Oslo

Kjendisene danket ut kvinner og innvandrere fra bystyret

Navn som Frode Kyvåg, Thorvald Stoltenberg og Geir Lippestad ble for sterke for Bashe Musse, Fatima Ali Madar og Zaineb Al-Samarai. Arbeiderpartiet får både færre kvinner og innvandrere i bystyret.

Geir Lippestad fikk nesten 7000 personstemmer, og var blant de mest populære politikerne på Aps liste. Her sammen med Jan Bøhler som er leder i Oslo Ap. Også Rune Gerhardsen (i bakgrunnen) kom inn i bystyret fra en usikker plass på Ap-listen. Foto: Ingar Storfjell

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

Hele 11 av Arbeiderpartiets 20 nåværende bystyremedlemmer har innvandrerbakgrunn. Dette til tross for at bare to av dem sto på en sikker plass ved valget i 2011. Men i det nye bystyret som konstitueres i oktober, er innvandrerandelen i Ap redusert til seks representanter.

Når det gjelder hele bystyret (som består av 59 representanter), har antall minoritetspolitikere falt fra 16 til ti representanter. Dette er en nedgang på 37,5 prosent. Kvinneandelen har gått ned fra 27 til 23, en nedgang på 15 prosent.

Elvis er skuffet

Valgresultatet viser at kjente navn som Geir Lippestad, Frode Kyvåg, Thorvald Stoltenberg og Turid Birkeland er blant de ti på usikker plass som har fått nok personstemmer til at de får en plass på Ap-benken.

Dermed må representanter som Bashe Musse og Fatima Ali Madar nøye seg med å være vararepresentanter i kommende periode. For øvrig er det bare to kvinner som sto på usikker plass hos Ap som har klart å komme inn.

— Jeg er særlig skuffet fordi ingen med afrikansk bakgrunn kom inn i bystyret. Jeg drev en intens valgkamp, men det hjalp ikke. Jeg har gode minner fra valgkampen, og vil gratulere de som kom inn. Samtidig vil jeg si at Ap ikke sender ut et godt signal, sier Elvis Chi Nwosu (Ap) som har nigeriansk bakgrunn.

Han var blant dem som kom inn for fire år siden. Også Fatima Ali Madar synes det er synd at flere med innvandrerbakgrunn blir borte.

Fatima Ali Madar (Ap) har mistet sin faste plass i bystyret. Foto: Wasim Riaz

— Det var både strategisk og taktisk at flere innvandrere ble satt på usikker plass. Nominasjonskomiteen vet at vi har stort nettverk og vil kjempe seg oppover. Dette betyr også flere stemmer til partiet, sier Madar som har somalisk bakgrunn.Mens dagens bystyre har tre somaliske representanter, vil det nye ha ingen.

— Det har mye å si for vårt image at noen fra Somalia er representert i bystyret, men vi har gjort det vi kan for å mobilisere og må forholde oss til valgresultatet.

- Vi klarer å mobilisere

En av de andre som ikke kom inn, er Mertefe Bartinlioglu (H) som er født i Tyrkia. Han har sittet i bystyret i 12 år, og mener at partiene bør satse mer på erfarne minoritetspolitikere fordi de har et stort nettverk og kan mobilisere velgere.

Etter 12 år i bystyret var ikke Mertefe Bartinlioglu på Høyres liste i år. Foto: Wasim Riaz

— Det er skuffende at ingen med tyrkisk bakgrunn kom inn i bystyret for første gang på 12 år. Jeg mener det er viktig med erfarne minoritetspolitikere fordi vi klarer å mobilisere velgerne og får flere til å stemme, sier Bartinlioglu som var den første med tyrkisk bakgrunn i bystyret.- Kunne du ikke ha stått på selv om du ikke sto på listen?

— Det er mye lettere å mobilisere minoritetene når man er kandidat.

Bøhler er fornøyd

Leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, sier at partiet er fornøyd med innvandrerandelen.

— Seks av våre 20 representanter er flerkulturelle. Dette er i samsvar med befolkningsandelen. Forrige gang hadde vi 11 av 20. Da fikk vi mange kritiske spørsmål rundt dette, sier Bøhler.

- Er det riktig at minoritetene bevisst blir plassert på usikker plass?

- Det er ingen strategi. Vi har mange hensyn å ta når vi setter sammen listen, svarer Bøhler.

— Hva tenker du om at bare syv av 20 representanter er kvinner?

— Blant de ti som var forhåndskumulert, var 50 prosent kvinner. De andre blir valgt inn på bakgrunn av personstemmer fra velgerne. Derfor bestemmer vi ikke over hvem som kommer inn fra usikker plass.

Her er noen av de nye i bystyret:

Frode Kyvåg

Geir Lippestad

Thorvald Stoltenberg

Turid Birkeland

Grete Horntvedt

Peter N. Myhre

Disse har blant andre mistet sin faste plass i bystyret:

Nadeem Butt

Fatima Ali Madar

Bashe Musse

Zaineb Al-Samarai

Gülay Kutal

Hermann Kopp

 1. Les også

  Minoriteter mot kjendiser i Oslo Ap

 2. Les også

  Ap og Høyre i flerkulturell krangel

 3. Les også

  Serverte sykehjemsmat til politikerne