Oslo

Det nye senteret på Økern skal hete Noor

Slik ser arkitektene for seg at det nye handelsstedet på Økern - Noor - skal fremstå om fem års tid. Det blir kjernen i en ney by i byen.

I 2020 skal det nye kjøpesenteret på Økern stå ferdig, og det skal hete Noor

  • Stein Erik Kirkebøen

I løpet av 2017 skal gravemaskinene gyve løs på dagens senter på Økern. Om høyblokken overlever det angrepet er foreløpig ikke avklart, men ny blir den selv om skjelettet eventuelt blir stående.

I løpet av 2020 er planen at et helt nytt kjøpesenter, på størrelse med Storosenteret, skal åpne dørene på Økern. Og det er bare begynnelsen.

Bad, kino, hotell og boliger

— Ja, i årene frem til 2025 skal vi ferdigstille et stort folkebad, drøyt 300 boliger, en stor kino og et hotell med 200–250 rom. Totalt skal vi bygge 163.000 kvadratmeter på det som i dag rommer Økern senter. Da blir Økern et moderne sentrum, et knutepunkt med T-bane og 13 busslinjer og et tyngdepunkt i den nye Hovinbyen som kommer til å vokse frem rundt oss på alle kanter, sier prosjektdirektør Thomas Holth i Steen & Strøm. Sammen med Storebrand skal de bruke seks milliarder kroner på å bygge Nye Økern Sentrum.

Eller Noor.

Noor

— Noor blir navnet på det nye handelsstedet. Det er et navn vi ikke har valgt fordi Økern ikke er godt nok. Det er både gammelt og godt, men vi mener Noor bedre sier noe om hvor i Oslo vi ligger, er lett og uttale på mange språk – noe som passer en multikulturell by, og enda bedre signaliserer hva vi ønsker å bygge, sier Holth.

Noor skal nemlig bli noe helt annet enn et helt vanlig kjøpesenter.

New Nordic

— Ja, ambisjonene våre er å bygge et moderne, ekstrovert - utadvendt - senter som skal være åpent og inkluderende, ikke en lukket organisme hvor alt liv skjer på innsiden av lukkede vegger. I tillegg til at vi ligger nord i Oslo, skal navnet gi assosiasjoner til det som internasjonalt er en kraftig trend som går under begrepet New Nordic, sier Holth.

For de som ikke er helt sikre på hva begrepet – som ikke kan oversettes med nynorsk, men kanskje med ny nordisk – står for, utdyper han gjerne: - New Nordic er et kjent begrep innen litteratur, arkitektur, design og mat. Det er blitt en global suksess på grunn av sin demokratiske stil hvor grunnideen er å involvere mennesker og det kan beskrives med begreper som renhet, friskhet og enkelthet, sier Holth.

Og alt dette skal det nyehandelsstedet utstråle og stå for?

— Det er vår ambisjon, det er det vi jobber for. Det er det vi skal få til.

Dette skal bygges:

Detaljhandel: 45.000 m2

Servering/mat: 5.000 m2

Badeland: 20.000 m2

Kino: 3160 m2

Boliger. 25.500 m2

Hotell, kontorer kultur: 63.300 m2

Slik skal det bygges

2017: Byggestart

2020: Senteret åpner

2025: Utbyggingen fullført