal skli på stålgulvet. Puten skiftes ut regelmessig, men den har ikke en sikkerhetsfunksjon.

Etterforsker hendelsen

Politioverbetjent og leder for etterforskningen ved Manglerud politistasjon, Terje Dahl, kan ikke kommentere kritikken av tivoliet, men forteller at de nå etterforsker hendelse.

– Politiet undersøker hendelsen og omstendighetene rundt for å avgjøre hvilken retning saken skal ta, forteller han.

De har avhørt flere vitner, men det er for tidlig å si noe om hvordan og hvorfor skjedde.

Dahl bekrefter at gutten fikk skade i hånden, og legger til at seksåringen får oppfølging. Politiet er også i dialog med guttens foreldre.

– Vi tar saken alvorlig, sier Dahl.