Oslo

Han skal ha kjøpt USAs tidligere ambassade i Oslo

Ivar Tollefsen skal være kjøperen av USAs tidligere ambassade ved Slottsparken i Oslo sentrum.

Investor Ivar Tollefsen har kjøpt den tidligere ambassaden i Oslo sentrum, skriver Finansavisen.

  • og NTB
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Salget er ikke bekreftet, men Finansavisen skriver at den har kilder på at det foreligger et bud og en budaksept, samt at det er skrevet kontrakt mellom partene.

Kjøperen er ifølge avisen altså investor Ivar Tollefsen.

– Jeg kan bekrefte at vi har vært med på å legge inn bud, sier utviklingsdirektør Kai Sjøvold i Tollefsens selskap Fredensborg til Finansavisen.

  • Les Aftenpostens lørdagsdokumentar: Etter 58 år med dans og demonstrasjoner er det slutt. Bli med på innsiden av USAs ambassade.

– Jeg har ingen kommentar til om vi har kjøpt, fortsetter han.

Store deler av den særegne bygningen er varslet fredet av Byantikvaren.

Tidligere er det blitt foreslått at ambassaden kan bli hovedstasjon for politiet i sentrum.

Aftenposten har forsøkt å kontakte Tollefsen for en kommentar. En ansatt svarer for ham på e-post:

– Ivar er i Antarktis og klatrer. Han prøver en førstebestigning av sørøstveggen på Gessnertind. De regner med å bruke inntil 30 dager og håper å være hjemme til jul. Det er ingen måte å nå dem på.

Måtte begrense antall budgivere

Den tidligere amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate i Oslo. Foto: Cornelius Poppe

Det er meglerselskapet CBRE som har oppdraget med å selge den tidligere ambassadebygningen i Oslo sentrum. Administrerende direktør John Olof Solberg sier han regner med at salget er endelig gjennomført før jul.

– Rekker dere det, dersom kjøperen, Ivar Tollefsen, befinner seg i Antarktis?

– Beklager, ingenting av det dere helst vil vite i dag, kan jeg si noe om.

– Du meldte tidligere om en enorm interesse for salget, med nærmere 100 budgivere. Hvor mange har vært med i de siste rundene?

– Det har vært nødvendig å redusere antallet nokså drastisk. Noen drømmere med urealistiske finansieringsplaner er dermed blitt sjaltet ut underveis, slik at vi nå mot slutten av prosessen har vært i forhandlinger med bare seriøse aktører, sier Solberg, som ikke vil oppgi navn på «finalistene».

Pris opp mot en halv milliard?

Salgssummen er heller ikke bekreftet, men ifølge Finansavisen skal prislappen ligge på mellom 450 og 500 millioner kroner.

Bygningen i Henrik Ibsens gate like ved Slottet i Oslo har stått tom etter at den amerikanske ambassaden flyttet til Huseby, vest i Oslo, i vår. Den gamle ambassadebygningen har preget bybildet siden 1959 og er nå under fredning. Riksantikvaren har beskrevet bygningen som en av landets arkitektoniske perler.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Eiendom
  3. Ivar Tollefsen