Oslo

Nordlendinger åpner havnepromenaden for kulturlivet

– Vi ønsker at byfolket skal bli mer opplyste om havet, sier arrangør.

Under disse fiskehjellene vil arrangørene i SALT-prosjektet minne besøkende på å være bevisste fotavtrykkene vi setter i miljøet rundt oss. Fra høyre: Kurator Hilde Methi, prosjektleder Erlend Mogård-Larsen og kopilot Inger Marie Ommedal. Foto: Rolf Øhman

 • Thea Storøy Elnan
  Thea Storøy Elnan
  Journalist

– Jeg tror dette kan markere starten på hva Festningsalmenningen kan bli for Oslo i fremtiden – en kulturell møteplass, sier Erlend Mogård-Larsen. Han er prosjektleder for SALT, det «nomadiske kunstprosjektet» som står ute på Langkaia 1 i Bjørvika i Oslo.

På den tidligere havnen står fire trekantede konstruksjoner som alle er levninger av gamle, nordnorske fiskehjell fra Lofoten. Den ene er bygd om til et amfi og en badstue med plass til 125 mennesker. Den andre er et arrangementslokale og de to resterende kan brukes som konsertlokaler med plass til opptil 400 personer.

– Kunsten vi kommer til å vise frem her skal løfte folks interesse for havet, sier kurator for prosjektet, Hilde Methi.

Kurator Hilde Methi og prosjektleder Erlend Mogård-Larsen har fått tak i gamle akevitt-tønner som skal gjøres om til badstue for ti personer. Foto: Rolf Øhman

Tilrettelegger byen for folket

Konstruksjonene åpnes opp for publikum 10. februar og skal stå i Bjørvika frem til høsten 2018. Visjonen fra Oslo havns side er å tilrettelegge et tidligere lite tilgjengelig område for publikum.

– Vi hadde en ledig tomt og ønsker å bidra til å aktivisere havnepromenaden. Det er et stort byrom som tåler store kunstverk, sier Åsa Kihlander Nes, direktør i Eiendomsavdelingen i Oslo havn.

Festningsallmenningen er bare én av allmenningene i Bjørvika som skal byutvikles.

– Målet er å utvikle hele havnepromenaden i Oslo til en attraksjon og møteplass hele veien rundt, i tråd med Fjordby-planene, sier Karianne Kampevold Sætre, avdelingsdirektør for kulturutvikling i Oslo kommunes kulturetat.

Hun ser SALT som et godt prosjekt i den forbindelse, fordi det skaper en aktivitet i et område som ellers er lite brukt av folk.

Oslo kommune har i 2017 tildelt 250.000 kroner til byutvikling i området til et treårig prosjekt. I ettertid skal det bygges noe mer permanent, men hva er enda ikke bestemt.

 • De fleste mener Fjordbyen er en god idé:
Aftenposten mener: Fjordbyen er en berikelse for Oslo

Amfiet Árdna kan romme 125 mennesker, brukes som badstu, har en akevittbar og har anlegg til å spille lydinstallasjoner. På åpningsdagen kan man lytte til lydkunst av Biosphere, Margrethe Pettersen og Jana Winderen. Foto: Rolf Øhman

Fremmer miljøsaken

– Miljøforurensningen er blitt så alvorlig at kjøttet til måkene og isbjørn er blitt for giftig til å kunne spises. SALT skal være en miljøvekker, sier Mogård-Larsen.

Blant de kulturelle installasjonene i SALT er lydopptak av spekkhuggere og deres båttrafikkerte omgivelser under vann, foretatt av lydkunstner Jana Winderen. I tillegg til andre kunstinstallasjoner og konserter, skal de hver uke ha ulike forskere på besøk som skal formidle havforskning.

Arrangørene i SALT-prosjektet sier de ikke ønsker å være aktivister, men aktører i miljøsaken og i å formidle kunnskap om den norske kystkulturen. De ønsker å få byfolk til å bry seg mer om havet.

– Til tross for at vi har en av verdens lengste kystlinjer, så har folk generelt lite kunnskap om havet, sier Inger Marie Ommedal, copilot i SALT-prosjektet.

 • Les siste om søppelsaken i Oslo:
Veireno har ikke svart Arbeidstilsynet - nå risikerer de politianmeldelse

Kafeen Naustet, som tidligere også har stått på Youngstorget i Oslo, har fått nytt tilhold på Festningsalmenningen. Foto: Rolf Øhman

Et personlig prosjekt

Ideen kom i 2010, da fiskehjeller på Svinøya i Svolvær skulle rives til fordel for bygging av hoteller. Da lagde Mogård-Larsen og Helga-Marie Nordby kunstfestivalen LIAF under hjellene.

Han forteller at prosjektet er blitt personlig, ettersom han vokste opp i en kystkultur i en tid hvor oljeindustrien har hatt statsapparatets oppmerksomhet.

– Den norske kystkulturen har vært like viktig for å bygge dagens velferdsstat. Vi må ha statlig kontroll over havene, sånn at de ikke blir privatiserte. Havet er den viktigste ressursen vi kommer til å ha i fremtiden, både hva gjelder mat og energi, sier han.

 • Mer kultur kan bidra til et bedre og tryggere miljø i Oslo sentrum:
Politi og Uteseksjonen bekymret for sentrumsmiljø i Oslo: – Mer vold blant yngre narkoselgere

Langhuset kan leies ut til arrangementer og konferanser. Foto: Rolf Øhman

Lang vei dit

Høsten 2015 ble dramatisk for SALT-prosjektet. Driftselskapet som finansierte prosjektet, Langferd AS, hvor Mogård-Larsen var styreleder, ble slått konkurs. Årsaken til det økonomiske havariet var at en av hjellene kollapset etter at en liten storm avslørte feil i konstruksjonen.

– Det er et vanskelig prosjekt å få opp å stå og det har vært økonomisk krevende. Få forsto hva det faktisk dreide seg om. 8000 mennesker kom til den bitte lille øya tolv mil fra Bodø. Flere gråt på åpningsdagen, det traff noe i dem. Det er lett å glemme sin fortid, sier Mogård-Larsen.

Alle eiendelene i SALT-prosjektet ble kjøpt opp av Havferd AS. I høst fikk de refinansiering fra private eierinteresser.

– Vi måtte bare fortsette, ideen til prosjektet er så sterk, sier Mogård-Larsen.

Les mer om

 1. Scene
 2. Norge
 3. Bjørvika
 4. Oslo
 5. Oslo havn
 6. Kultur
 7. Byutvikling

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Salt bygger korona-tilpasset scene

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Festivalgründer Erlend Mogård-Larsen droppet ut av førskolen og ble fisker som seksåring.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Klatrerne falt for utsikten og kjøpte seg et kulturhus

 4. KULTUR
  Publisert:

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  – Vi er ikke sinte. Vi er rett og slett forbanna!

 6. OSLO
  Publisert:

  De vil fjerne bilene fra Grønland