– Jeg fikk beskjed om at hvis de legger seg og sovner uten å ha blitt undersøkt, kan de dø i løpet av natten

Redningsmannskapene fant flere bevisstløse personer utenfor bunkeren på St. Hanshaugen. – Jeg kjenner lukten av eksos og tenker «her kan vi ikke være lenger», sier første politi inn i bunkeren.

Selv flere timer etter at aggregatene var skrudd av inne i bunkeren, måtte brannmannskapene bruke pusteluft på stedet. Flere av festdeltagerne måtte behandles for kullosforgiftning.

Politibetjent Kristian Bjørberg var i den første patruljen som tilfeldigvis kom forbi bunkerfesten denne augustnatten 2020. Da hadde en bevisstløs jente nettopp blitt båret ut.

Mens de undersøkte henne, ble det båret ut ytterligere to bevisstløse personer av en liten åpning oppe i skråningen.

Patruljen trodde først det dreide seg om overdoser. Men da Bjørberg tok seg inn i bunkeren og oppdaget aggregatene, skjønte han at det kunne dreie seg om kullosforgiftning.

Bunkeren var stappfull. Der inne var det flere bevisstløse personer.

– Hadde potensielt flere døde unge mennesker

På et tidspunkt lå det fem–seks bevisstløse personer på gresset utenfor.

– Vi hadde en forståelse av at vi potensielt hadde flere døde unge mennesker, både utenfor og også inne i grotten, sier han.

Minst 100 personer deltok på festen i den nedlagte bunkeren.

Ifølge målinger brannvesenet har gjort senere, kan kullosnivåene fra aggregatet som ble brukt, ha vært så høye at fem minutter innerst i grotten kunne vært dødelig.

Døren inn til rommet der aggregatet sto, var forsøkt tildekket med plastsekker og gaffatape. Men det var ikke tett. Og da folk begynte å falle om inne på festen, sto døren åpen.

25 personer ble behandlet på sykehus etter hendelsen. To unge menn i starten av 20-årene sliter fortsatt med alvorlige hjerneskader.

Politibetjent Line Granly bisto evakueringen inne i bunkeren. Hun beskriver hvordan hun måtte løfte og dytte bevisstløse personer ut av den lille luken oppe på veggen.

– Jeg sa at vi skal få ut alle, og at vi ikke går før alle er ute. Det var ikke panikk, og det skal vi være glade for. Det kunne blitt skummelt, sier hun.

– Alle dørene var åpne

Også politibetjent Stian Åsmund Veie var i den første patruljen på stedet. Han fikk beskjed om at det kunne være flere personer innerst i grotten. På veien innover måtte han tråkke over flere bevisstløse personer, som allerede fikk hjelp.

Ifølge Veie kunne han gå uhindret helt inn til det innerste rommet. Alle dørene på vei dit var åpne.

– Da jeg kommer helt innerst, kjenner jeg lukten av eksos og tenker «her kan vi ikke være lenger», sier han.

De to mennene som fikk alvorlig hjerneskade, ble funnet i denne delen av bunkeren.

Veie måtte selv ha oksygenbehandling både i ambulanse utenfor og på sykehuset etter innsatsen.

Flaks hindret en stor katastrofe

– Her var det en hel cocktail av ting som kunne gått galt, sier Lars Magne Hovtun.

Han var beredskapsansvarlig i Oslo brannvesen på tidspunktet festen foregikk og har skrevet den fagkyndige rapporten om ulykken.

Han mener det er flaks at enkelte personer fikk en akutt reaksjon og besvimte inne i aggregatrommet, og at disse ble oppdaget.

– Hvis ikke hadde vi hatt et scenario med flere titalls drepte og en av de største katastrofene vi har sett her i landet, sier han.

Han sier analysen viser at man kan ha vært få minutter unna en situasjon der langt flere nådde kritisk kulloseksponering og ville falle om inne i bunkeren. Da ville det være stor fare for at det oppsto panikk og trengsel ved den lille utgangen.

Han understreker at brannvesenet har vært nøkterne i sin vurdering av risikoen ved bunkerfesten.

– Vår teori er at det har vært betydelig høyere CO-konsentrasjon i bunkeren den natten enn det det var under forsøket vårt i etterkant, sier han.

Måtte ikke sovne

Festen førte til massiv utrykning fra nødetatene. Ifølge politibetjent Maiken Kavli, som koordinerte etterforskningen på åstedet, rykket 14 politipatruljer, 10 ambulanser og 5 brannbiler med til sammen 17 mann ut til stedet.

Hun fikk beskjed om at rundt 200 personer hadde vært i bunkeren. Mens nødetatene jobbet på stedet, kom et jevnt sig av ungdommer ut og forlot området.

– Jeg fikk beskjed om at hvis de legger seg og sovner uten å ha blitt undersøkt, kan de dø i løpet av natten. Da husker jeg at jeg skjønte alvoret, sa hun i retten.

Hun sier politiet søkte etter skadede personer i området rundt festen. Men det var en umulig oppgave å lokalisere alle som hadde deltatt og blitt utsatt for den giftige kullosen.

Nekter straffskyld for kullosforgiftning

To menn på 26 og 28 år er tiltalt etter den livsfarlige festen.

De to har erklært seg skyldige i å ta seg ulovlig inn i grotten og delvis skyldige i grove brudd på brannvernlovene. Men begge nekter for uten vilje å ha forårsaket kullosforgiftning som satte andres liv og helse i fare.

– Jeg føler ansvar for at jeg har bidratt til festen. Men ikke for ulykken, sa den tiltalte 26-åringen da han ga sin forklaring sist uke.