Oslo

- Barnevogner er brannfeller

 • Svend Ole Kvilesjø
 • Brann i en slik vogn fyller trappeoppgangen med røyk og flammer på svært kort tid.

— Mange setter fra seg barnevogner i oppgangen der de bor, gjerne ved siden av mye annet brennbart materiale. Om det kommer en ildspåsettere inn og tenner på vognen, er det umulig for beboerne å bruke trappen som rømningsvei, sier branninspektør Jo Tangedal i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.

Giftige gasser og røyk

Barnevogner med dyner, leker og regntrekk inneholder mye plast og syntetiske materialer.

— En enkel liten barnevogn inneholder mye energi, den brenner raskt og utvikler giftige gasser og røyk. Og mange av de eldste bygårdene i Oslo, som er bygget på slutten av 1800-tallet har bare ett trappeløp. Da er beboerne helt avhengig av hjelp fra brannvesenet for å komme seg ut via tak eller vinduer, sier branninspektøren.

- Brenner kraftig og lenge

— Brennende barnevogner, jeg har i alle fall sett det ved en håndfull anledninger, sier røykdykker og brannkonstabel Roy Flataker.

Inne i et av treningshusene som brannvesenet bruker på Lahaugmoen i Nittedal, tenner han på en barnevogn, for å vise hvor godt den brenner.

— Det som overrasker oss, er hvor lenge en slik enkel vogn brenner. Det kan være full fyr i 10-15 minutter. I et røykfyllt trapperom kan man ikke gå ut. Det er ikke mange sekunder et menneske klarer seg i en slik giftig røyk , sier branninspektør Tangedal.

Han understreker at det er viktig å holde dører til oppganger og portrom låst til enhver tid, slik at ikke uvedkommende kan komme seg inn i bygården eller boligen.

Flere påtente branner

— Slike barnevogner tar ikke fyr av seg selv. Men vi har opplevd flere tilfeller av ildspåsettelse i Oslo, sier han til Aftenposten.no.

Trykk på bildet øverst på siden, for å se hvor farlig det er når en barnevogn tar fyr innendørs.

 1. Les også

  195 av 200 bygårder med feil på brannsikkerheten

 2. Les også

  Ofte beboernes skyld

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Festvideo skaper trøbbel for den finske statsministeren. Sier seg villig til å narkotestes.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5