Uvær slo ut TV og bredbånd - slik sikrer du hjemmet ditt

600 abonnenter hos Canal Digital Kabel iOso mistet TV- og bredbåndforbindelsen under uværet mandag kveld.

Det går an å redusere farene for at hjemmet blir slått ut av lyn og torden.
  • Stein Erik Kirkebøen

Det dundret, det smalt og lynene blitzet. Mandag kveld ble Oslo-området rammet av et heftig uvær. Det gjorde at noen ikke fikk sett Dagsrevyen.

Overspenning børt ned TV- og bredbåndnett

– På grunn av overspenning som følge av uværet mistet 600 av våre abonnenter både TV- og bredbåndforbindelsen. Telefonnettet var operativt hele tiden. Så vidt jeg vet var de som ble rammet fordelt over store deler av byen og ikke samlet i ett spesielt område, sier informasjonssjef Caroline Lunde i Telenor Norge.

Canal Digital Kabel har omkring 65.000 abonnenter i Oslo.

– Sånn sett kan du si at det ikke var så alvorlig, det var bare én prosent av våre kunder som ble rammet. Men for de det gjelder er det alvorlig nok. Derfor har vi jobbet i hele natt med å utbedre skadene. Nå i morgentimene er 260 abonnenter som ennå ikke har fått tilbake forbindelsen. Vi regner med at de også vil få nettforbindelse innen klokken 12 i dag, sier Lunde.

Ting Tar Tid

Men så glatt gikk det ikke. Klokken 14.23 sendte Canal Digital en ny melding til sine abonnenter. Da beklaget de at skadene etter lynnedslag er meget kompliserte, og at det tar lengre tid enn antatt å få tilbake nettdekning hos alle.

I mellomtiden kan de nett-løse kontakte Canal Digitals kundeservice for å få aktivert sin Alltid på nett-garanti, hvor de kan få større datapakker via mobilnettet til å surfe og streame.

Slik sikrer du hjemmet mot lyn og torden

Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge, og i et normalår har vi over 100.000 lynnedslag i Norge. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr. Telenor mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i
sommerhalvåret.

7 tips – gjør hjemmet klart for tordenvær
1. Trekk først ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr.
Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon
og nettverks- og antenneledninger.

2. Bredbånd på fiber: Trekk ut strømmen til ONT’en. Det er den boksen som er koblet med nettverkskabel til din bredbåndsruter.

3. Bredbånd på DSL: Trekk ut kabelen som er koblet mellom kontakten
i veggen (og verden utenfor) og kontakten merket DSL på ditt
modem/bredbåndsruter.Trekk også ut strømmen til modemet/ruteren.

4. Bredbånd på Kabel-TV: Trekk ut koaks-kabelen mellom TV/multimediekontakten i veggen og kabel-TV-modemet. Trekk også ut strømmen til modemet

5. Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er
tilbake fra ferie.

6. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

7. Montér overspenningsvern. FG-godkjente overspenningsvern er å få
kjøpt i mange butikker som selger data- og elektrisk utstyr. Overspenningsvern plugges i jordete stikkontakter og deretter plugger du i disse igjen det utstyret du ønsker å beskytte. Det finnes også avanserte overspenningsvern som i tillegg til strøm kan beskytte telefon- og bredbåndslinjene dine.