Oslo

UDI har bedt Røde Kors i Oslo huse 60 asylsøkere i natt

På grunn av så mange asylsøkere og flyktninger som er kommet til Norge de siste dagene, må Utlendingsdirektoratet ty til ekstraordinære tiltak.

60 flyktninger overnattet på Røde Kors' konferansesenter natt til tirsdag.
  • Sol Sigurjonsdottir

I Røde Kors' konferansesenter i Oslo sentrum har de nå rigget opp 60 feltsenger til asylsøkere, de fleste fra Syria.

Det er på grunn av den sprengte kapasiteten at Utlendingsdirektoratet har bedt Røde Kors om å bistå.

Feltsenger med plass til 60 personer på Røde Kors' konferansesenter.

— Vi ble spurt i helgen av UDI da de så det ville bli ekstremt krevende natt til tirsdag, og derfor stiller vi opp. UDI vil ha flere plasser i dagene fremover, men vi vet ikke om det blir flere netter, sier generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, til Aftenposten.Dette er første gang at Røde Kors' lokaler i Hausmanns gate brukes til å huse asylsøkere.

— Dette betyr at de som ikke får plass på hoteller, campingplasser eller ordinære mottak slipper å sove på gaten eller på et kontor på Tøyen. Men at de skal kunne få et varmt måltid, legge seg i en seng og føle litt trygghet, fortsetter generalsekretæren.

Vil bli kjørt til Tøyen igjen tirsdag

Asylsøkerne vil også få litt rene klær og toalettsakernår de kommer i til Hausmanns gate. Etter frokost tirsdag vil de bli kjørt tilbake til Tøyen hvor de skal registreres.

Generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors ved feltsengene som er satt opp.

— Det er myndighetenes ansvar å sørge for at asylsøkerne blir tatt vare på, men vi vil gjerne bidra i en akuttfase.22 erfarne frivillige er med på å legge til rette for de 60 asylsøkerne.

- Ble født på nytt da jeg kom til Norge

I kantinen blir det servert varm middag og frokost til asylsøkerne.

Det er både kvinner, menn og familier som komme inn gjennom dørene til Røde Kors mandag kveld. De fleste av dem kommer fra Syria. De er slitne etter en tung og lang reise bak seg. Morgendagen vil de fleste av dem bruke på å registrere seg ferdig hos Politiets Utlendingsenhet på Tøyen.

Mostafa, som ikke ønsker etternavnet sitt eller bildet på trykk av hensyn til familien, er én av de 60 som skal sove i konferansesenteret. Han kommer fra Aleppo i Syria, og har reist til Norge via Russland og Tyrkia.

Frivillige deler ut klær og hygieneartikler til asylsøkerene.

— Jeg krysset grensen over til Norge med sykkel fra Murmansk til Kirkenes. Folk har vært hyggelige mot meg, jeg synes det er stor medmenneskelighet her i Norge, forteller han. I motsetning til flere andre Aftenposten har snakket med hos Røde Kors, har Mostafa ikke opplevd vold på veien. Flere snakker om grusomheter langs veien, og sier de er blitt behandlet som udyr.

— Det var krig hjemme, og vi var truet på livet. Det var ikke noe liv, det var ikke trygt. Hvert eneste sekund fryktet vi for bomber og raketter. Jeg fikk høre at Norge er et humanitært land, og at man tar vare på mennesker her. Jeg ble født på nytt da jeg kom på norsk jord. Her føler jeg meg trygg. Jeg takker Norge for den respekten de viser oss flyktninger, sier han.

700 asylsøkere på en uke

Knut Berntsen, fagsjef ved UDIs region- og mottaksavdeling sier at den siste uken regner de med at det har kommet 700 asylsøkere til Norge.

Selv om det er små tall sammenlignet med mange andre land i Europa, er det flere på en uke enn det kom i hver av de fire første enkeltmånedene i år.

— Flyktningestrømmen i Europa er også merkbar i Norge, og det belaster systemet.

Berntsen sier at på fredag fikk UDI et nytt oppdrag fra justisdepartementet.

— Det var å innkvartere de som venter på å registrere seg hos politiet. Vanligvis skjer det fortløpende, men nå er det kommet så mange at det går ikke nå. Og for å legge til rette for at politiet kan jobbe mest mulig effektivt med saksbehandling i stedet for logistikk, bistår vi med innkvartering.

UDI-fagsjefen sier at de nærmeste dagene kommer de til å ha en mottakslignende løsning i Fredrikstad klart, og at de er i dialog med Oslo kommune for å finne egnede steder asylsøkere kan overnatte.

— Det er viktig for oss å gi de som søker asyl en verdig velkomst, avslutter Berntsen.

Les også

  1. Migranter og flyktninger gikk på motorvei i Danmark

  2. Lærer flyktningene svensk på dugnad

  3. Horne vil straffe flyktninger som skulker norskundervisning

  4. Flyktninger skal ha satt fyr på flyktningeleir på Lesbos i Hellas