Oslo

Hotellkonger vil finansiere nytt konserthus i Oslo

Petter Stordalen, Ingrid Røynesdal, administrerende direktør i Oslo-Filharmonien og Anders Buchardt har planene klare for hvordan det nye konserthuset på Filipstad blir. Nå er resten opp til politikerne.
Her på Filipstad er det nye konserthuset planlagt å ligge.

Petter Stordalen og Anders Buchardt vil investere 2,5 milliarder kroner i et flunkende nytt konserthus, hotell og kongressenter på Filipstad.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

— Det er Anders og jeg som eventuelt kommer til å miste nattesøvnen hvis dette ikke skulle lykkes.

Det sier Petter Stordalen. I 2019 fyller Oslo-Filharmonien 100 år. Jubileumssesongen kan bli feiret i flunkende nye lokaler på Filipstad, fullfinansiert av Stordalen og hans mangeårige samarbeidspartner, Anders Buchardt.

— I starten må jeg innrømme at vi var litt skeptiske, både med tanke på kompleksiteten, størrelsen og utfordringen. Samtidig så vi de enorme mulighetene som ligger der, både for Oslo og for oss som hotellaktører i Oslo og Norge. I likhet med Operaen ligger det et enormt potensial langt utover Norges grenser med et slikt prosjekt, sier Petter Stordalen.

Har jobbet lenge for nytt hjem til Filharmonien

Administrerende direktør Ingrid Røynesdal i Oslo-Filharmonien har i lang tid jobbet med muligheten for å gi det anerkjente orkesteret et nytt hjem.

Orkesteret har i mange tiår slitt med trange og lite hensiktsmessige lokaler, og ikke minst dårlig akustikk. Hun har derfor gått mange runder i det offentlige Norge i håp om å få realisert et nytt konserthus i Oslo.

Ikke tilpasset

— Dagens hus er ikke tilpasset et orkester som vårt. Ettersom det er svært mange store kulturhus som bygges i Oslo akkurat nå, var muligheten for offentlig finansiering helt låst. Derfor jobbet jeg lenge mot private aktører, og da åpnet det seg en mulighet med disse to herrene, sier Røynesdal.

Les også:

Les også

Lager ny Vigelandspark på oppdrag fra Røkke

1500 sitteplasser og øvingslokaler

Går det som de to investorene håper, vil Oslo om få år få et nytt konserthus med 1500 sitteplasser, med moderne øvingslokaler og kontor, i kombinasjon med et hotell med 400 rom og et kurs— og konferansesenter.

Prosjektet skal ikke finansieres av det offentlige.

Hele bygningskomplekset blir på 40 000 kvadratmeter og vil koste 2,5 milliarder kroner. Kanskje mer. Men det skal ikke koste det offentlige en eneste krone.— Politikerne i Oslo slipper å miste nattesøvnen, de kan sove trygt. Det blir heller ingen debatt i bystyret i etterkant hvis det skulle blir dyrere enn forventet. I så fall blir det en diskusjon mellom oss og banken, sier Stordalen.

Nylig åpnet Stordalen et stort hotell og kongressenter i Malmö, til tre milliarder kroner, inklusiv et stort konserthus. Dette har allerede fått stor betydning for utviklingen av den aktuelle bydelen i Malmö.

Stordalen mener kulturhusplanene på Filipstad vil få tilsvarende stor betydning for kulturbyen Oslo og Filipstadområdet.

Vil forme Oslo

— Kulturturisme er noe vi ikke hadde for ti år siden. Nå kommer verden til Oslo for å oppleve kultur, som igjen skaper synergier. Vi ser det med operaen og vi har sett det med kombinasjonen av The Thief og Astrup Fearnley-museet. Dette handler derfor ikke bare om mange arbeidsplasser og store investeringer. Det handler like mye om hva Oslo skal være som by. Vi mener dette vil et fantastisk bidrag til kulturlivet i Oslo, sier Stordalen.

Les også:

Les også

Byutviklingsbyråd: Kommuneplanen for Oslo legger opp til en balanse mellom utvikling og vern

At nettopp Filipstad er valgt, er ikke tilfeldig. Området ligger i selve indrefileten i tilknytning til fjordbyen og er en naturlig forlengelse av utbyggingen av Tjuvholmen.

I tillegg har plan— og bygningsetaten i Oslo kommune signalisert at den aktuelle tomten skal være forbeholdt kulturformål.

— Vi har brukt mye tid på å studere hvilke internasjonale modeller som finnes når det gjelder samlokalisering og sambruk. Vi mener det prosjektet vi nå kan presentere, er bærekraftig. For Oslo-Filharmonien er det en helt unik mulighet, sier Røynesdal.

Samdriften er viktig

Stordalen og Buchardt bygger likevel ikke konserthuset utelukkende for kulturens skyld.

De mener synergieffekten mellom konserthuset og et nytt hotell og kongressenter, som de mener Oslo by sårt trenger, vil gjøre prosjektet lønnsomt.

Etter hvert vil det bli utlyst en internasjonal arkitektkonkurranse om utformingen, dette er derfor bare en foreløpig skisse.

— Vi legger opp til en veldig transparent sammenkobling mellom konserthuset og hotellet, med et åpent publikumsområde. Den eneste muligheten for å få til en fornuftig og lønnsom drift er at disse kvadratmeterne er i bruk flest mulig timer i døgnet, både av Oslo-Filharmonien og deres gjester og av hotellets gjester, sier Buchardt.

Han mener prosjektet vil få stor betydning for utviklingen av Filipstad som bydel, og byens befolkning.

Les også :

Les også

Ber byrådet droppe tunnel til 2,2 mrd. kroner: Foreslår parklokk over E18 på Fililpstad

— Jeg er overbevist om at dette kommer til å bli et samlingspunkt, et sted som vil skape mye liv og røre. Derfor er det viktig å se dette i lys av det, betydningen er langt større enn at det bare blir en bra konsertarena, sier Buchardt.

Nå er det opp til politikerne i Oslo å få på plass en reguleringsplan. Så vil det bli utlyst en internasjonal arkitektkonkurranse for den endelige utformingen.

— Jeg er overbevist om at Oslo-Filharmonien vil oppleve et ytterligere kunstnerisk løft gjennom et slikt prosjekt. Det vil skape en enorm tiltrekkingskraft, og vi tror også at et slikt hus vil gi enda flere grunner til å oppsøke konserthuset enn bare det kunstneriske, sier Ingrid Røynesdal.

Politisk jubel

Både Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet i Oslo jubler over at hovedstaden kan få et nytt konserthus.

— Dette er fantastisk. Oslo-Filharmonien fortjener virkelig å få et bygg som er tilpasset deres behov, samtidig som byen får et konserthus som også vil være attraktivt for andre orkestre. Samarbeidet med disse private aktørene gir oss også muligheten til å få et kongressenter, som byen sårt trenger, sier Aps ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl.

Her på Filipstad er det nye konserthuset planlagt å ligge.

Hun har forståelse for at Oslo-Filharmonien og de to investorene ønsker å legge det nye konserthuset på Filipstad.— Et kulturhus krever en tomt av en viss størrelse, samtidig som det trenger å ligge relativt sentralt. Da er det ikke så mange tomter igjen. Vi er derfor positivt innstilt til at de ønsker å bygge et kultursentrum på Filipstad, sier Tellevik Dahl.

Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Carl I. Hagen, er også meget positivt innstilt til forslaget.

— Vi må ha mennesker på Filipstad og færrest mulig kontorplasser. Det må skapes liv og røre, og da passer det fint med et nytt konserthus som også kan brukes til større kongresser. Jeg vil vel å merke ikke kalle det en gave, ettersom det ligger en forutsetning fra disse investorene om at området skal kjøpes som kulturtomt, og ikke som boligtomt, sier han.

Han håper nå det blir en fortgang i arbeidet med reguleringsplanen for Filipstad.

Helhjertet støtte

Hallstein Bjercke (V), byråd for kultur og næring mener planene om et nytt konserthus er en vinn-vinn situasjon for Oslo by.

— Dette er spennende planer. Det vil ikke bare være bra for Oslo-Filharmonien, det vil også være veldig bra for musikkbyen og kulturbyen Oslo og for utviklingen på Filipstad.

- Dette stiller vi oss derfor helhjertet bak, sier byråden.

Han tror likevel det vil kunne gå lengre tid enn initiativtagerne håper med å komme i havn med en reguleringsplan.

— Først skal det vedtas en reguleringsplan for Filipstad, deretter skal grunneier, altså Oslo Havn og andre interessenter blir enige om et tomtesalg. Så er det jo varslet en arkitektkonkurranse, så det er et langsiktig prosjekt. Men jeg håper for all del at dette blir realisert, sier Bjercke.

Ordfører Fabian Stang er ikke imot at private bidrar på finansieringssiden av kulturhus.

— Det er alltid spennende med et privat initiativ, det skal derfor bli interessant å se om dette kan passe inn de planene som etter hvert skal vedtas når det gjelder Filipstad. Dette er en byens fineste tomter, så jeg forstår godt at de ønsker seg denne, sier Stang.

Les også

  1. Skal gjenskape «kongelig orangeri» på Bygdøy

  2. Papirhallen på Filipstad kan bli aktivitetshall

  3. Nå kommer det nye uteserveringer på kaia i Oslo

Les mer om

  1. Byutvikling