Svenskene jublet for falsk rapport

Rapporten som viser at Stockholm vil vokse mer økonomisk enn Oslo frem mot 2025, finnes ikke likevel.

FS00025646.jpg

Det var Sveriges Radio som mandag brakte nyheten om at Stockholm vil ligge foran Oslo når det gjelder økonomisk vekst frem til 2025.

For alle oslofolk som har gremmet seg over at Stockholm kaller seg «Capital of Scandinavia», kom nok rapporten som et slag i ansiktet. Aften skrev om saken i onsdagens utgave, basert på den svenske dekningen.

Les også

Byen som vil vokse mest økonomisk er Osl...nei, Stockholm

Regneeksempel ble "rapport"

Men nå viser det seg at rapporten ikke nevner hverken Stockholm eller Oslo. Den svenske avisen Dagens Nyheter planla å skrive om rapporten, og kontaktet det velrenommerte konsulentselskapet som angivelig står bak.

Der var svaret at rapporten egentlig ikke handler om enkeltbyer i det hele tatt.

— McKinsey har ikke egentlig gjort noen analyse av Stockholm, sier Jeena Reemes i McKinsey til Dagens Nyheter.

På nettsiden til selskapet finnes imidlertid noen regneeksempler for flere hundre byer i verden, der de forsøker å gi et bilde av brutto nasjonalproduktet ulike steder i 2025.

Dagens Nyheter kaller regnestykket «et svært grovt regneeksempel som gir et lyst bilde, fullt av hull».

Regnestykkene viser forøvrig at veksten pr. innbygger mellom Oslo og Stockholm vil være nesten nøyaktig den samme, målt i kroner.

- Real klype salt

Uansett er det dette regnestykket som er blitt til en «rapport» om den økonomiske fremtiden til både Stockholm og Oslo. «En studie som ikke finnes», ifølge Dagens Nyheters kommentator Peter Wolodarski.

Også andre eksperter har påpekt at det nok ikke er grunnlag for å hevde at Stockholm vil vokse mer enn Oslo frem mot 2025.

— Selve posisjonen mot andre land skal man nok ta med en real klype salt, sier den svenske økonomiprofessoren Örjan Sjöberg til Sveriges Radio.

Les også:

Les også

Oslo ut av rekken

Aften onsdag.