Oslo

Rådhuset får stryk

I går fremholdt urbanisten Erling Fossen Rådhuset som "storslagent". I dag blir det regelrett slaktet av museumsdirektør Sune Nordgren.

Oslos mange vakre funkisbygg imponerer avtroppende direktør for Nasjonalmuseet, Sune Nordgren. Men Rådhuset er forferdelig stygt, synes han.
  • Forf>
  • <forf>kristin Kornberg <

Skåningen Nordgren har høstet storm i sine tre år som direktør for Nasjonalmuseet. Nylig varslet han sin avgang. Nå fyrer han løs mot Oslos storstue:

— Klumpete

— Rådhuset er forferdelig stygt. Det er plassert på en kunstig måte, som for å si: "Dette skal man ikke gå glipp av", men det ligger mer i veien. Det er en blanding av for mange stiler. Det ser klossete og klumpete ut, og kan minne om en silo eller annen havnebygning. Det utstråler ingenting annet enn makt, ingen eleganse eller noe som har med tiden å gjøre. Det er bare bygd for at det skal se ut som et brautende og autoritært bygg, mener han. Nordgren vil likevel berømme interiøret. - Bygget virker luftigere og mer interessant når man kommer inn, trøster han.

Funkis

Nordgren mener Oslo har mange flotte bygg, men synes det er vanskelig å trekke fram ett. I stedet vil han berømme alle de vakre funkisbyggene. - Jeg tenker først og fremst på bygårder i ekte funkis bygd i mellomkrigstiden, tegnet av dyktige arkitekter. Det er mange av dem, spesielt på Frogner. Oslo har flere slike fine bevarte bygninger enn Stockholm, sier direktøren, som generelt synes Oslo har et mer levende og hyggelig sentrum enn den svenske hovedstaden. Hva synes kjendisene? - Riv postgirobygget!

I går inviterte Aften leserne til å sende inn sin mening om hva som er Oslos styggeste og fineste bygning. Forslagene strømmer inn.Les hele saken her! Vi lar debatten rulle videre: Ikke nøl - send oss din mening!

Les også

  1. Hva er Oslos fineste og fæleste?

  2. Erling Fossen, urban skribent

  3. Christian Ringnes, eiendomsinvestor

  4. Marte Boro, byantikvar

  5. Grete Horntvedt, byråd for byutvikling

  6. Hilde Haugsgjerd, redaktør i Aften

  7. Hva synes kjendisene?