Oslo

Melafestivalen betaler 60.000 til Oslo kommune, leier videre for det tidobbelte

Prisen for å sette opp matboder på Mela-festivalen er mangedoblet på få år. Nå kritiseres festivalen for å ta seg for godt betalt.

Godt over 100.000 personer er innom Melafestivalen som startet fredag og slutter sent søndag kveld. I år har arrangøren fått kritikk for at prisen for å leie matboder har vokst kraftig på få år.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

I fire år har Irfan Mahmood leid en liten matbod for å selge mat under Melafestivalen. I år står han uten bod fordi han ikke kunne betale 45.000 kroner.

– Jeg betalte rundt 10.000 kroner første gang jeg leide matbod. Prisen har økt gradvis fra år til år. I år krevde arrangøren over 40.000 kroner i leie. I tillegg kommer 5000 i depositum. Alt må betales på forskudd. Jeg driver et lite familiefirma og har ikke råd til å betale, sier Irfan Mahmood.

Kokken Irfan Mahmood føler seg skviset ut av Melafestivalen på grunn av høye leiepriser. Også en annen aktør Aftenposten har snakket med sier at han ikke hadde råd til å leie matbod på den populære festivalen.

Mahmood driver cateringfirma Taste Home og har fire ganger tidligere leid bod for å selge pakistansk mat under Melafestivalen på Rådhusplassen. Nå er han oppgitt over den høye leien festivalen krever for bodene.

LES OGSÅ: Melafestivalen: Femten fargerike år

I tillegg til leien må matselgerne betale 5000 kroner ekstra hvis de ikke kjøper drikkevarer gjennom festivalens leverandør. Dette til tross for at Melas leverandør tar høyere betalt for drikkevarer enn flere konkurrenter.

Mat for 250.000 kroner

Irfan Mahmood anslår at han måtte ha solgt matvarer for nærmere 250.000 kroner i løpet av de tre dagene, for å gå med overskudd med disse vilkårene.

LES OGSÅ: Her får du mat til studentvennlige priser

– Jeg ville ikke ha tjent penger med mindre jeg hadde ansatt svart arbeidskraft eller brukt smuglerkjøtt. Det vil jeg ikke gjøre. Forrige gang jeg leide bod her gikk jeg bare så vidt med overskudd, sier Mahmood.

– Hvorfor vil du absolutt selge mat på Melafestivalen?

– Jeg er en profesjonell kokk og ønsker å vise frem den pakistanske kulturen gjennom pakistansk mat. Mela er en fin arena for det. Men med disse prisene er det ikke mulig. Derfor reagerer jeg, svarer Mahmood.

LES OGSÅ: Verdensstjerner til Oslo for å spille cricket

Betaler 60.000 til kommunen

Ifølge kontrakten mellom Mela og Oslo kommune betaler Mela 60.000 kroner for leie av Rådhusplassen. Strøm er ikke inkludert i dette.

Aftenposten har snakket med flere firmaer som enten leier eller har vært interessert i å leie matbod. De forteller at leieprisen varierer fra 40–50.000 kroner (inkludert moms), avhengig av plassering og andre forhold. I tillegg kommer depositum på 5000. Det er 27 matboder på festivalen. I tillegg kommer et par matvogner.

Festivalledelsen opplyser overfor Aftenposten at de regner med leieinnkter på 700.000–800.000 kroner fra matboder ved årets festival.

LES OGSÅ: Oslos beste indiske restauranter

– Jeg stusser over at de betaler 60.000 kroner for leie til kommunen og krever skyhøyt beløp fra oss. I tillegg får Mela offentlig støtte, penger fra sponsorer og penger fra salg av reklameplass. Dette skal være et inkluderende arrangement basert på idealisme, men Mela er blitt «big business», tordner Mahmood.

Eieren av et firma som har hatt bod på Mela i årevis forteller at leien var hele nede i 5000 kroner da de startet å leie. Han ønsker ikke å stå frem fordi han også leier bod i år.

LES OGSÅ: Sender 60 busser i timen over Rådhusplassen

Mela: Vil sikre mangfold

Festivalsjef Khalid Salimi forklarer prisstigningen med at festivalen har større kostnader i dag enn for få år siden.

– Mela er en familiefestival der vi ikke selger alkohol slik mange andre festivaler gjør. Salg av mat er en viktig inntekt for å dekke utgifter til blant annet teltleie, strøm til alle boder, toaletter, håndvask, kjølecontainere, renhold og søppelhåndtering. I år har vi også større utgifter til lyd og lys. I tillegg kommer vakthold. Vi må heller ikke glemme at dette er en gratisfestival for publikum, sier Salimi.

– Enkelte aktører sier at de tidligere betalte 5000 kroner. Nå må de ut med nesten 50.000?

– Det er riktig, men som sagt er det store kostnader tilknyttet matboder. Noen av dem som har solgt mat har tjent svært gode penger tidligere fordi leien var så lav. Nå har vi differensiert prisene, slik at de som har tjent mest penger må betale mer. Vi vil for eksempel også ha mat fra Somalia, men de tjener ikke så mye. Derfor er det noen som bare betaler 5000 kroner i leie. På denne måten sikrer vi mangfold, sier Salimi.

LES OGSÅ: Khalid Salimi: Festivalgeneral for Mela, byens store samlingspunkt

Får støtte fra staten

Salimi legger til at de igjen vil vurdere systemet for matboder.

– Vi vurderer et system som skal være basert på omsetningstall, sier festivalsjefen.

Khalid Salimi er festivalsjef for Melafestivalen. Han sier at mange har tjent gode penger på å selge mat på Mela tidligere. I år må de betale mer for å leie bod.

– Mange reagerer på at dere kun betaler 60.000 kroner i leie til kommunen, og tar omtrent like mye for én bod?

– Nå har vi et budsjett på 15 millioner kroner. Vi får 10 millioner i offentlig støtte. Derfor må vi ha andre inntektskilder, svarer Salimi.

LES OGSÅ: Khalid Salimi: Norge blir ikke mindre norsk av å forandre seg

– Hvorfor ønsker dere at alle kjøper drikkevarer fra deres leverandør?

– Vi har tidligere opplevd at noen har dumpet prisen på brus for å tiltrekke flere kunder. På denne måten sikrer vi at alle selger brus til samme pris. Vi ønsker at mangfoldet skal komme alle til gode.

Les også

  1. Khalid Salimi: Festivalgeneral for Mela, byens store samlingspunkt

  2. Fakhra Salimi får enda en pris for innsatsen for minoritetskvinner

  3. Melafestivalen vil lokke barnefamilier til Rådhusplassen