Oslo

Vil kaste ut kolleger som ber

Muslimske taxisjåfører som går ned på kne for å be, vil bli vist bort fra venterommet de har på Gardermoen. Taxi-ledelsen og andre sjåfører aksepterer ikke lenger bønn i lokalene.

 • Forf>joronn Sagen Engen (foto)
 • <forf>ingrid Wærp <

Bør arbeidsgivere tilrettelegge bønnerom for muslimer?Muslimske sjåfører har i lang tid drevet bønneutøvelse i drosjesjåførenes felles venterom på flyplassen. — De legger seg ned med bønnetepper i korridorene, og flytter seg ikke når folk vil frem. Dette lokalet er ikke egnet for å ligge rundt på gulvene, sier Nils Johan Paulsen. Han er avdelingsleder i Oslo drosjeeieres innkjøpslag (ODI), som driver venterommet.I lokalene hvor det er kantine, toaletter og kontorer, er rundt 50-60 drosjesjåfører innom daglig, mens de venter på oppdrag.

Trangt.

— Tidvis er det trangt om plassen, og da er det alt annet enn greit at muslimene vasker føtter, hender og ansikt, og setter seg på gulvene flere ganger daglig, mener Paulsen.- Spesielt ikke når det finnes et eget kapell på Oslo lufthavn Gardermoen. Styret i ODI har vedtatt at de ikke skal be i våre lokaler, men de står fritt til å bruke kapellet på Gardermoen. Jeg har inntrykk av at de ikke gidder å bruke det, sier han.

Rives ned.

Lapper og beskjed om reglene er hengt opp - og revet ned, ifølge Paulsen. Inspektør Ronald Smistad er enig:- De har fått tilbud om å bruke en maxitaxi når de skal be, men det er ikke interessant for dem, sier Smistad. Han mener dessuten at muslimene roter til toalettrommet når de foretar den rituelle vasken før bønnen.

- Diskriminering.

Drosjesjåfør Rashid Hujale fra Somalia er oppgitt: - Vi har spurt etter et sted å be, fordi bønnen er obligatorisk for oss. Vi har til og med hatt en underskriftskampanje. Mange muslimer skrev under på at de ønsket et privat sted å be. Jeg opplever dette som diskriminering, sier han. - Hva med å ta i bruk kapellet på Gardermoen?- Rommet ligger bak sikkerhetskontrollen, og vi kommer ikke inn dit uten billett. Det vi ønsker er et rom her. Det er det plass til, sier han.

Eget bønnerom.

Posten, som har ansatte fra hele 150 ulike nasjonaliteter, har valgt å tilby eget bønnerom på godsenteret i Oslo.- Alle har rett til å utøve sin religion, det er til og med lovfestet, sier Eivind Rossen, informasjonssjef i Posten. For at hver arbeidstaker skal yte sitt beste er det viktig at det tas hensyn til individuelle behov, mener han.- Jeg tror ikke bønn går utover produktiviteten. Den gjør heller at de ansatte trives bedre, sier han.AS Oslo Sporveier som også har mange nasjonaliteter representert blant de ansatte, har unngått de store konfliktene.- Hos oss går det veldig bra. Det handler om å legge til rette og finne passende ordninger. Begge parter må tilpasse seg, mener Cato Asperud, informasjonssjef i AS Oslo Sporveier.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5