Studenter ville pynte «kloakkrørene» på Karl Johan gratis, men ingen ville betale 30.000 kr for materiell
16 studenter var i forrige uke klare for å pynte betongringene på Karl Johan, men måtte i tolvte time avlyse fordi ingen ville betale for materiell.
Veldig mange har vært veldig kritiske til betongringene som brått dukket opp på Karl Johans gate i november. Da tok ildsjelen Øysten Aurlien saken i egne hender.
Aurlien, som frem til sommer var senterleder på Paleet, har de siste ukene stått på for å samle inn støtte til å kamuflere betongringene. Sammen med andre støttespillere fikk han ja fra 16 Westerdals-studenter som kunne stille opp gratis for å pynte de nesten 130 ringene mellom Stortinget og Slottet.
For dette trengte de utstyr som lerret, tape, maling, spraybokser og pensler, noe som ville ha kostet rundt 30.000 kroner. Da pengene uteble, kastet Aurlien inn håndkleet. Dette skjedde bare timer før studentene skulle starte jobben tirsdag i forrige uke.
– Målet vårt var å få betongringene til å «forsvinne» før fredsprisutdelingen sist helg, men det klarte vi ikke, sier en oppgitt Aurlien.
Får dårlig følelse
52-åringen ønsker ikke å fremstå som sutrete i ettertid, men legger ikke skjul på at han får en dårlig følelse hver gang han er i paradegaten.
– Vi kontaktet sikkert 20-30 personer for å få støtte og informere om initiativet. Veldig mange var positive og mente at noe må gjøres snarest, men ingen ville bidra med midler. Det ble heller ikke gitt noen tillatelser fra kommunen. Jeg så ingen annen utvei enn å avlyse det hele, sier Aurlien.
Han hadde blant andre vært i kontakt med politikere, byråkrater, organisasjoner, gårdeiere og næringsdrivende på Karl Johan.
Fjernes innen april
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har tidligere sagt til Aftenposten at kommunen ikke ønsker å betale for å pynte betongringene fordi de bare skal stå der til våren, men Johansen hadde sagt ja til å stille opp på Karl Johan etter invitasjon fra studentene tirsdag.
– Nå visste vi ikke noe om hvorfor dette ble avlyst. Vi fikk bare beskjed om at det ikke ble noe av, og da gjorde vi ikke noe mer med saken. Vi vil samtidig minne om at betongringene erstattes med blomsterfat fortløpende. Innen april skal alle sammen være byttet ut. Derfor har vi ikke ønsket å bruke penger på ekstra opprustning av disse nå, forklarer Tor-Henrik Andersen (Ap), byrådssekretær for Raymond Johansen.
Han legger til at også blomsterfat blir en midlertidig løsning.
– Sikringstiltakene ble satt opp på kort varsel etter anbefaling fra politiet. Kommunen jobber med en langsiktig plan for sikringstiltak som vil være tilpasset bybildet. Det vil være integrerte sikringstiltak som for eksempel benker, blomsterpotter og skulpturer, sier Andersen.
Levende Oslo
Byrådssekretæren presiserer at Oslo allerede har et offentlig-privat samarbeid om å utvikle Oslo sentrum til en levende, attraktivt og tilgjengelig bykjerne. Organet heter «Levende Oslo». Her møtes representanter fra kommunen, handelsstanden og gårdeierne, men er også åpent for innspill og initiatriv fra folk utenfor.
– Levende Oslo er et møteforum for ledelsen i kommunen og foreningene i Oslo. De har seks til åtte møter i året. Jeg ønsket å få til noe før nobelprisutdelingen. Derfor tok jeg kontakt direkte med Bymiljøetaten. Det gjorde jeg etter at jeg fikk råd om det fra byrådslederens kontor, sier Aurlien.
Når det gjelder byrådets svar om at de ikke gjorde noe fordi de fikk beskjed om at prosjektet ble avlyst, blir Aurlien irritert.
– Når byrådslederen var så tydelig i Aftenposten på at kommunen ikke ønsker å være med på et spleiselag, så var det også svaret som kom fra alle: Null støtte. Skal vi få til et samarbeid, så må vi åpne opp for at samarbeid er ønskelig og velkomment. Det er et politisk ansvar, kontrer han.
– Slå dere løs!
Bymiljøetaten, som fikk spørsmål om penger fra Aurlien, sier at de ikke vil bruke skattebetalernes penger på å pynte rørene fordi de skal byttes ut i løpet av kort tid.
– Selv om de ikke er fine, så ville det ha vært dårlig bruk av skattebetalernes penger å betale for å pynte disse. Men hvis noen ønsker å pynte disse på eget initiativ, så er det helt supert. Slå dere løs! har vi sagt, sier Richard Kongsteien, fungerende kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten.
Ombestemte seg
For et par uker siden uttalte Christian Ringnes, som gjennom Eiendomsspar og Victoria Eiendom eier nesten 25 prosent av eiendommene langs paradegaten, at han kunne være med på et spleiselag for å pynte betongrørene på Karl Johan. Selv har han lagt kobber på betongen som står rett utenfor Grand Hotel.
Også Ringnes fikk en e-post fra Aurlien, men fikk ikke svart før han fikk en ny e-post om at prosjektet var avlyst.
– Han skrev til meg om dette, men så fikk jeg beskjed om at prosjektet var avlyst. Da valgte jeg å ikke gjøre noe mer. For det første fordi byrådslederen nå har forsikret om at betongen blir fjernet innen april. Og så var jeg litt usikker på hva prosjektet til Aurlien gikk ut på. Jeg var ikke sikker på om det ville være vellykket, sier Ringnes.
– Savner også du et samarbeidsorgan der kommunen og næringslivet kan møte jevnlig?
– Nå har vi «Levende Oslo», men jeg opplever at det tar ganske lang tid å få organisert ting gjennom «Levende Oslo» fordi det der og i alle andre samarbeidsfora er så mange aktører som skal mene noe, svarer Ringnes.
- LES OGSÅ: Her er det falske Stortinget
Oslo Handelsstands Forening var også villig til å spytte inn penger, men sa til Aftenposten for to uker siden at ansvaret for tiltaket må være hos kommunen.
– Hvis kommunen hadde støttet Øysteins iniativ, så ville det ha vært supert og vi ville ha fulgt opp, sier Jon Anders Henriksen, konstituert administrerende direktør i OHF.