Oslo

Alle disse kvinnene vil sende barna sine på muslimsk skole

Hvor mange av dere vil velge å sende barna på muslimsk skole i Oslo hvis dere får muligheten? Samtlige av kvinnene i klasserommet rekker en hånd i været.

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Bak McDonald's på Grønland i Oslo ligger Urtehagen friskole, som for tiden er Norges eneste muslimske skole. Her går 80 voksne kvinner på en ettårig, yrkesrettet linje og lærer enten samfunnsfag eller mediefag.

Mandag ble det klart at «Mødre for muslimsk grunnskole», som har sitt utspring i miljøet rundt Urtehagen, har fått godkjenning til å starte en muslimsk barne— og ungdomsskole i Oslo.

- Jeg er veldig glad. Sønnen min på to år går i den muslimske barnehagen her, og når kan han starte på muslimsk skole når han skal begynne i 1. klasse, sier Faisa Muhammed fra Somalia.

— Jeg er muslim, det er mitt barn også. Jeg vil at han skal lære mer om islam, og lære arabisk. Men det er bedre at han kan gjøre det her enn å sende ham et år til hjemlandet, sier Muhammed.

Fire år i Somalia

Zahara Biles yngste sønn kom nylig tilbake etter fire år i morens hjemland og går nå i en norsk 9. klasse.

— Jeg er veldig fornøyd. Det er ikke nok, men det er bedre enn ingenting, sier Bile om sønnens utenlandsopphold.

 • LES OGSÅ: Frp-talsmann ber Regjeringen stoppe muslimsk skole
  - Er du ikke redd for at han ikke skal lære norsk og bli dårlig integrert i det norske samfunnet?
Zahara Bile (47) fra Somalia.

— Jeg er mer redd for at han ikke skal lære nok i Norge, om språk, islam og min kultur. Hvis det finnes islamske skoler i Norge, ville det hjelpe mye. Da ville jeg sendt barna mine dit, sier hun.- Men du ofrer mye. Det er mange tårer, skyter Nora Bournane (42) inn fra raden bak.

Sendes til hjemlandet

Aftenposten skrev tidligere denne uken at mange hundre norsk-somaliske barn ifølge ny rapport befinner seg på lengre utenlandsopphold i Somalia, Kenya og Egypt og Storbritannia. Foreldrenes hovedbegrunnelse for å sende barn ut, er misnøye med det norske skolesystemet og bekymring for at barna ikke lærer nok i Norge.

 • LES OGSÅ: Sender barna til Afrika for å gi dem bedre skole
  Tre av Hani Ahmed Alis fem barn går for tiden på skole i Zambia, der de bor sammen med sin stefar. Hun sier valget ikke bare handler om religion, men også om sider ved den norske skolen.

— Når læreren er i klasserommet, er det ingen som respekterer ham. Barna mine har det veldig bra i Zambia og lærer mye, sier hun.

Bli norske muslimer

Nora Bournane fra Algerie har fire barn, to gutter i barnehagealder og to jenter på skolen. Hun har grublet mye på om hun skal sende noen av dem på et skoleopphold i Algerie. Om det nå blir en muslimsk skole hun kan sende barna sine på i Norge, synes hun dette er en bedre løsning.

Nora Bournane (42) fra Algerie.

— Jeg vil at de skal lære å bli norske muslimer. Det vil bli som en vanlig norsk skole fra 1. til 10. klasse, bare at barna lærer om Koranen i tillegg, sier hun.

Frykter radikalisering

Kvinnene på Urtehagen friskole forteller at de fleste av dem sender barna på koranundervisning etter skoletid eller i helgene. Men kombinert med skole og fritidsaktiviteter blir tiden knapp.

— Jeg sendte barna mine til moskeen for å lære mer om islam i helgene. Men det ble veldig mye stress for dem. Det er bedre om de kan lære om Koranen i løpet av skoledagen, sier Nadia Laag (39) fra Marokko.

En annen kvinne, som ikke ønsker navn eller bilde i avisen, mener en norsk muslimsk skole kan være viktig for å hindre radikalisering av norske muslimske ungdommer.

— Jeg er oppvokst i Somalia, og vet hva som er rett og galt. Jeg har ingen problemer med at mine barn er en del av det norske samfunnet. Men når de ikke lærer noe om religion i oppveksten, er det lett for ekstreme å hjernevaske barna. Hvis du begynner å lese Koranen som 16-åring kan det lett gå galt, advarer hun.

Les også

 1. Giske mot muslimsk skole

 2. «De blir bare sendt. Ofte i forbindelse med ferier. Vi vet sjelden noe i forkant»

 3. Røe Isaksen ber skolene melde foreldre til barnevernet

Asho Beerey Ali fra Somalia og de andre kvinnene på Urtehagen friskole på Grønland i Oslo er helt enige: Alle rekker opp hånden når Aftenposten spør hvem som vil velge muslimsk privatskole for sine barn om dette blir et alternativ.