Oslo

Etter 30 år skal østkantens skulpturpark gjøres ferdig

I 2022 renner Hovinbekken i dagen på baksiden av Oslo fengsel. Men kunstner Bård Brevik fikk aldri se livsverket fullført.

Den øverste delen, opp mot Galgeberg, blir slik. Her kommer Hovinbekken ut av en kort kulvert under Ring 2 og skal renne åpent ned gjennom parken. Denne delen av anlegget er ikke engang påbegynt, mens andre deler allerede står ferdig.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist

Hva får man for 150 millioner kroner? Rennende vann og en skulpturpark.

Nå lyses anbudet for bygging ut. Om knappe to år skal alt stå klart på Klosterenga og i Botsparken. I det store grøntområdet langs Oslo fengsel skal rundt 500 meter av Hovinbekken frem i dagslys igjen.

I tillegg skal Bård Breiviks skulpturpark gjøres ferdig. Selv gikk han bort i 2016, bare 67 år gammel. Han arbeidet med skulpturparkplanene til det siste, og han dekket deler av prosjektet av egen lomme.

Slipset. Spiralen. Vaskebrettet. Bølgebenken. Armhulen.

Dette er ikke tilfeldige oppslagsord, men navnene på de ulike kunstverkene. Mange står ferdig allerede. De fleste har eller skal få rennende vann, og alle som én kan de klatres på.

– Største siden Vigelandsparken

Markeringen av at det endelig skjer, var dempet. Men både byrådsleder Raymond Johansen (Ap), miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) og kulturbyråd Omar Gamal (SV) hadde tatt turen.

Byrådene Lan Marie Berg (f.v.), Raymond Johansen og Omar Gamal startet rundturen sin på Jordal. Slik Hovinbekken er åpnet her, skal den også åpnes videre helt til Grønland.

– Klosterenga park blir det største kunstprosjektet i regi av Oslo kommune siden Vigelandsparken. Det er helt unikt, sa Anna Maria Aursund, direktør i Vann- og avløpsetaten.

Tidligere i høst ble de nye grøntområdene på Jordal, noen meter lenger nord, klare. Også der er Hovinbekken åpnet opp. Det måtte skje først, og der har park og bekk alene kostet over 200 mill.

– Vi må tilpasse byen klimaendringer og mer regn i fremtiden. Da er det å åpne opp bekker og elver igjen en viktig del av det, så de kan ta unna kraftige regnskyller og flom. Men det gjør også byen bedre å bo i, sa Lan Marie Berg.

– Man får nå et fantastisk sammenhengende grøntdrag og turområde helt fra Carl Berner til Ekeberg, sa Johansen.

Han viste til den 5 kilometer lange «kunstløypen» øst i Oslo: Fra den lille skulpturparken ved Carl Berners plass, over Ola Narr og gjennom Tøyenparken. Deretter videre over Kampen park og til Jordal. Så ned gjennom Botsparken, og deretter opp til Ekeberg og den store skulpturparken der.

Midtveis i anlegget kommer skulpturen Grotten, som en integrert del av Hovinbekken.

«Svikter dere Oslo indre øst?»

Allerede tidlig på 1990-tallet startet planleggingen. I kjølvannet av byfornyelsen skulle østkanten få sin Vigelandspark.

I friområdene på baksiden av Oslo fengsel skulle Bård Breiviks store visjon realiseres.

Men fort gikk det ikke.

En rekke ulike byråd har ikke prioritert å bevilge penger til prosjektet. Underveis ble planene flere ganger omarbeidet av kunstneren selv.

Første trinn ble offisielt innviet i 2001. Annet byggetrinn kom i 2007, og tredje byggetrinn kom i 2010. Først i 2013 ble vannet koblet til.

I 2008 ble Bård Breivik intervjuet av Aftenposten. Da lå deler av den kommende skulpturparken i en haug og hadde gjort det lenge.

Samme år ble foreningen Klosterengas venner dannet. Borettslag og sameier i området, og enkeltpersoner, sto bak. De dyttet på. I 2015 vedtok bystyret en reguleringsplan, men bevilget ikke penger.

Etter at det rødgrønne byrådet i 2018 lovet nettopp det, for deretter å ta det ut av budsjettforslaget sitt for 2019, hadde Klosterengas venner fått nok. De rykket inn annonser blant annet i Dagsavisen, med en klar utfordring til byrådslederen og ordføreren:

«Svikter dere Oslo indre øst, Raymond og Marianne?»

Pengene kom på bordet.

Mye er allerede bygget. Se bildene av noen av verkene:

... men ingen badeplass

– For meg er dette egentlig en fullføring av prosjektet, siden jeg også var byråd i perioden 1991–95. Det har tatt noen år. Så har det skjedd ting underveis, men det er nå det store løftet kommer, sa Raymond Johansen.

Gerd Bånerud i Klosterengas venner kaller det en gledens dag.

– Jeg har jobbet med dette i 30 år. Men nå, nå gjelder det, sa pensjonisten, som selv lekte i dette området som barn.

I midtre del av området blir det slik. I dag ligger en parkeringsplass her.

– Jeg få skryte av dere plageånder også, som Klosterengas venner er og har vært, sa Johansen med et smil og kalte det «over gjennomsnittet hyggelig plaging».

– Dere har vært pådrivere, og det har vært gøy. Man trenger pådrivere i nabolag for å få til noe, og dette blir et fantastisk løft, sa Johansen.

Allerede i dag bruker barn i nabolaget skulpturene til å vasse i om sommeren. Men vannkvaliteten er egentlig ikke god nok, og det blir ingen badeplasser i parken.

– Vannet er ikke klart for bading, dette er en bybekk, sa prosjektleder Synnøve Bjerkestrand Halle i Vann- og avløpsetaten.

Les også

 1. Verneverdig Oslo-historie må vike når jernbanen utvides

 2. «Hæ, har dere flyttet dit?» spør folk. Nå har hjemmet deres vunnet arkitekturpris.

 3. Olav Thon stanser gigantplanene for Guneriuskvartalet: – En overraskende vending i saken

Les mer om

 1. Byutvikling
 2. Oslo
 3. Indre by
 4. Kunst
 5. Oslo-byutvikling