Oslo

Kritiske til kameraer i kvinneparken

I tillegg til skulpturer skal nå smarte overvåkingskameraer utplasseres i Ekebergparken.

C Ludens Ringnes stiftelse ønsker å utplassere overvåkingskameraer over store deler av skulpturparken for å hindre hærverk og tyveri.

  • Arild Færaas
  • Olav Eggesvik
    Journalist

I et brev til Datatilsynet beskriver C Ludens Ringnes stiftelse hvordan de ønsker å utplassere overvåkingskameraer over store deler av skulpturparken.

Årsaken er at man frykter tyveri av statuene, både fordi kunstverkene har en verdi og fordi man frykter at noen skal stjele statuene for å selge metallet.

Ikke kontinuerlig filming

Sensorer, videoanalyse og alarmer skal utløse overvåkingen, ifølge konsulentfirmaet som har sendt brevet på vegne av stiftelsen.

Flere av statuene vil få det som i brevet kalles “seismiske sensorer”. De kan oppdage bevegelse, for eksempel dersom noen forsøker å bevege på statuen, ved å klatre på den eller ved et tyveriforsøk. Dette skal igjen starte overvåkingskameraet.

Les også

Her kommer damene!

Noen av kunstverkene er høye installasjoner. For å forhindre at noen klatrer på dem, ønsker stiftelsen termiske kameraer, som viser varme og kalde områder. De skal rettes et stykke opp på de høyeste installasjonene.Andre kameraer skal være av den ordinære typen, men vil kun aktiveres dersom et dataprogram oppdager noe unormalt.

Streng regulering i parker

Datatilsynet har vurdert brevet etter Personopplysningsloven § 38a, som regulerer kameraovervåking i parker og rekreasjonsområder. Det skal meget gode grunner til for at slik overvåking skal være lovlig, skriver Datatilsynet, som vurderer at overvåkingen så vidt er innenfor det loven kan tillate. Men det er ikke lovlig å plassere ut overvåkingskamera for å hindre klatring på kunstverkene.

Datatilsynet bemerker at de er godt fornøyde med løsningen der seismiske sensorer utløser overvåkingen.

— De har gjort hjemmeleksen sin, og kommet med en løsning der det kun filmes når noen gjør noe de ikke skal, sier Andreas Hofstad i Datatilsynet.

Mot kamera i skogen

Bjørnar Moxnes sitter i bystyret for Rødt, som var det eneste partiet i bystyret som gikk mot å gi tomten til Ringnes. Han er, ikke overraskende, svært skeptisk til kameraovervåking.

— Vi er generelt skeptiske til overvåking i skogen, bemerker han tørt, og legger til at det ble lovet at det ikke ville bli gjort store inngrep i skogen.

Kommer kameraene i trærne? Bjørnar Moxnes (R) og Une Aina Bastholm (MDG) er kritiske til at det kommer overvåkingskameraer i Ekebergparken. Foto: Dan Petter Neegaard

— De blir nødt til å sette opp skilt. Følelsen av å gå i skogen vil bli en helt annen når du vet at det er overvåkingskameraer der, sier Moxnes. - Nå skjer det vi advarte mot. Reguleringsplanen har gummistrikk-formuleringer, og nå tøyer Ringnes dem. Overvåking i skogen var aldri et tema da bystyret debatterte denne saken.

Miljøpartiet De Grønne er også svært kritiske. Une Aina Bastholm, partiets leder og 2.-kandidat i Oslo, mener bystyret har gjort en tabbe.

- Parkplanene ble lansert som et tilskudd til skogen, en gavepakke. Men det vi ser nå er noe helt annet, sier hun.

— For personvernet til barna og andre som bruker skogen er dette veldig urovekkende. Jeg mener at Oslo kommune og bystyreflertallet har gjort en tabbe. Dette er Oslos siste bynære skog og ble gitt til kommunen som en gave i 1889, på betingelsen av at skogen skulle holdes av til Oslos befolkning i øst. Nå er det blitt et parkanlegg og en turistattraksjon, sier Bastholm.

— Det er ikke lenger en fri skog når de plasserer overvåkingskameraer der.

- Relativt vanlig tiltak

— Dette er noe som gjøres i forbindelse med oppgraderingen av området og sikkerhetstiltakene for publikum og for parken, sier daglig leder i C Ludens Ringnes stiftelse, Ina Johannesen.

Les også

Synes kritikken har gjort parken finere

Hun er ikke enig med Rødt eller MDG om at overvåkingskameraene vil være et stort inngrep. — Tror du kameraene vil være et forstyrrende element i parken?

— Nei, det tror jeg ikke. Det vil skiltes der hvor de blir plassert, etter forskriften til Datatilsynet. Det er et relativt vanlig tiltak mot vandalisme og hærverk. Som du sikkert er kjent med, finnes det tilsvarende tiltak i andre åpne, offentlige rom i Oslo, sier Johannesen.