Oslo

Matjuks: Tørk av deg det mystiske fliret, Mona Lisa.

KOMMENTAR: Mange av oss er helt avhengige av å vite hva vi spiser for å unngå smerte, sykdom eller død, skriver Joacim Lund.

OLD021636.jpg Foto: THOMAS OLSEN

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

You’re the last of your kind, Mona Lisa, synger Grant Lee Philips. Skulle ønske det var sant. Gitt at Mona Lisa har jukset, da.

Når VG har DNA-analysert maten og restauranteierne henviser direkte til en advokat, regner jeg med at de ikke har helt rent mel i posen, for å bruke en for en gangs skyld litt treffende metafor.

Ifølge VG (hatten av for god journalistikk) har de solgt gris som villsvin og den billigste Asia-importerte pangasiusfileten som sjøtunge. Ikke trekk på hverken smilebåndet eller skuldrene.

Det er ikke same-same but different. Det er dødsens alvorlig.

Joacim Lund er kommentator i Aftenposten.

Én ting er at de selger de billigste råvarene du kan oppdrive som luksusvarer. På Rema selger pangasiusfilet fra Vietnam til 39 kroner kiloet. Sjøtunge, som er noe av det mest eksklusive du får hos fiskehandleren, koster gjerne 500-600 kroner kiloet. Du blir rundlurt.

Det er som om bruktbilhandleren klarer å innbille deg at en gammel Opel Ascona er en flunkende ny Lamborghini Aventador. Men det er ikke det verste.

Opplyste valg

Da hestekjøttskandalen raste for tre år siden, var ikke problemet at vi spiste hestekjøtt. Hestekjøtt er nydelig kjøtt. Problemet var at vi ble lurt.

Når det du mer eller mindre bevisst antar er kjøtt fra en premiestut på Toten viser seg å være fra ei tungt medisinert, gammal merr i Romania, er det ikke så moro lenger. Du aner ikke hva du spiser. Du mister muligheten til å ta opplyste valg. Da kan det fort bli et spørsmål om liv og død.

Allergier er ikke til å spøke med. Og de finnes i mange varianter. Mange av oss er helt avhengige av å vite hva vi spiser for å unngå smerte, sykdom eller død. Da er det en dårlig idé å late som om gjestene får noe annet enn de faktisk får.

Siste gang?

Mona Lisa er blitt stengt av Mattilsynet mange ganger. Én gang fortsatte de å servere selv om inspektørene hadde funnet både voksne kakerlakker og larver på kjøkkenet og pålagt dem å stenge.

Så det er ikke første gang Mona Lisa er i hardt vær. Langt ifra.

Men vi kan jo krysse fingrene for at det er den siste.

 1. Les også

  Fant grisekjøtt i halal-pølse, vossakorv og biffgrill

 2. Les også

  Findus og Burger King rammet av matskandale

 3. Les også

  Snadderløk fra Toten kommer egentlig fra New Zealand

Relevante artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  Fra sengeliggende til personlig trener – Trine (32) trente seg tilbake i jobb

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Kunder klager på dyrt lammekjøtt til påske

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Kjøttskam, sa du? Tor Keilen spiser bare kjøtt og har aldri følt seg bedre.

 4. SPORT
  Publisert:

  Billettene til gigantkampen selges for svimlende summer: – Helt vanvittig

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Trekk pusten, snart drukner vi i kjøtt

 6. NORGE
  Publisert:

  Prissjokk på reker, og nå kan de bli dyrere