«Mange legger mer arbeid i å kjøpe en bruktbil enn en bolig til 3 millioner»

Trond Ramsøskar har laget bruksbok for folk som skal kjøpe bolig eller pusse opp.

- Lyset har mye å si for fargene i et rom. Mal alltid veggfargen på en prøvebit først, sier Trond Ramsøskar. Foto: Edel Bakkemoen
  • Edel Bakkemoen
Ramsøskars boligbok er ingen kaffebordbok, men en bruksbok til å notere i.

– Hvem er fagmannens guide beregnet på?

– Folk som er litt interessert i interiør, fra boligkjøp og planløsning til material- og fargebruk, belysning og gjenbruk av gamle møbler. Det er en grunnleggende bruksbok for dem som vil hjelpe seg selv, eller tenke ut noe før de leier fagfolk.

– Trenger folk flest å forberede seg bedre før de kjøper bolig eller pusser opp?

– Mange gjør det. Det er mye du kan finne ut før visningen, og mye du bør legge merke til på visningen. Ved kjøp av bolig under oppføring, handles det ofte kun på grunnlag av prospekt. Når du har laget en planløsning for boligen, går alt mye lettere.

– Hvorfor er det så viktig å gjøre forarbeid?

– Du bør vite hva du kjøper! Mange legger mer arbeid i å kjøpe en bruktbil til 30.000 kroner enn en bruktbolig til 3 millioner. Boligannonsene er blitt så sofistikerte at de får en til å drømme seg bort og glemme praktiske ting.

  • Jeg får stadig kunder som har fått ubehagelige og unødvendige overraskelser.

– Hva bør man ha med seg på visning?

– Mål på møbler du vil ha med deg, trekantet linjal, lasermål eller målebånd. Da kan du raskt måle opp vegglengder og avstand til vinduer for å se om det er plass til gamle møbler eller ny kjøkkenbenk. Ta med huskeliste til å notere f.eks. hva slags ventilasjon og materialer det er der.

– Er det et minus at kjøkken og stue er slått sammen i mange boliger?

– Det er blitt gjengs i nesten alle slags boliger man kjøper nå. Da er det som regel kun ett allrom, og det fungerer ikke like bra for alle. Alt blir synlig og hørbart. Det er lurt å tenke seg om før man gjør noe bare fordi det er trendy.

– Bygger vi snart opp igjen veggene?

– Den trenden tror jeg kommer. Det skaper mer ro å ha adskilt kjøkken og stue.

– Må man regne med at en nykjøpt bolig blir dyrere enn beregnet?

– Det kan den fort bli, og hvorfor kjøpe et oppussingsobjekt hvis du ikke liker å pusse opp? Folk har ofte overdreven tro på egen innsats, og mange tror håndverkerarbeid koster omtrent halvparten av hva det faktisk gjør.

– Du er kjent som en fargeglad interiørarkitekt, hva slags holdning har du til fargebruk i et hjem?

– Jeg bruker farger for å oppnå en effekt: Vil jeg våkne eller falle til ro på badet? Fargebruk må tilpasses formål og beboer, og jeg ønsker at folk skal gjøre egne valg. Selv mener jeg det er en misforståelse at alle rom skal være klin like innen en helhet. Jeg liker lyse oppholdsrom, mens små, trange rom godt kan være mørkere. Det gir intimitet.