To norske loser sørget for å få gigantskipet trygt inn til byen. «Dybden er den store utfordringen.»

Gjennom det smale Drøbaksundet må alle skip passere som skal til Oslo. Også det gigantiske krigsskipet USS Gerald R. Ford.

Hangarskipet passerte Oscarsborg festning tidlig onsdag formiddag.

USS Gerald R. Ford kom onsdag til Oslo. Det er verdens største krigsskip, og den nyeste stoltheten til det amerikanske sjøforsvaret.

Giganten er hele 337 meter lang. Flydekket er 333 meter langt og skroget 41 meter bredt. Dette skipet gikk onsdag formiddag gjennom Drøbaksundet, den smaleste delen av Oslofjorden, for å komme inn til Oslo.

Skipet går 12 meter ned i vannet. Vanndypet i Drøbaksundet er bare 19 meter.

Det er grunn til å tro at det ble stille på broen når hangarskipet skulle navigeres gjennom det smale sundet. Men to loser om bord skulle sørge for at alt går etter planen.

Og losene har forberedt seg, forteller Kystverket i en pressemelding.

– Det har blitt loset inn cruisefartøy som er like store, men de har ikke gått like dypt. Så det er dybden som er den store utfordringen. Hangarskipet holder seg marginalt innenfor maksdybden i seilingsforskriften for Oslofjorden, forklarer losene i en pressemelding.

God dialog for å finne trygg rute

Det begynte med en henvendelse til Kystverkets lostjeneste om det er praktisk mulig å ta det gigantiske fartøyet inn til Oslo.
– I henvendelsen kom de med et forslag til rute som vi vurderte til å ikke være dyp nok, forteller losene.

De kom da med sine innspill tilbake.

– Gjennom dialog endte vi opp med en rute som både vi i Lostjenesten og fartøyet er tilfreds med, forklarer de.

I dag går all skipstrafikken til og fra Oslo forbi det relativt smale farvannet nordøst for Oscarsborg, mellom Oscarsborg og Håøya t.v. i bildet og fastlandet nord for Drøbak.

Skipet er ute på sitt første operative tokt, og Oslo er aller første besøkshavn. Dette tolkes som et tegn på at USA ønsker å vise tilstedeværelse og avskrekking i nord.

– Det at man nå legger sitt første besøk med sitt nye hangarskip til norske farvann, er veldig positivt for samarbeidet vi har med amerikanerne, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB under et besøk på skipet mandag.

Russlands ambassade omtaler det planlagte hangarskip-anløpet i Oslo som en skadelig maktdemonstrasjon.

En rekke forbud innføres fra onsdag

Onsdag innføres det en rekke forbud i hele Indre Oslofjord. Blant annet er det innført et drone- og flyforbud i luften opp til 3000 fot som Aftenposten tidligere har skrevet.

Forbudet skal trådte i kraft ved midnatt natt til onsdag og varer helt til midnatt natt til tirsdag.

Dette er forbudene som gjelder:

  • Båtførere skal holde seg 500 meter unna hangarskipet ved inn- og utseiling.
  • Der det ikke er mulig å holde 500 meter avstand, skal publikum ikke oppholde seg mellom hangarskipet og de eskorterende fartøyene og båtene.
  • Ved ankring er avstanden 1000 meter til hangarskipet.
  • Forbudsområder i luften er opp til 3000 fots høyde.
  • Forbudsområde ved Søndre Akershuskaia er tydelig merket.

I forbindelse med besøket vil flere tusen amerikanske soldater oppholde seg i Oslo.