Oslo

Denne maskinen gjør snø til vann

Lurer du på hvor det blir av all den møkkete snøen som skal fjernes fra byens gater og plasser? Den ender i Terjes mektige buk.

Terje er en diger maskin som gjør snø om til vann og skiller ut forurensingen før vannet slippes ut i det fri. Klikk på bildet, og se flere bilder fra Terjes ungdom.
  • Stein Erik Kirkebøen
Slik så maskinens indre ut. Oppfinner Terje Myrhaug, med champagne, døper snøsmelteanlegget.
Stor festivitas da oppfinner Terje Myrhaug døpte snøsmelteranlegget «Terje». Terje Stachnik, Terje Myrhaug, Hans Kevin, Trine Lund og Nina Pay.
NCC utviklet det selvrensende, flytende snøsmelteanlegg. Sjefingeniør Terje Myrhaug i NCC var hjernen bak prosjektet
Lastebillass med snø ble pøst ned i lekteren som smeltet snøen og skilte ut møkka som fulgte med, før vannet ble sluppet ut.
I mars 2013 ble «Terje» tauet vekk etter en lang sesong. Den smeltet og renset 102.000 kubikkmeter snø.

Den er stor som en villatomt, kostet 150 millioner kroner, ble født i 2011 og heter Terje. Nå kommer den til heder og verdighet igjen. For plutselig fikk vi god, gammeldags vinter.

– Vi har ikke begynt sesongen ennå, men det er der vi, og andre, tipper den forurensede snøen som kjøres bort fra Oslo-veiene, sier presseansvarlig Monica T. Olsen i Bymiljøetaten.

Hun regner med at vinterens første lass forsvinner ned i Terjes buk på onsdag, altså i morgen.

  • Her kan du lese mer om den ganske geniale snøsmeltemaskinen

I 2011 fant entreprenørselskapet NCC den endelige løsningen på det evige snøproblemet.

– Vi eier og drifter maskinen på oppdrag for kommunen, sier kommunikasjonssjef i NCC, Tor Heimdal.

Terje er et klimaoffer, men selv om han har hatt lite å gjøre de siste vintrene, så er han klar til innsats.

– Ja, absolutt. Han har vært i drift hver vinter, men i de siste årene har det ikke vært så mye å gjøre, men nå kjører vi i gang for fullt, sier Heimdahl.

Det er nemlig ikke noe nytt at det laver snø ned over Oslo om vinteren.

Snøen forurenser sjøen

Siden tidenes morgen er problemet blitt løst ved at man måker snøen bort. Men det er ikke nok å få den bort, den må helt bort og den må lagres et sted. Lenge kjørte man den på sjøen.

Sjefingeniør Terje Myrhaug med litt av den møkka som ble liggende i snøsmelteren etter at rent vann hadde rent tilbake i havet. I løpet av én helg ble det skilt ut 80 tonn grus.

Det løste bare en del av problemet. Snøen forsvant, men møkka ble i sjøen. Bysnø er svart, møkkete og forurensende. Derfor sluttet man å kjøre den på sjøen. I stedet ble den samlet i digre deponier på land. Der lå den langt utover sommeren i store hauger, som langsomt ble mindre – og mer og mer møkkete ettersom snøen rant vekk og møkka ble liggende igjen.

Heller ingen god løsning.

Løsningen

Men i 2011 kom løsningen på problemet. En snøsmeltemaskin, en diger lekter hvor bysnøen skulle tippes og smeltes ved hjelp av varmen fra fjordvannet. Møkka og forurensingen skulle bli igjen på lekteren, mens rent vann skulle renne ut i fjorden.

Voila!

Nyskapningen vakte stor oppmerksomhet og interesse, Aftenposten arrangerte navnekonkurranse og det ble snakket om at det er mange storbyer i verden som sliter med snø om vinteren, så øynet man mulighetene for en ny, norsk eksportartikkel.

– Klimaendringen har gjort at det ikke er så mye fokus på problemet lenger, så Terje er fortsatt den eneste i sitt slag i verden, sier Heimdahl.

Nå ligger han ved Søndre Akershus kai, og er klar til innsats.

Les mer om

  1. Snø
  2. NCC
  3. Vinter