Oslo

Nest varmeste januar i Oslo så langt

Så langt er denne måneden den nest varmeste januarmåneden som noen gang er registrert på Blindern i Oslo.

Flere tok en dukkert i Paradisbukta på Bygdøy i det flotte været søndag.
  • NTB

Fram til og med 20. januar har gjennomsnittstemperaturen vært 2,8 grader, opplyser forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Kun ett annet år – i 2005 – er det blitt målt høyere temperaturer på Blindern i disse første ukene etter nyttår.

Ved flere andre målestasjoner er januar så langt rekordvarm. Blant disse er tre stasjoner langs kysten som har målinger helt tilbake til 1800-tallet: Færder fyr, Oksøy fyr utenfor Kristiansand og Utsira fyr i Rogaland.

Aldri før er det målt høyere temperaturer mellom nyttår og 20. januar ved disse fyrtårnene. Ved Oksøy fyr var det nøyaktig like varmt i 2007 – men ikke varmere.

I Oslo har også nedbørsituasjonen etter nyttår vært langt utenfor det normale. 2020 og 1990 er de eneste årene det ikke har vært registrert snø på Blindern så langt i januar.

På Sunndalsøra i Møre og Romsdal ble det satt ny nasjonal varmerekord rett etter nyttår. 19 varmegrader er den høyeste makstemperaturen som noen gang er målt i Norge i årets første måned.

Både i Norge og de fleste andre steder på kloden har gjennomsnittstemperaturene gradvis steget som følge av den globale oppvarmingen. Varmerekorder settes dermed oftere enn om klimaet hadde vært stabilt.