Video fra overvåkingskameraer viser dødsulykken på Mosseveien. 61-åring fra Oppegård omkom.

Politiet har ikke beslaglagt førerkortet til sjåføren på vogntoget som var innblandet i ulykken onsdag der en 61 år gammel mann fra Oppegård omkom.

På dette oversiktsbildet fra drone ser man krysset Mosseveien – Ulvøybrua. Kollektivfeltet slutter ca. 180 meter før krysset og ulykken skjedde like etter avkjøringen til Ulvøya, der det også er en bussholdeplass. Ulykkesstedet er markert med en rød ring.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen

Ulykken skjedde da 61-åringen var på vei hjem og syklet ut Mosseveien. Ved krysset til Ulvøya ble han påkjørt av en lastebil.

– Mannen kom syklende ut fra byen. Han ble overkjørt av et vogntog som kom kjørende i samme retning, sier politiadvokat Eric Lindset i Oslo-politiets seksjon for trafikk- og sjøtjeneste.

– Vet dere hvilken del av traileren som traff syklisten først?

– Nei, men alt tilsier at det skjedde i front av vogntoget.

– Fulgte syklisten gang- og sykkelveien ut Mosseveien?

– Nei. Han syklet i kjørebanen. Det viser videoopptakene fra overvåkingskameraet til Vegtrafikksentralen.

Flere øyenvitner

Videoopptaket skal vise hele hendelsesforløpet.

– Vi har ikke sett gjennom opptakene i detalj. Vi har satt av tid til det fredag. Jeg tror opptakene vil gi oss nyttig informasjon, sier politiadvokaten.

Mosseveien, fotografert fra et punkt ca. 60 meter før ulykkesstedet. Her går trafikken på Mosseveien i ett felt, med en bussholdeplass på høyre side før avkjøringen til Ulvøya. Dødsulykken skjedde omtrent ved brofestene markert med rød ring.

Vitner avhørt

I tillegg til videoopptakene, er det tre vitner som har sett det som skjedde.

– Vi har fått et ganske godt bilde av hendelsesforløpet gjennom vitneavhørene, sier Lindset.

Føreren av vogntoget er en kvinne i 50-årene.

– Hun forklarte seg kortfattet for politiet på stedet. Førerkortet hennes er ikke beslaglagt. Vi skal undergi saken en full etterforskning før vi konkluderer, sier Lindset.

Politiet arbeider blant annet med ulike tekniske undersøkelser og får bistand av Vegvesenets ulykkesgruppe. Hvilke blindsoner sjåføren av vogntoget hadde, er sentralt i disse undersøkelsene.

Enkelte sykler i kollektivfeltet

Det er gang- og sykkelsti langs Mosseveien helt fra Oslo sentrum, men etter krysset til Ormøya går den i en sløyfe bak bensinstasjonen.

Mange syklister velger derfor å sykle i kollektivfeltet på denne strekningen, men ca. 170 meter før avkjøringen til Ulvøya slutter kollektivfeltet.

Dødsulykken skjedde noen meter etter avkjøringen til Ulvøya.

– Det er lov å sykle i blandet trafikk og det er ikke noen andre regler på dette strekket av Mosseveien. Det som gjelder for alle parter er å følge trafikkreglene, sier seksjonssjef Kaisa Froyn i Statens vegvesen.

– Risikofylt

En av syklistene som velge ikke å sykle sammen med bilistene og bussene på Mosseveien, er Magnus Christiansen fra Kolbotn.

Magnus Christiansen fra Kolbotn føler seg utrygg når han sykler langs Mosseveien.

– Jeg følger sykkelstien fra Dronning Eufemias gate og videre utover, men jeg ser det er enkelte som sykler ut i veibanen, spesielt fra Bekkelaget og til Ulvøya.

– Hvorfor sykler ikke du i veibanen?

– For å vise respekt for bussenes fremkommelighet i kollektivfeltet og fordi jeg synes det er for risikofylt å sykle på Mosseveien.

Han peker på ulykkesstedet, krysset ved avkjøringen til Ulvøya, som et vanskelig sted.

– Bilene kommer både bakfra og fra siden, fra Ulvøya, men alt i alt føles sykkelveien trygg, sier Christiansen.