Oslo

Slik får barnehagene på St.Hanshaugen et sunt kosthold

Barna i Fagerborggaten barnehage har klare meninger om hva som smaker godt eller ikke. De har vært med på å teste alt fra vaffelkaker til linsesuppe.

Menyen i de kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen er basert på grønnsaker, grove kornprodukter og fisk. Barna serveres to varme og to kalde måltid pr. uke. Barna fra base Tusenfryd venter spente på at Galina Dyrnes, seksjonssjef i Jessenløkken seksjon, skal servere dagens suppe som har et grønt blad på toppen. Foto: Rolf Øhman

 • Bethen Steenbuch

— Vil dere ha fisk? - Neeei! - Vil dere ha laks?

- Jaaaaaa!

Barna i alderen tre til seks år har smakt seg frem til sunne måltider som Bydel St. Hanshaugens 12 barnehager skal servere fremover. I januar i fjor startet prosjektet «Friske og raske barnehager» i bydelen.

— Interessen for kosthold i barnehagen er en trend i tiden. Gode matvaner dannes tidlig i livet, sier seksjonsleder Torgeir Bremer.

Sammen med kokk og ernæringskonsulent Lars Magnus Ottersen i Bydel St. Hanshaugen driver han et prosjekt som skal få bydelens barnehagebarn til å spise sunnere og mer variert.

- Er det noen som vil ha enda en porsjon med tomatsuppe? Jaaaa! Theo August Selmer vil. Tomatsuppe laget fra bunnen av er en av testens mest populære måltider. Surprise! Foto: Rolf Øhman

Denne dagen får barna i Fagerborggaten barnehage hjemmelaget tomatsuppe med fullkornspasta og hardkokt egg, etter en oppskrift fra Lars Magnus.

Enkle smaker

Barn inntar rundt 3000 måltider i barnehagen i løpet av barnehageårene. Foreldre er opptatt av at maten skal være sunn og næringsrik. Forskning viser at smak er den aller viktigste faktoren for om barn liker eller ikke liker mat. Utseende og tekstur er også avgjørende faktorer.

Lars Magnus Ottersen har laget oppskriftene. Det er han som jakter sunne og smakfulle råvarer til en billig penge. Han anbefaler mat som appellerer til sansene. Enkle smaker, sier han.

Supper, pasta og fiskekaker har vist seg å være svært populære retter. Matmuffins som bakes med grovt mel og inneholder grønnsaker, ost, skinke slo veldig godt an under prøvesmakingen.

Stor guide:

Den formiddagen Aftenposten er på besøk, har de voksne laget tomatsuppen fra bunnen av, og bare ett av barna takker nei og får noe annet å spise. Noen av barna lukter og smaker på basilikumbladet på toppen av suppen.

Filippa Isabelle Stenvik setter stor pris på varm mat to dager i uken i Fagerborggaten barnehage. Foto: Rolf Øhman

— La barna delta i matlagingen. La dem lukte, føle og smake på råvarene. Lag noe fargerikt som appellerer til flere av sansene. Trollsuppe, monstergryte eller havets skattkiste øker appetitten. Om barn ikke liker mat ved første forsøk, så kan man lykkes ved det andre, sier Lars Magnus Ottersen. - Hva er barna opptatt av?

— Konsistens. Klumper i suppen er ikke populært. I tillegg er det lurt å spørre om de vil ha laks. Fisk er negativt ladet. Barna påvirker hverandre. Derfor er det fint vi har fellesskapet ved måltidet. Barn spiser, hvis de ser andre barn spise, sier Lars Magnus Ottersen. Og når de store barna ikke vil spise noe, da vil ikke de små spise det heller.

 • Skal du ut og spise med barn? Her er vår guide til barnevennlige restauranter i Oslo

Kjøleskapsgrøt

— Vi laget potetlomper med avocado, smøreost og røyket laks. Den røkte laksen splittet barna. Noen synes det var godt. Andre reagerte på den spesielle lukten og ville ikke smake. Vi prøvde ut varianter av havregrynsgrøt, blant annet en kald variant som står i kjøleskapet over natten, kjøleskapsgrøt. De fleste barna syntes konsistensen på denne var i overkant merkelig, sier Bremer.

Matilde Johansen Lorentzen og de andre barna deltar ved matlagingen et par ganger i uken. Prosjektet Friske og raske barnehager satser på kunnskap og opplevelser av sunn mat. Foto: Rolf Øhman

Han tilføyer at det endelige menyvalget er tatt ut ifra økonomiske og praktiske hensyn. Og at det lønner seg å handle inn samlet for alle de 12 barnehagene i bydelen.

Planlegger vårmenyen

— Forskning viser at barn blant annet utvikler gode matvaner av å smake på forskjellige ting. Dette bidrar til en sunnere livsstil senere i livet, sier folkehelsekonsulent Ingrid K. Fardal i bydel St. Hanshaugen, på besøk i barnehagen. Seksjonssjef Galina Dyrnes i Fagerborggaten barnehage synes matprosjektet er flott:

— Før laget barnehagene i bydelen to måltider i uken. Nå får barna to måltider to dager i uken. Samtidig kan vi bruke prosjektet til å lære barna om råvarer og kosthold, sier hun.

Barna lærer også om hygiene. Når maten skal lages, er det like strengt som på restaurant, sier assisterende seksjonssjef Janne Torstad. I alle fall på kjøkkenet. Ved bordet spises det med liv - og lyst og noen ganger med hele kroppen.


Vi tok med åtteåringer på Michelin-restauranten Maaemo for å se om de likte maten:

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV

  Glem posesuppen. Her er fem supper som varmer i høst

 2. FORELDRELIV

  Slik sparer du penger på mat uten å spise dårligere

 3. SPREK

  Ni av ti barn spiser for lite grønnsaker. Dette bør de spise daglig.

 4. NORGE

  Foreldre misfornøyd med barnehagematen

 5. A-MAGASINET

  Turmat: Det må ikke være dyrt og ferdigprodusert

 6. A-MAGASINET

  Søstrene har ett budskap om vegetarmat: – Det er viktig at den er litt raus!