En tredje skyting i Oslo kobles til våpenoppgjør på Lambertseter og Bjørndal-drap

Politiet knytter nå en tredje skyteepisode til oppgjøret mellom kriminelle i Oslo.

Store politistyrker var på Bjørndal etter at en mann ble skutt mandag morgen. Han døde på tirsdag. Nå er en nabo siktet i saken.

Mandag morgen ble en polsk statsborger (31) funnet hardt skadet i et garasjeanlegg på Bjørndal sør i Oslo. Mannen var skutt, og døde av skadene tirsdag ettermiddag.

Mannens familie rakk å komme til Oslo før han døde.

Tirsdag kveld meldte en etterlyst mann (32) seg for politiet rett før midnatt. Han ble pågrepet og siktet for drapet.

Da hadde politiet tidligere på dagen gjennomført flere rassiaer, blant annet i Askim, i sin jakt på mannen.

Den siktede bodde i samme nabolag få hundre meter fra der offeret ble funnet.

Politiet bekrefter fredag kveld overfor Aftenposten at 32-åringen har en knytning til Lambertseter.

Siktede, som er i begynnelsen av 30-årene, skal ha bodd der i en årrekke.

– Vi kan si at han har en tilknytning til stedet, men ønsker ikke å gå i detaljer, sier politiinspektør Grete Lien Metlid, sjef for felles etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt.

Politiet har plombert leiligheten der den drepte polakken bodde.

Skudd på Jordal kan ha sammenheng

Oslo-politiet tror nå også en skyteepisoder på Jordal i helgen, kan henge sammen med skytingen på Lambertseter og drapet på Bjørndal.

Flere beboere hørte skudd på Jordal ett døgn før de to andre skyteepisodene. To døgn tidligere ble det funnet tomme haglhylser på bakken nær Jordal barnehage som er overlevert politiet, melder NRK.

Det har vært oppgjør mellom kriminelle på dette stedet tidligere:

Høsten 2010 ble Imran Saber, David Toskas «finansminister», også kalt «Onkel Skrue», skutt en rekke ganger i sin egen bil på Jordal.

Saber ble truffet av syv skudd, men overlevde. Drapsforsøket ble knyttet til et oppgjør blant Oslos tyngste kriminelle.

I 2010 ble en sentral mann i det kriminelle miljøet skutt syv ganger, på Jordal i Oslo. Nå er det igjen funnet tomhylser i dette området.

Kjenning av politiet

Mannen som er siktet for drapet på Bjørndal har pakistansk opprinnelse, men er født i Norge. Han er kjenning av politiet da han har vært involvert i flere mindre forhold de siste årene.

I Oslo tingrett er mannen blant annet dømt for flere tilfeller av kjøring i ruspåvirket tilstand, kjøring uten førerkort og oppbevaring av mindre kvantum narkotika.

– Vi kjenner ham fra tidligere forhold, bekrefter Metlid.

Han skal kjenne flere av de siktede fra skytingen på Lambertseter. Flere av dem har bakgrunn i B-gjengen.

– Vi jobber ut fra en teori om at det er en kobling mellom skytingen på Jordal og på Lambertseter. Vi er opptatt av hva som skjedde før dette, mens vi etterforsker skytingen på Bjørndal noe isolert, sier Metlid.

Aftenposten er kjent med at politiet har sikret svært gode videobilder fra åstedet. Disse blir sentrale bevis i saken.

Politiet har fått god hjelp av bildene fra de to videokameraene som registrerer all trafikk inn og ut av parkeringskjelleren.

Samtykker i fengsling

– Han har samtykket til fengsling. Han har også samtykket til at fengslingsmøte går som kontorforretning, sier Metlid.

Det betyr at politiets begjæring om fengsling kan behandles av Oslo tingrett uten at siktede, aktor eller forsvarer er til stede i retten.

Mannen er foreløpig ikke avhørt.

Politiet har sikret seg avtrykk av sko som var avsatt i Meklenborgveien der fornærmedes bil ble funnet hensatt. Den siktede har i en årrekke bodd rett ved åstedet.

Drapssiktet fengslet i fire uker

Advokat Morten Furuholmen, som er forsvareren til den siktede i Bjørndal-saken, er sparsom i sine kommentarer.

– Det har vært en dialog mellom meg og politiet etter at min klient forsto at politiet ville ha kontakt med ham. Derfor meldte han seg for politiet tirsdag kveld, sier Furuholmen, som ikke vil si noe om hans klient har erkjent de faktiske forhold, eller hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet.

Oslo tingrett avsa fredag ettermiddag kjennelse på at mannen skal holdes i varetekt i fire uker med brev- og besøksforbud og medieforbud, samt isolasjon de første to ukene av perioden.

Situasjon oppsto – ble tilfeldig offer

Politiet ønsker ikke å gå i detaljer på hva som har skjedd i garasjeanlegget på Bjørndal, men det er trolig snakk om et tilfeldig offer.

– En situasjon kan ha oppstått som førte til at han ble skutt. Han kan ha blitt et tilfeldig offer. Offeret skal ikke ha noe tilknytning til det kriminelle miljøet, sier Metlid.

To løslatt

Bare timer før polakken ble funnet med skuddskader, ble tre personer pågrepet etter en skyteepisode på Lambertseter. Ingen ble skadet i denne episoden. Det ble funnet flere våpen i bilen de kjørte.

Disse tre ble varetektsfengslet tirsdag. Senere ble ytterligere to personer pågrepet i denne saken, men de to er nå løslatt.