Oslo

Fire tenåringer dømt for ran i Frognerparken – to slipper fengsel

To 16-åringer, en 17-åring og en 18-åring er i Oslo tingrett dømt for grovt ran av en 69 år gammel mann i Frognerparken 4. desember i fjor.

Ranet av 69-åringen skjedde her ved Monolitten, like før midnatt 4. desember i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

 • NTB

Like før midnatt slo og sparket de fire en 69 år gammel mann gjentatte ganger i ansiktet og på kroppen, blant annet ved hjelp av en trepinne. 69-åringen falt deretter i bakken, og de fire holdt ham fast og tok med seg en klokke til en verdi av 135.000 kroner, en mobiltelefon og 1.500 kroner i kontanter, heter det i tiltalen.

Alle de fire tiltalte erkjente straffskyld for ranet. Tre av dem var på rømmen fra barnevernsinstitusjoner da de ranet 69-åringen. Ifølge dommen var de sultne og trengte penger til mat og bestemte seg for å rane en person og dro derfor til Frognerparken. De fire bestemte seg for å rane 69-åringen fordi «han så ut som en rik advokat» eller lignende. Etter ranet dro de på McDonalds for å spise.

Slått til blods

Ranet og overfallet skjedde like ved Monolitten. To av tenåringene ble pågrepet kort tid etter ranet på ulike steder nordøst i Oslo.

– Ranet blir av retten ansett som grovt. Retten har særlig vektlagt at ranet ble begått mot en forsvarsløs person. Fornærmede som er 69 år gammel ble på nattetid i en glissent befolket Frognerparken forfulgt, omringet, lagt i bakken og slått til blods. Tre av de tiltalte holdt han fast, mens den fjerde tok med seg klokke, penger og mobiltelefon, heter det i dommen.

En av 16-åringene ble dømt til to års ungdomsstraff. Den andre 16-åringen ble dømt til ett års fengsel, men seks måneder av dommen ble gjort betinget. 17-åringen fikk ni måneders ungdomsstraff og 18-åringen fikk fem måneders fengsel, to måneder ble gjort betinget.

For unge for fengsel

Retten anfører i dommen at personer som var under 18 år på handlingstidspunktet bare kan idømmes ubetinget fengselsstraff når det er særlig påkrevd. Dersom de tiltalte hadde vært over 18 år på gjerningstidspunktet, ville straffutmålingen for ranet ifølge rettspraksis vært på om lag ett års ubetinget fengsel.

Ungdomsstraff ble innført i 2014 som et alternativ til fengsel for ungdom mellom 15 og 18 år. Ungdommen skal blant annet delta på møter med berørte parter, politi, barnevern og andre instanser og tilbys kriminalitetsforebyggende tiltak.

 1. Les også

  To tenåringer pågrepet etter ran i Oslo

Les mer om

 1. Krim
 2. Ran
 3. Oslo

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  På rømmen fra barnevernet ranet og banket 16-åringen opp en eldre mann. Nå er han dømt til behandling hos psykolog.

 2. NORGE
  Publisert:

  Ble dømt til syv måneder i fengsel: Dette er historiene bak de feilaktige Nav-dommene

 3. OSLO
  Publisert:

  33-åring ble invalid etter grov vold på byen. To gjerningsmenn må i fengsel og betale ham 2,5 mill.

 4. NORGE
  Publisert:

  Katten Gullars ble fanget i en sekk, mishandlet og druknet

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Nicki Bille dømt til ubetinget fengsel

 6. NORGE
  Publisert:

  Døde etter vold på nachspiel: 46-åring dømt til 60 dagers fengsel