Setter inn selvkjørende busser i Oslo sentrum: Skal takle fotgjengere og trafikklys
I sommer skal selvkjørende busser kjøre midt i Oslo sentrum. De skal teste ny teknologi for å takle lyskryss.
Flere forbipasserende tar opp mobilen for å ta bilder av den selvkjørende bussen som er på en testtur i sentrumsgater.
Torsdag starter nemlig Ruter en fast ny rute med tre selvkjørende busser mellom Christiania torv og Vippetangen, og de siste testturene er gjennomført.
Mens bussene tidligere har sluppet tett trafikk og lyskryss, skal de nå forsere tre trafikklys på strekningen sin.
Allerede etter den første svingen under testturen stopper bussen. En varebil har feilparkert noen meter foran. Operatør Andreas Jonsson må ta over og styre bussen forbi varebilen.
På Vippetangen står det to busser på holdeplassen da den lille røde kommer kjørende. Her klarer den selvkjørende doningen å styre unna de parkerte bussene.
– Siden det pleier å stå busser her, er den programmert til å takle disse, forklarer Jonsson.
Her skal de kjøre i rute:
Ny teknologi skal gi jevnere fart
– Vi er mest spent på hvordan den vil samarbeide med lyskryssene, sier Gerd Robsahm Kjørven, direktør i Bymiljøetaten.
Det er hennes etat som har ansvaret for lyskryssene i byen, og hun kan konstatere at bussen stopper fint ved de røde lysene på vei tilbake til Christiania torv.
For Ruter er det en stor milepæl å sette bussene i trafikk i sentrum. I sommer skal Ruter sammen med Bymiljøetaten og Veivesenet teste såkalt V2X-teknologi, som går ut på at kjøretøyene og veiinfrastruktur kommuniserer direkte med hverandre og utveksler informasjon fortløpende.
– Teknologien vil sørge for at bussene får beskjed fra trafikklyset om hvor lenge det er igjen til det blir grønt. Slik kan kjøretøyene tilpasse hastigheten sin og ha jevnere fart frem til lyskrysset, sier Vibeke Harlem, leder for mobilitetstjenester i Ruter.
Transportøkonomisk institutt har montert egne kameraer på lyskryssene for å se hvordan bussen takler bykjøring.
– Hvorfor setter dere i gang en ny rute under koronaen?
– Hver kjørte kilometer er nyttig læring for oss. Selv om vi ikke kan ha med flere enn tre personer av gangen grunn av koronaen, er det bedre enn ingen. Det viktigste her er å teste kommunikasjon mellom kjøretøy og lyskryss og se hvordan det fungerer i et annet trafikkbilde enn tidligere. Sånn sett har ikke koronaen veldig mye å si, sier Harlem.
Hun legger til at midler til testing og utvikling av tjenesten i all hovedsak kommer fra eksterne aktører.
Ruter har inngått avtale om leie av opptil 50 selvkjørende kjøretøyer – de første kommer i vinter
Oslo på Europa-toppen
Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter, skryter av at Oslo trolig er den europeiske byen der flest passasjerer har reist med en selvkjørende buss.
– Nesten 30.000 passasjerer har benyttet seg av tilbudet hittil. Vi er helt på Europa-toppen når det gjelder antall passasjerer. Det er bare Paris som har et så høyt tall. Når det gjelder kjørte kilometer, er vi langt foran alle andre byer i Europa, sier Jenssen.
Han legger til at det er nødvendig å kjøre mye for å kunne videreutvikle tilbudet. Nå jobber Ruter med å få på plass en ny kjøretøytype i Ski i høst.
– Siden vi er kommet lenger enn de fleste byene i Europa, kan vi på sikt selge teknologien til andre land. Dette vil gi flere arbeidsplasser i Norge, sier Jenssen.
Ønsker ny motorveitunnel i Oslo, kjemper imot det samme i nabokommunen
Skal få folk til å droppe bilen
Samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) er stolt av satsingen på fremtidens kollektivtilbud. Han mener at den vil gjøre hverdagen enklere for folk.
– Selvkjørende busser skal om få år være et supplement til dagens kollektivtilbud. Målet er at passasjerer kan bestille bussen hjem til seg og bli kjørt til for eksempel nærmeste T-banestasjon. Det skal få enda flere til å forstå at du ikke trenger privatbil for å komme deg rundt i byen. I en tenkt fremtid kan for eksempel passasjerer som tar T-banen til Kolsås, kanskje få melding fra bussen med spørsmål om de ønsker skyss hjem. Dette kan bli aktuelt på steder der det er spredt bebyggelse og ikke så godt busstilbud i dag, sier Hermstad.
– En vanlig buss har mange passasjerer. Derfor kan den ikke stoppe over alt. En liten buss med få passasjerer kan derimot gi et mer tilpasset tilbud, supplerer Jenssen.
Byråden tror også at mange turister vil benytte seg av tilbudet.
– Spesielt barn gleder seg til å ta de selvkjørende bussene. Og i sentrum er det spesielt mange turister og andre folk som er nysgjerrige. Bussene er blitt en miljøvennlig og barnevennlig «turistattraksjon» som også gjør byen grønnere og bedre å bo i.