Oslo

- Barnevogner er brannfeller

  • Svend Ole Kvilesjø
  • Brann i en slik vogn fyller trappeoppgangen med røyk og flammer på svært kort tid.

— Mange setter fra seg barnevogner i oppgangen der de bor, gjerne ved siden av mye annet brennbart materiale. Om det kommer en ildspåsettere inn og tenner på vognen, er det umulig for beboerne å bruke trappen som rømningsvei, sier branninspektør Jo Tangedal i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.

Giftige gasser og røyk

Barnevogner med dyner, leker og regntrekk inneholder mye plast og syntetiske materialer.

— En enkel liten barnevogn inneholder mye energi, den brenner raskt og utvikler giftige gasser og røyk. Og mange av de eldste bygårdene i Oslo, som er bygget på slutten av 1800-tallet har bare ett trappeløp. Da er beboerne helt avhengig av hjelp fra brannvesenet for å komme seg ut via tak eller vinduer, sier branninspektøren.

- Brenner kraftig og lenge

— Brennende barnevogner, jeg har i alle fall sett det ved en håndfull anledninger, sier røykdykker og brannkonstabel Roy Flataker.

Inne i et av treningshusene som brannvesenet bruker på Lahaugmoen i Nittedal, tenner han på en barnevogn, for å vise hvor godt den brenner.

— Det som overrasker oss, er hvor lenge en slik enkel vogn brenner. Det kan være full fyr i 10-15 minutter. I et røykfyllt trapperom kan man ikke gå ut. Det er ikke mange sekunder et menneske klarer seg i en slik giftig røyk , sier branninspektør Tangedal.

Han understreker at det er viktig å holde dører til oppganger og portrom låst til enhver tid, slik at ikke uvedkommende kan komme seg inn i bygården eller boligen.

Flere påtente branner

— Slike barnevogner tar ikke fyr av seg selv. Men vi har opplevd flere tilfeller av ildspåsettelse i Oslo, sier han til Aftenposten.no.

Trykk på bildet øverst på siden, for å se hvor farlig det er når en barnevogn tar fyr innendørs.

Les også

  1. 195 av 200 bygårder med feil på brannsikkerheten

  2. Ofte beboernes skyld