Oslo

- I verste fall kan det ta fire timer å komme seg fra Sinsen til Smestad

Glem ettermiddagsrushet slik du kjenner det i dag. Særlig hvis du kjører på Ring 3. For mandag 1. juni starter Statens vegvesen svært omfattende rehabilitering av ti tunneler i Oslo.

Fra mandag kveld blir kapasiteten i Smestadtunnelen redusert kraftig. Dette betyr lange køer i området store deler av døgnet til neste sommer.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Først ute er Smestadtunnelen. Der stenges det ene kjørefeltet i begge retninger fra klokken 21 mandag. I slutten av juni stenges det østgående løpet. Dermed blir det toveis trafikk i vestgående løp.

  • Vi følger trafikkutviklingen LIVE fra 06.30 tirsdag påOsloby.no!
    Fem måneder senere skjer det samme med Granfosstunnelen. Dermed blir Ring 3 en flaskehals store deler av dagen.

Kapasiteten blir redusert med over 50 prosent når ett tunnelløp blir stengt. Derfor er det ingen tvil om at kapasiteten på flere sentrale strekninger i Oslo blir kraftig redusert.

— Vi har sagt at hvis ingen lar bilen stå, så kan det i verste fall ta fire timer mellom Sinsen og Smestad pr. vei. Derfor oppfordrer vi flest mulig til å la bilen stå, sier Bjørn Øystein Kroken, byggeleder i Statens vegvesen.

EU-krav

Det er nye krav fra EU som er årsaken til at rehabiliteringen må være ferdig innen 2019. Det er blant annet krav om brannsikring og rømningsveier. Nesten samtlige tunneler skal få nytt elektroteknisk anlegg, noe som blant annet innebærer nye lys, nytt ventilasjonsanlegg og nytt styringsanlegg.

image001_21-HobQ7_QR35.jpg

Og når man først er i gang, vil flere av tunnelene også få ny asfalt, utskifting av betong og nye drensløsninger. Prislappen for hele rehabiliteringen blir på 2,5 milliarder kroner.Smestadtunnelen får også en ny renseløsning for vannet som slippes ut til Smestaddammen.

Ikke kjørbar

Åtte av de ti tunnelene som nå skal pusses opp åpnet i perioden 1989 til 2000. De er i all hovedsak mellom 15–25 år og ble bygget etter kravene som gjaldt den gang. Den eldste tunnelen, Brynstunnelen, er fra 1970.

På spørsmål fra Oslo by om det går an å jobbe bare på kvelder og netter, svarer Kroken at det ikke er mulig.

Nesten 50.000 biler kjører gjennom Smestadtunnelen eller tar av der i løpet av ett døgn. Fra tirsdag morgen må de som skal kjøre på Ring 3 ved Smestad regne med ekstra lange køer. Her står byggeleder Bjørn Øystein Kroken ved den midlertidige busstraseen langs Ring 3 i vestgående retning.

— For å bli ferdig innen 2019 må vi jobbe store deler av døgnet. Jobber vi bare om natten, vil det ta lengre tid og koste mer. Og så kan vi heller ikke stenge alle tunnelene samtidig. For øvrig skal Smestadtunnelen også få ny asfalt. Samtidig skifter vi ut alle massene under asfalten, derfor vil det ikke være mulig å kjøre her uansett, sier Kroken.

Nye bussfelt

For å gjøre hverdagen enklere for reisende med kollektivtrafikken, har det kommet nye bussfelt på Ring 3 mellom Gaustad og Smestad. Bussfeltene fortsetter vestover på en egen trase langs Ring 3. Det er satt opp to bommer på strekningen, slik at bilister ikke bruker bussfeltene. Selv elbiler får ikke lov til å bruke disse feltene.

- For tunnelene i Oslo finnes det ingen egne omkjøringsveier. Det betyr at når vi stenger en tunnel vil det bli lengre og mer kø andre steder. For at flest mulig skal komme seg raskest mulig frem i anleggsperioden, prioriterer Statens vegvesen fremkommelighet for kollektivtrafikken, sier Kroken.

Finn Erik Grønli, leder i trafikkorpset i Oslo politidistrikt, sier til Osloby at politiet vil være til stede rundt Smestad fra tirsdag morgen.

— Vi skal blant annet passe på at ingen biler kjører i kollektivfeltet, og hvordan det går med trafikken på lokalveinettet, sier Grønli.

Skal unngå Smestad

Lastebilsjåfør Ivar Hagen bor i Sørkedalen, og kjører nesten daglig over Smestad. Han vil i hvert fall unngå krysset fra tirsdag.

Ivar Hagen mener at Statens vegvesen burde ha brukt maks et halvt år på å rehabilitere Smestadtunnelen. Selv vil han kjøre andre veier for å unngå køer.

— Noen ganger kjører jeg har to-tre ganger om dagen. Nå vil jeg velge Vækerøveien. For noen måneder siden var det veiarbeid på Ring 3 ved Ris, da brukte jeg tre timer fra Løren til Smestad. Derfor er det ingen tvil om at det blir køer her. For øvrig kan jeg ikke forstå at Statens vegvesen må bruke så lang tid på rehabiliteringen, sier Hagen.En annen bilist som ikke ønsker å stå frem med navn i avisen, sier at han vurderer å selge boligen.

— Jeg jobber som lærer, og kan ikke rekke undervisningen på morgenen siden jeg også skal levere barna i barnehagen. Derfor vurderer vi å flytte fra området, sier han.

Les også

  1. Oslo har vedtatt dieselforbud

  2. Elbiler med passasjer får likevel kjøre i kollektivfelt