«Frank» herjet i Nordmarka. Gjøvikbanen setter opp ekstra skitog ut i marka.

Forrige lørdag sto skiløpere som sild i tønne på skitoget. Fra og med i morgen settes det opp tre ekstra avganger fra Oslo for å bringe folk koronaforsvarlig ut i marka.

Tusener vil ut i marka i helgen. Men Skiforeningen melder om at uværet «Frank» kan ha lagt igjen overraskelser.

– Uværet «Frank» herjer i Marka, men helgen ser lovende ut, skriver Skiforeningen på hjemmesiden.

Uværet «Frank» har herjet spesielt i Nord-Norge sist døgn. Men det har vært sterke vindkast også i Oslo-området.

Kikut i Nordmarka får strålende sol og 2–3 kuldegrader mellom klokken 12.00–15.00 lørdag. Det betyr at tusenvis av skiløpere vil begi seg innover i marka. Mange av dem vil kjøre tog og starte fra populære stasjoner som Movatn og Stryken.

Forrige lørdag var skitoget fra Oslo S til Movatn stappfullt. Mange brøt påbudene om avstand og munnbind. Nå tar Gjøvikbanen grep for å unngå at skitoget blir en rullende smittebombe:

– Reiseråd til tross, fine forhold i marka gjør at mange trekker til toget. Nå tar Gjøvikbanen grep, sier kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy.

Les også

Uværet Frank: Toppen er nådd - men det vil blåse kraftig hele dagen

– Unngå unødvendige reiser

Daglig leder for Gjøvikbanen, Øystein Gullaksen, minner om at rådene fortsatt er tydelige på at alle skal unngå reiser som ikke er nødvendig og å unngå kollektivtransport.

– Disse rådene er hver enkelt av oss ansvarlige for å holde oss oppdatert på og følge til enhver tid. Samtidig ser vi at fine forhold i marka trekker mange ivrige mosjonister, og de velger likevel togene våre for å oppsøke de beste skiturene, sier Gullaksen.

Erfaringen viser at det er særlig mange reisende fra Oslo S til Kjelsås, Movatn og Stryken når finværet slår til.

– Derfor har vi bestemt at vi fra og med lørdag 23. januar kjører tre ekstra avganger fra Oslo på morgenen lørdager og søndager, sier han. Dette gjelder frem til påske, sier han.

Det betyr at de ordinære skitogene vil kjøre fra Oslo S til Stryken som vanlig klokken 07.42, kl. 09.42 og kl. 11.42. Ekstratogene vil kjøre fem minutter senere fra sporet ved siden.

Gjøvikbanen setter opp ekstratog for å bringe skiløperne koronasikkert ut i marka.

Frank har herjet

Gina Scholz sier at togene har ekstra personell om bord på spesielt fine dager. Og ser de at det blir ekstra stor trafikk, kan det settes inn ekstra personell på enkelte stasjoner.

Hun ber reisende særlig fra Grefsen og Kjelsås om å bruke ekstratoget.

– Så understreker vi at dette ikke er en oppfordring til flere om å ta toget. Dette gjør vi for å unngå fulle tog, sier Gullaksen.

Over 300–400 meter er det fortsatt skiføre. Men Skiforeningen advarer om at uværet «Frank» kan ha lagt igjen noen ubehagelige overraskelser til skiløperne:

– Frank har nå herjet med Marka i halvannet døgn og skal fortsette til langt utpå ettermiddagen. Med kraftige vindkast, tung snø, sludd og regn skal det bli interessant å se resultatet.

– Når vinden ventelig avtar fredag ettermiddag vil løypemannskapene liste seg inn i skogen for å fastslå hvor mye arbeid som skal til for å sette hovedløypene i stand igjen, skriver Skiforeningen.

De venter at mange trær er blåst over ende og ligger i løypene.

– Det vil derfor ta lang tid å få ryddet og åpnet løypene igjen. Vi begynner som vanlig med de viktigste hovedløypene, men tilbudet av farbare løyper vil nødvendigvis være begrenset denne helgen, skriver Skiforeningen.

Mange vann har nå fryst til, og flere steder er isen nå kontrollert og farbar. Skiforen ber likevel folk være oppmerksom på at de siste dagers snøfall og regn vil kunne gi mye overvann mange steder.