Oslo

Hit må du dra for å finne skispor i Marka

Det dalte ikke mange fnuggene over Oslo-området. Men noen steder var det nok til å finpreppe skispor. Her er oversikten:

3000-5000 har fått snø under skiene på Brovoll søndag.
 • Thomas Olsen
  Journalist

Det tynne snølaget som har kommet over Østlandet de siste dagene har ennå ikke gitt folk i Oslo-området skikkelig skivinter.

Men det er muligheter for å få seg en skitur på villsnø et par steder – en liten kjøretur fra Oslo.

Søndag staket nærmere 5000 personer seg rundt i Markas beste villsnøløype. Den ligger tre kvarters kjøring eller en kjappere togtur fra Oslos isete og snøfrie sentrumsgater.

 • Klar for spor i høyden? Her er Oslos nærmeste skifjell
25 kilometer med skiløyper frister fra Brovoll. Dette bildet er fra tidlig søndag morgen. Skiforeningen venter rush av skihungrige og bilkøer denne helgen - og oppfordrer til samkjøring.

Løypene overvintrer på Romeriksåsen

Skifolket har de siste ukene klamret seg til løypenettet rundt Brovoll nord på Romeriksåsen. Så langt nord i Marka har snøen så vidt holdt seg gjennom november og desember.

Flere tusen til Brovoll

Søndag kjørte Skiforeningen flere stappfulle skibusser fra Oslo til Brovoll. Men flere tusen andre fant også frem til av utfartspunktet og parkeringsområdet mellom Romeriksåsen og Hadelandsåsene.

– Jeg vil anta at mellom 3000 og 5000 personer har startet skituren her i dag. I tillegg til at en rekke store skiklubber har lagt samlinger hit nå, forteller Skiforeningens løypebas, Jarle Jensen til Aftenposten.

Søndagspor 415 meter over havet: Brovoll.

Gammel snø med dryss

Han og to andre har jobbet døgnet rundt for å berge rundt 25 km med løyper fra Brovoll mot Harestua og Grua.

De måtte gi opp terrengløypene under mildværet i november, men har klart å konservere og hardpakke en 10 cm snøsåle, som fredag fikk et lite dryss med nysnø på toppen.

– Det har ikke kommet mer enn 2–3 cm, så det er egentlig to månedsgammel snø man går på. Men folk er veldig fornøyde, forteller Jensen.

Mange har gått på ski med utgangspunkt Brovoll i dag. Noen tok seg også en vaffel.

Liv og løype i Nordmarka

Også helt nord i Nordmarka lages det skiløyper søndag morgen.

Eggemoen ski har de siste dagene preppet skiløyper ut fra Tverrsjøstallen, en P-plass tilgjengelig fra Jevnaker-siden eller Lunner. Her er det også vafler å få i helgen.

Her er 20 km med skiløyper langs Øljaveien, Holoa og ned Sinnerdalen preppet og klare.

–Det er flotte forhold for skøyting og klassisk. Men noe grus kan forekomme, skriver Eggemoen ski på Facebook.

Skiforeningen kjørte søndag morgen opp løyper fra Tverrsjøstallen mot Sinnerdalen, og scooterløyper derfra til Finnstad.

Fossum idrettslag hadde skisamling på Klekken i helgen, men 200 skispirer måtte til Brovoll for å få trent på snø.

Mylla: Pakker snø på isen

Også Oslomarkas snøsikre «Nordpol», Mylla, har villsnø å by på.

– 7.5 grader, Klart pent vær. Total snødybde er ca. 10 cm, skriver Mylla Løypeforening søndag.

Det er ikke nok snø til å lage spor på de islagte vannene, men løypeforeningen har fått pakket snøen med matte på både Mylla, Ølja, Svea og Belteren.

Det er ellers det er maskinkjørte løyper fra Mylla og Svea til Trantjern og Tverrsjøstallen.

Les også

Lite snø gir skøytebonanza

Kunstsnø-løypene

Flere steder har idrettslag og frivillige sørget for maskinlaget skiglede. Søndag morgen viser Skiforeningens oversikt at det er laget ferske skispor fra Oslo kommunes på konkurranseløypen ved Linderudkollen og i Holmenkollen.

Det er også nypreppet i Lysløypa på Oppegård golfbane og Skileik-løypene på Eidsletta ved inngangen til Kjekstadmarka.

Også på Vikerfjell, Nes skianlegg og Hurdal i Akershus var det søndag formiddag ferske langrennsløyper, viser Skisporets oversiktskart.

Savner du også snøen? Husk at «det finnes nordmenn som ikke liker snø. De har et helvete på jord» Hvit lengsel.

Tips til skiløype- og snøjakt

Sjekk lokale føremeldinger rundt Oslo:

Sjekk snøforholdene i bakker og ved skidestinasjoner:

 • Fnugg.no er en vær- og føremeldingstjeneste fra 100 norske alpinanlegg.
 • Sjogg.no er en nettjeneste med vær og snøvarsel for norske skisteder og fjellområder – prognose for de neste tre dagene. . Nettstedet har oversikt med fargekoder for om det blir kaldt, mildt eller varmt – samt antall centimeter det skal snø i det aktuelle området. Innholdet er oppdatert hver time.

Snømålinger og snøprognoser:

 • Start med NVEs siste snørapport.
 • Xgeo er en utvidet karttjeneste fra NVE. Dette er et ekspertverktøy som brukes til beredskap, overvåking og varsling av flom, jordskred og snøskred. Her lages ulike kartalternativ basert på tidsprognoser og matet med data fra stasjoner og modeller med hendelser og feltobservasjoner.
 • Se deretter på NVE/Senorge.nos snøkart for skiføre. Det er også innarbeidet en prognose for skiføre og snø de neste ni dagene basert på Meteorologisk institutts værmelding.
 • Xgeo er en utvidet karttjeneste fra NVE. Dette er et ekspertverktøy som brukes til beredskap, overvåking og varsling av flom, jordskred og snøskred. Her lages ulike kartalternativ basert på tidsprognoser og matet med data fra stasjoner og modeller med hendelser og feltobservasjoner.
 • Yr.no har også en oversikt over snødybder i Norge.

Les mer om

 1. Snø
 2. Nordmarka
 3. Jevnaker
 4. Marka
 5. Ski
 6. Nes
 7. Hurdal