Oslo

Transittmottakene sliter med å håndtere gaver fra hjelpevillige nordmenn

Her er deres råd til deg som fortsatt vil bidra.

  • Stine Barstad
    Journalist

Sterke bilder av syrere på flukt gjennom Europa – og ikke minst lille Alan (3), som druknet på ferden over Middelhavet – har vekket nordmenns hjelpegen.

Torsdag sto folk i kø i timevis på Tøyen for å levere klær, sko og leker til en innsamlingsaksjon i regi av Facebook-gruppen Refugees welcome to Norway. Den enorme pågangen endte med at innsamlingen måtte stanses.

Lørdag starter en ny innsamlingsaksjon i Oslo. Denne kan du lese mer om her.

Også til Refstad transittmottak strømmer folk til for å hjelpe. Men nå har mottaket fått mer enn det kan håndtere.

Refstad er stappfullt

– Pågangen har vært så enorm at det er vanskelig å takle. Det kommer mange som vil levere klær og sko, samtidig som vi håndterer rundt 100 ankomster hver dag, sier leder Bala Veenkatasami ved Refstad transittmottak.

Mottaket delte ut en del klær og sko til beboerne torsdag. Han sa de hadde fått inn mye fint, men også en del ting som ikke var egnet for gjenbruk.

– Nå har vi full kjeller, fullt loft og full garasje. Vi vil gjerne at folk som vil gi gaver nå, kontakter mottak utenfor Oslo, sier han.

Han understreker at asylsøkerne kun bor på Refstad i 2–3 dager før de blir sendt videre til andre mottak, og at alle får en ankomstpakke med klær, sko, sengetøy og toalettartikler når de kommer.

Fredag varslet Erna Solberg mer hjelp til flyktningene. Les mer om dette her.

Trenger sokker, undertøy – og tannpasta

Strømmen av enslige mindreårige asylsøkere har vært spesielt stor de siste ukene, og Hvalstad transittmottak for mindreårige i Asker har nå til enhver tid 140 ungdommer boende, som er maks antall de kan ta imot.

Les også:

Les også

Anundsen ønsker å sende flere asylbarn ut av Norge

Også her har pågangen fra folk som vil hjelpe, vært stor.

– Det er så mange henvendelser, og det er utrolig flott! Vi har aldri opplevd noe slikt tidligere, sier mottaksleder Mari Lang Vetlejord.

– Vi har bruk for vinterklær, men jeg har begynt å si til dem som har lyst til å levere, at de gjerne kan vente litt. Om to til fem måneder har vi også behov for de klærne, for vinteren er lang, og det ser ikke ut til at tallene går ned, sier hun.

Hun sier de også har behov for ubrukt undertøy og sokker og hygieneartikler som tannbørster og tannpasta, deodorant og negleklippere.

– Alle slike ting som vi tar for gitt, men som ungdommer med begrensede lommepenger gjerne ikke prioriterer å kjøpe, sier hun.

Hun sier de fleste som bor på mottaket, er gutter i alderen 15–18 år, og at det er fint å tenke på at tøyet skal passe.

Får Eid-feiring – og manikyr

Mange melder seg også og har lyst til å komme på besøk eller arrangere aktiviteter for ungdommene.

– Det er dessverre ikke slik at det bare er å komme. Vi har mindreårige her og må ivareta tryggheten, og vi krever politiattest og taushetsplikt. Men det er alltid mulig å ta en telefon hvis det er noe spesielt man tenker på, vi har også fått flere henvendelser vi har takket ja til, sier hun.

Blant annet har en gruppe tilbudt seg å stelle i stand Eid-feiring for ungdommene, med mat og gaver til alle 140.

– Dette er ting vi ikke har ressurser til vanlig i samme grad som de kan tilby. Vi har også noen frisører som har tilbudt hårklipp, og jentene har til og med fått manikyr. Det er litt herlig, sier hun.

PU: – Krevende

Også Politiets utlendingsenhet oppfordrer folk til ta kontakt med mottakene dersom de vil hjelpe. Også de melder om stor pågang fra privatpersoner som vil hjelpe.

– Vi må prioritere å registrere asylsøkere så fort som mulig, og har derfor ikke mulighet til å følge opp media eller privatpersoner som kommer for å hjelpe til på kveldstid, skriver politiet i en melding på hjemmesiden sin.

I meldingen takker politiet for engasjementet, men indikerer også at det kan bli litt mye av det gode.

– Særlig er det krevende når privatpersoner engasjerer seg for tett i politiets arbeid og prioriteringer, skriver de.

UDI innrømmet på en pressekonferanse fredag at den kraftige økningen i asylsøkere kom overraskende på dem. Her kan du lese om hvorfor strømmen av flyktninger øker så mye akkurat nå.

De fleste hjelpeorganisasjonene oppfordrer nordmenn som vil hjelpe til å støtte dem økonomisk. Her får du en oversikt over hvordan du kan hjelpe.

Les også

  1. Starter ny klesinnsamling på Oslos største videregående skole

  2. Det er helt sant at flyktningene må hjelpes der de er. Og nå er de i Europa. | Audun Lysbakken

  3. - Det er uaktuelt å bidra til at flere mindreårige blir kastet ut

Les mer om

  1. Syria