Oslo

Skiturer for enhver smak

Her er forslag til skiturer både for latsabber og milslukere med eller uten barn.

Det er lov å drømme om slike forhold nå som vinteren endelig er kommet i Oslomarka. Ullevålseter er et populært serveringssted i Nordmarka for folk som kommer fra Sognsvann og Frognerseteren.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Oslomarka er et skieldorado, og nå blir det preparert skiløyper i alle marker. Siden snødybden varierer, er forholdene i løypene varierende. Derfor er det lurt å sjekke føremeldingen før du legger i vei på ski.


For sprekinger

Skientusiastene vet at Skansebakken innerst i Sørkedalen er et snøsikkert og fint utgangspunkt for skiturer til nære og fjerne mål i Marka. Du kommer hit med Sørkedalsbussen eller privatbil.

Skansebakken-Løvlia (ca. 34 km tur-retur): Følg skogsbilveien mot Lysedammene. Herfra går det i bratt stigning opp dalen mellom Gopletjernsåsen og kollen Hornet. Mot toppen av Langtjernbrenna er terrenget vilt og fjellaktig, noe det også er ved Store Oppkuvvann. Etter 17 km kommer du til Løvlia Her er det servering. Hjemover kan du følge hovedløypa fra Løvlia gjennom Merratjern-Søndagsbrenna-området. I Dammyrdalen går det nedoverbakke forbi Sloravannet tilbake til Skansebakken.

Litt kortere tur fra Skansebakken til Heggelia (ca. 25 km tur-retur) .

Turen starter ved endeholdeplassen for bussen og følger veien ca. 1 km til den svinger til venstre mot Skrubbdal. Skiløypa følger Gråseterveien oppover mot dammen i Søndre Heggelivann. Følg hovedsporet på veien og unngå vannene hvis de ikke er tydelig merket. Vær oppmerksom på overvann.

På Heggelia er det servering i helgene. Når du først er på Heggelia, er det bare noen kilometer igjen til du er på Løvlia. Følg merket løype. Fra Heggelia har du flere alternative løyper på tilbakeveien, for eksempel løypa forbi Oppkuvvann og ned til Lysedammene.

Ringkollen er et snøsikkert utgangspunkt for skiturer, og her er skiløypene godt preparert. På Ringkollen kan man også gå en treningsrunde på ca. 15 km fra Ringkollen til Borgersetra og Høgåsen og tilbake til Ringkollen.

Svartbekken ved Harestua nord for Nittedal ligger høyt og er et ordentlig «snøhøl». De høyestliggende og nordligste områdene av Marka har som regel brukbart med snø, også i mildværsperioder. Myllaområdet nord i Marka er snøsikkert og byr ofte på fine løyper hele vinteren. Skiforeningen har busser til Ringkollen og Mylla i helgene for den som vil gå langtur gjennom Marka.

Den klassiske langturen til Løvlia går fra Skansebakken i Sørkedalen via Lysedammene, Oppkuvvann og Nibbitjern til Løvlia. Det finnes flere alternative løyper som er godt merket til Løvlia.

Barnevennlige turer

Fra Skansebakken kan du følge hovedløypa i Gråseterveien 5 km frem til den hyggelige Rastebua med servering i helgene. Løypa er svakt stigende, og pedagogiske skilt viser barna at de snart er fremme ved målet. Tilbake til parkeringsplassen er det nesten bare nedoverbakker. En fin motivasjon.

Oppmuntringsskilt for de minste i Gråseterveien i Sørkedalen.

Østmarka byr på løyper der du kan velge om du vil gå i flatt eller kupert terreng. Liker du flatmark, er koseturen i lett terreng fra Ellingsrud og sydover til Mariholtet fin og velegnet for barn og ca. 4, 5 km lang. Det er lite snø i østmarka, men løypa fra Ellingsrud til Mariholtet og videre til Skullerud ble kjørt opp mandag.Skiløypa starter ved P-plassen på Ellingsrud og følger den brøytede bilveien. Etter 1 km passeres Nuggerud hvor det er veibom. Skiløypa går langs Søndre Elvåga. Mariholtet er Skiforeningens hyggelige serveringssted med åpningstid både på dag— og kveldstid. Mariholtet er også et knutepunkt for løypenettet videre innover i Østmarka, og mål for skiløpere som kommer inn i Østmarka fra Skullerud-siden. Starter man fra Skullerudstua, er turen til Mariholtet 6 km.

Mange fine turer i Nordmarka

Nordmarka. Snøsikkert er det i høyden ved Tryvann og Frognerseteren. Herfra er det fine turmuligheter. For de yngste er det fint ved Øvresetertjern, rett ved veien opp mot Tryvannstårnet. Parkeringsmulighetene er gode, og de uten bil tar T-banen mot Frognerseteren med avstigning på Voksenkollen. Her er det fine skiløyper og bakker rundt vannet. Bakkene er også ypperlige for aking og å øve utforkjøringens edle kunst. Skiforeningen har flere organiserte aktiviteter her.

Den klassiske familieturen i vinterferien er å gå til Skjennungstua, enten via Tryvann eller løypa over Marimyr. Turen fra Frognerseteren er ca. 4,5 km, overkommelig for de fleste.

Ellers er et fint tips for barn å dra til Skiforeningens skileikområder i Sørkedalen eller ved Skullerudstua . Her er det spesielt tilrettelagt for de yngste og stor skiskoleaktivitet.

Fra Skansebakken kan du følge hovedløypa i Gråseterveien 5 km frem til Rastebua.

For slappfisker

Fra Tryvann til Sognsvann (ca. 12 km) er det mange nedoverbakker, noen flater, og flere serveringssteder.

Ta T-banen opp til Frognerseteren. Her kan du drikke varm kakao og spise husets berømte eplekake med krem før du legger i vei. Ellers er første stopp med servering Tryvannsstua i bunnen av alpinanlegget. Skiløypa fortsetter til hyggelige Skjennungstua. Derfra kan man fortsette nedover mot Ullevålseter. Herfra er det ca. fem kilometer til Sognsvann og T-banen hjem.

Alternativt kan du ta den ultimate turen for deg som ikke liker oppoverbakker: Frognerseteren-Ullevålseter-Sognsvann lar deg suse ned lysløypa til Ullevålseter. Her stikker du inn og varmer deg med kakao eller solbærtoddy før du fortsetter til Sognsvann og tar banen hjem.

De treningsglade sprekingene kan gå motsatt vei og starte på Sognsvann. Du blir garantert god og svett innen du når toppen på Frognerseteren.

Slappfisk eller bare glad i utforkjøringer? Start på Frognerseteren og følg lysløypa til Ullevålseter med servering. Derfra bærer det rett nedover til Sognsvann og T-banen.

Passe langtur

Elveli -Kikut (ca. 15 km) . Ta Sørkedalsbussen til Sørkedalen skole eller privatbil.

Løypa starter ved hestesenteret ved Elveli. Følg Heikampveien i stigning ca. 4 km. Deretter myrer og utfor til Østre Fyllingen. Fra Kikut tilbake samme vei eller via Finnerud.

Siste stykket fra Finnerud kan være vanskelig dersom det er hardt og isete. Vær oppmerksom på at mange markavann ikke er sikre denne vinteren. Skiforeningen anbefaler kun publikum å gå på de vannene de har åpnet for løypekjøring. Ikke kryss sperringer som er satt opp på grunn av dårlig is.

Lysløypene

Et fabelaktig nettverk av lysløyper omkranser Oslo. Lysløypene i Lillomarka og Østmarka har bedre plass og større variasjon enn i Nordmarka.

Nordmarka sør: Lysløypa rundt Tryvannsåsen var nytt tilskudd i fjor og har bedret forholdene og økt kapasiteten betraktelig for deg som liker å gå tur på kveldstid uten lykt.

Løypa starter ved Frognerseteren og går til bunnen av alpinanlegget i Tryvann. Derfra klatrer løypa oppover i Tryvannsåsen mot Øvresetertjern. Man kan også ta av mot Voksenkollen stasjon.

Ellers er det lysløype fra Midtstuen-Frognerseteren (2,5 km) og fra Frognerseteren-Ullevålseter-Sognsvann (11 km)

Lillomarka er en lysløypedrøm med et stort løypenett i kupert og morsomt terreng. Her er det Oslo kommune som preparerer skiløypene. For å komme ut i løypenettet, kan man starte fra flere av boligområdene som sogner til Lillomarka. Solemskogen og Linderudkollen er populære startpunkter.

Østmarka byr på flotte lysløyper, der du kan velge om du vil gå i flatt eller kupert terreng. Går du i lysløypene i Østmarka, er sjansen stor for at du havner på Mariholtet ved Elvåga. Her er det kveldsåpent tirsdag, onsdag og torsdag til kl. 21 når skiføret er godt.

Innfallsportene til Østmarka er mange. Enten du starter fra Haraløkka, Haugerud, Oppsal eller andre boligområder, kommer du lett inn på det fine løypenettet som er godt skiltet.

Se skiforeningen.no for mer info. Team raske gutter har egen Facebook-side om hvor du finner skiføre her .

Les også

  1. - Snøen som kom i går var veldig etterlengtet

  2. Nå kommer vinteren til Oslo!

  3. Nå er det skiføre i Oslomarka

Nå kan du suse på ski innover i skogen på byens tak.