Oslo

Her kommer Oslos nye badeplasser

Oslo-folk kastet seg i vannet nesten overalt i fjor sommer. Nå er flere badeplasser og områder for sjøaktiviteter underveis. Torsdag åpner Bekkelagsbadet.

Oslo-folk flyktet i hopetall til Sørenga sjøbad sommeren 2018. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist

Våren har foreløpig ikke kunnet måle seg med fjoråret når det gjelder sol, varme og badeglede.

Folk hoppet uti overalt hvor det var mulig, også der det ikke var så enkelt å komme opp igjen. Kommunikasjonssjef Siv Ellen Omland i Oslo Havn ber folk tenke på egen sikkerhet og holde seg til steder som er tilrettelagt med redningsbøyer, stiger eller trapper.

Videre ber hun folk la være å bade der det er tilrettelagt for båttrafikk.

– Hverken store eller små båter har anledning til å stoppe raskt. Vi går ut med denne oppfordringen før årets badesesong fordi folk hoppet i vannet overalt i fjor, sier Omland.

Hav Eiendom og Oslo S. Utvikling (OSU) utvikler sammen Bjørvika-området. De har flere badeplasser og aktivitetstilbud langs sjøkanten i ermet.

Det tar litt tid å få alt på plass, men allerede i år kan Oslos befolkning glede seg over flere nye muligheter – hvis været tillater det.

 • Les også: Disse grafene viser hvor ekstrem Oslo-sommeren 2018 var

Badeanlegget på Sørenga var stapp full på fine sommerdager i fjor. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix


1. Bekkelagsbadet

Oslo Havn har bygget ferdig en 12 mål stor park på Bekkelaget. Her blir det stupetårn, badebrygge, utendørs parkour, sandvolleyballbane og ballbinge.

Offisiell åpning er torsdag 23. mai klokken 17.

Været fristet ikke til bading da Aftenposten var på besøk, men mye tyder på at det nye badet på Bekkelaget blir et fint sted å være i sommer. Foto: Dan P. Neegaard

Stupetårn og badebrygge er blant tilbudene på Bekkelaget Foto: Dan P. Neegaard

I den 12 mål store parken tilbys både bysandvolleyballbane og ballbinge. Foto: Dan P. Neegaard


2. Badebryggen ved Munchmuseet

I oktober i fjor etablerte kommunen en badebrygge ved Operastranden utenfor riggplassen til Munchmuseet. Her ligger det badstubåter forankret til flytebryggen, og det er tilrettelagt med tre badestiger fra flytebryggen.

Anlegget er midlertidig.

Les også

Ny helårs badstuflåte åpner på Sørenga

Badstubåten utenfor det nye Munchmuseet er satt opp som del av Miljøbyen Oslo 2019. Foto: Ketil Blom Haugstulen


3. Opera-allmenningen

Ved Opera-allmenningen skal Hav Eiendom og OSU også bygge et amfi ned mot sjøen. Dette blir ikke spesielt tilrettelagt for bading, men det vil være mulig å dyppe tærne i sjøen. Allmenningen skal være ferdig i 2020.


4. Operastranden

Denne stranden skal ligge mellom Munchmuseet og Sukkerbiten og åpner i 2021. Her blir strandlinjen omtrent like lang som bryggekanten på Sørenga-badet.

– Siden dette blir en strand og ikke har en høy sjøkant, vil den passe for små barn. Vi har planene klare for den delen som ligger nærmest sjøen, sier administrerende direktør Kjell Døvle Kalland i Hav Eiendom.

Han forteller at det skal settes opp toaletter til åpningen i 2021. Det planlegges også et serveringssted, men det blir liggende i Fotografihuset, som åpner i 2023. Fotografihuset skal ligge på tomten på utsiden av Operastranden, der Sukkerbiten har ligget.

Operastranden åpner i 2021 Foto: 3D-modell Bjørvika og Oslo S-området

For å trekke flere grupper mennesker ned til sjøen mener Kalland det er viktig at bading ikke blir det eneste tilbudet.

– Dette kan være treningsmuligheter langs sjøen, informasjon om livet i fjæra, eller tilrettelegging for fritidsfiske, sier han.


5. Lohavn

Hav Eiendom har laget to forslag til hvordan det kan bli ved Lohavn, som ligger på østsiden av Sørenga. Begge forslagene har amfi ned mot sjøen.

– Vi håper å få et område ved Lohavn ferdig i 2023/2024, men dette er litt avhengig av hvordan det går med boligsalget. Her blir det mulig å bade, selv om det er for tidlig å love at det blir en ordinær strand, sier Kalland i Hav Eiendom.

Her er et av forslagene til hvordan det kan bli ved Lohavn om fire-fem år. Foto: SLA


6. Kongsbakken

Ved Kongsbakken, litt nærmere byen enn Lohavn, blir det også et grøntområde med amfi ned mot vannet med muligheter for å bade.

Området er ikke ferdig planlagt, men det skal legges opp til aktiviteter for barn, da det skal bygges en skole vis-à-vis. Også dette planlegges ferdigstilt i 2023/2024.


7. Bispekilen

OSU jobber for å tilrettelegge for en kajakkbrygge på sørsiden i Bispekilen.

Stasjonsallmenningen vil stå ferdig i løpet av 2020. Her blir det også et vannspeil. Bak vannspeilet blir det lekeplass. Her skal det også åpne et brasseri med uteservering, ifølge OSU.

OSU skal bygge havnepromenade fra Stasjonsalmenningen til Bispekilen. Den skal ferdigstilles i løpet av 2020.

– Herfra kan man hoppe uti der hvor det blir trapper ned til sjøen, sier Vibeke Ahlsand, som er direktør for marked og merkevare i OSU.

Den delen av havnepromenaden som skal gå fra Bispekilen til Sørenga skal stå ferdig i 2024/2025.

Stasjonsallmenningen sees til venstre. Her sees også en del av havnepromenaden innerst i Bjørvika, som OSU bygger. Boligene og havnepromenaden planlegges ferdigstilt mot slutten av 2020. Foto: Oslo S Utvikling

Stasjonsallmenningen sees til venstre. Her er det også et vannspeil. Bak vannspeilet blir det lekeplass. Foto: Oslo S Utvikling


8. Grønlikaia

Ved enden av Grønlikaia planlegger Oslo Havn å bygge en park som blir liggende på vestsiden av Alnaelvas utløp. Vannet i Alnaelva inneholder tidvis en del leirmasser. Her var det også et oljeutslipp i fjor sommer, som førte til at Sørenga bad måtte stenges.

– Ved enden av Grønlikaia vil det derfor ikke alltid være god kvalitet på vannet, men vil være svært gode muligheter til å bade herfra når vannet er rent, sier Kjell Døvle Kalland i Hav Eiendom.

Ved Grønlikaia planlegges også havnepromenade og boliger. Den kommende havnepromenaden fra Lohavn og frem til utløpet av Alnaelva blir ca. 1 km lang.


9. Filipstad

Et såkalt folkebad ligger inne i forslag til reguleringsplanen for Filipstad. Men reguleringsplanen er ikke sendt over til bystyret for behandling ennå.

Slik ser Plan- og bygningsetaten i Oslo for seg Filipstad. Her med Tjuvholmen i bakgrunnen. Foto: Diiz

Les også

Går til valg på å lage kunstige badeøyer: Høyres sommerparadis i Oslofjorden

10. Øyene i Oslofjorden

Det er også vedtatt en reguleringsplan for øyene i Oslofjorden, der fylkesmannen og Oslo kommune endelig ble enige. Det vil sikre bedre tilgang for allmennheten på «hytte-øyene», ifølge byrådet.

Oslo kommune er i gang med å sikre det gamle deponiet på Langøyene. Fasilitetene oppgraderes samtidig. Arbeidene starter høsten 2019. Øya vil være stengt mens arbeidene pågår, melder byrådet.

Langøyene skal få en oppgradering. Foto: Meek, Tore / SCANPIX


11. Markavann

I Marka vil det bli bygget nye toaletter på badeplassene ved Bråten, Nøklevann og Ulsrudvannet. Dette skal være ferdig i løpet av mai 2019, ifølge byrådet.

Badeplassen med stupebrett ved Nøklevann. Foto: Kolstad, Tom


12. Myraløkka

Oslo kommune jobber med en mulighetsstudie for badeplass på Myraløkka, et stort friområde på Sagene ved Akerselva. Arbeidet med studien starter sannsynligvis opp til høsten, ifølge byrådet.


Les mer om

 1. Bading
 2. Byutvikling
 3. Bjørvika
 4. Filipstad
 5. Sørenga
 6. Fjordbyen
 7. Oslo