Vladimir Gasic (31) får bare se babyen sin på Skype

For 15 måneder siden ble Lene Stokkedal arrestert i Tunisia da hun prøvde å hente hjem sin bortførte datter. I mellomtiden har hun født en datter til. Hjemme i Oslo lurer forloveden Vladimir Gasic (31) på når han får holde babyen sin for første gang.

Vladimir Gasic (31) ble far i sommer, men har aldri holdt datteren. Den eneste kontakten foregår via Skype.

I sommer ble Vladimir Gasic (31) far til en baby han kun har sett via webkamera. Årsaken er at tunisiske myndigheter nekter forloveden å forlate landet.

Sommeren 2012 opplevde 33 år gamle Lene Stokkedal alle foreldres store mareritt. Datteren (4) ble bortført av sin far (40) mens hun var på ferie i hjemlandet hans. Da Stokkedal dro til Tunisia for å være med datteren, gikk alt galt. Tunisisk politi siktet moren for forsøk på barnebortføring. To innleide svenske sikerhetsvakter ble også pågrepet og fengslet.

I Oslo sitter 31-årige Gasic igjen. Alene. Han har ikke møtt forloveden på 15 måneder – og deres syv måneder gamle datter har han bare sett via Skype.

Flere barnebortføringer i fjor

Stokkedals datter var én av totalt 40 barn som ble registrert ført bort fra Norge i 2012. I fjor ble hele 74 barn bortført fra Norge til utlandet – flere enn det noen gang tidligere har vært registrert. Noen av barnebortføringene fra Norge er til land som ikke er tilknyttet internasjonale konvensjoner, noe Utenriksdepartementet (UD) mener er et grunnleggende problem, da disse landene har ikke noe juridisk rammeverk for å løse saken.

– I Stokkedals tilfelle pågår det så vidt jeg forstår en ankesak nå, men situasjonen er kaotisk blant annet fordi det er uklart om hun har status som siktet eller vitne, sier Lene Stokkedals norske advokat, Arve Sjødin.

Les også:

Les også

UD: En svært vanskelig situasjon

Situasjonen føles fastlåst

afp000656032-D7FEIv1GOV.jpg

På Grünerløkka sitter Vladimir Gasic og kjenner på en situasjon som føles håpløs. – Situasjonen er uutholdelig. Vi gråter ofte når vi snakker sammen. Det føles som om jeg dør sakte innvendig. Jeg har så utrolig lyst til å holde datteren min. Dessverre vet jeg ikke når det vil skje, sier han og tenner seg nok en røyk.

Et vindu vippes lett på gløtt, slik at frisk luft slipper inn i den lille leiligheten.

Paret ønsker å stå frem med sin historie fordi de føler situasjonen er fullstendig fastlåst. Stokkedal er tilkjent eneomsorgsrett, men får hverken se ungen sin eller dra tilbake til Norge. Ekskjæresten har anket alle avgjørelser, noe som gir ham midlertidig foreldrerett, og gjør at saken ikke anses som ferdig behandlet.

Kom aldri hjem

Ekskjæresten, som Oslo politidistrikt har siktet for barnebortføring og etterlyst via Interpol, tok med deres fire år gamle datter til hjemlandet under påskudd av at de skulle besøke slekt og venner. Avtalen var at datteren skulle komme tilbake etter to måneder.

Det skjedde aldri.

Rett etter bortføringen dro Stokkedal til Tunisia med forloveden og foreldrene sine. Målet var å snakke ekskjæresten til fornuft, og deretter dra hjem med datteren. Reisefølget forsøkte flere ganger å få tak i datteren og ekskjæresten — uten hell. De oppsøkte til slutt politiet og anmeldte ham.

- Ekskjæresten ville hverken møte oss eller politiet. Han sa at Lene ikke hadde myndighet til å hente datteren i Tunisia, og at han ville ta saken til retten for å få full omsorg, sier Gasic.

I den lokale domstolen mistet tobarnsmoren i første runde omsorgsretten, men fikk tildelt midlertidig besøksrett på søndager. Det ble utstedt utreiseforbud for den bortførte datteren.

Stokkedal reiste sivilt søksmål, men den planlagte rettsaken ble stadig utsatt. Til slutt returnerte begge tilbake til Norge for å skjøtte jobb og studier.

I november 2012 ville likevel Stokkedal tilbake til Tunisia i påvente av rettssaken, og for å besøke datteren sin.

Arrestert etter møte

– Vi hadde akkurat fått vite at hun var gravid og ble derfor enige om å engasjere to vakter som kunne passe på henne i Tunisia, forteller Gasic.

De to sikkerhetsvaktene møtte Stokkedal i en landsby utenfor Tunis. Sikkerhetsfirmaet og Stokkedal bekrefter at de pratet om den kommende rettssaken, samt alternativet dersom hun ikke vant frem.

Ifølge Gasic hadde ikke forloveden noen konkrete planer om å hente datteren tilbake til Norge.

Vladimir Gasic håper fortsatt at han og forloveden en dag skal bo sammen i Norge med begge barna.

– Rettssaken skulle jo opp i løpet av få uker, og vi var blitt fortalt at oddsene var gode. Men det er klart at de diskuterte hvordan man kunne bringe datteren hjem om hun tapte. Likevel er det ikke gjort noe ulovlig ved å prate om dette, mener han. Søndag 11. november 2012 skulle Stokkedal ha samvær med datteren. Isteden ble hun hentet av tunisisk politi og kjørt til avhør.

Gasic glemmer aldri telefonsamtalen.

– Lene fortalte at hun ble kommandert inn i en politibil, kjørt flere timer ut av byen og til slutt følte seg tvunget til å signere en tilståelse på arabisk.

Sikkerhetsvaktene var blitt arrestert dagen før.

– De rakk å møte Lene et par ganger, men aldri den bortførte datteren hennes, sier Gasic.

Han legger til at ingen aner hvordan politiet eller ekskjæresten har fått tak i opplysningene om at forloveden møtte de to sikkerhetsvaktene, eller hva de pratet om.

Tunisisk politi siktet Stokkedal for forsøk på barnebortføring og arresterte henne. Hun ble sluppet ut senere samme dag, men ilagt utreiseforbud. De to vaktene ble siktet for forsøk på væpnet barnebortføring. Denne uken ble de dømt til henholdsvis seks og tolv års fengsel.

Fødte nytt barn

I perioden Stokkedal har vært ilagt utreiseforbud har hun født en datter. Vladimir forteller at han er uendelig glad for at de har fått et barn sammen, samtidig som situasjonen er hard.

afp000659549-410sGCDtq5.jpg

– Lene har mistet overgangsstønaden sin fordi hun har oppholdt seg i utlandet for lenge, og barnet vårt får ikke barnetrygd fordi de har oppholdt seg i utlandet i mer enn seks måneder. Venner, familie og fjerne slektninger har bidratt med nesten 150.000 kroner i støtte. Alt har gått til advokater, husleie og andre utgifter i Tunisia, sier han. Gasic mener UD har gjort lite for å hjelpe Lene.

– Vi føler UD har bistått minimalt frem til de denne måneden arrangerte et møte med tunisiske myndigheter, og ba om at Lenes sak ble fremskyndet på humanitært grunnlag. Dessverre førte ikke møtet frem, sier han.

Les også:

Gasic håper fortsatt at han og forloveden en dag skal bo sammen i Norge med begge barna.

— Jeg savner å holde datteren min eller trøste Lene fysisk når hun har det tøft. Da datteren vår ble født, fulgte jeg timene før og etter fødselen på Skype. Da de tok henne inn på fødestua, var det ikke tillatt med datamaskin, sier han.

– Var ikke bevæpnet

Tunisiske myndigheter mener Lene Stokkedal engasjerte bevæpnede leiesoldater som skulle ta med barnet tilbake. Men sjefen for ABP World Group, Martin Waage, avviser at de svenske sikkerhetsvaktene som ble brukt var bevæpnet.

Martin Waage er sjef for ABP World Group.

– Vi ble engasjert for å ivareta sikkerheten til Lene Stokkedal i Tunisia, og valgte å bruke de to operatørene fordi de var best egnet. En av dem har bred erfaring fra livvakttjeneste, og har vært i Tunisia tidligere i forbindelse med trygg transport da en mor hentet ut barnet sitt, sier Waage.Sikkerhetsselskapet spesialiserer seg på å tilbakeføre bortførte barn fra utlandet, men Waage forteller at selskapet aldri bruker våpen.

– Da er oppdraget for farlig, sier Waage, som ikke ønsker å bli gjenkjent fordi han selv deltar på selskapets operasjoner.

Waage opplyser at ingen av hans ansatte har kriminelt rulleblad. Likevel er hans to ansatte nå dømt til seks og tolv års fengsel i Tunisia.

– I utgangspunktet har de ingen beviser på at Lene Stokkedal eller mine ansatte har gjort noe ulovlig. Det er åpenbart at de er blitt skygget og avlyttet. Nå sitter en uskyldig tobarnsmor med utreiseforbud, mens to familiefedre sitter ulovlig fengslet, sier han.

Er det knyttet stor risiko til å bruke dere?

– Vi har en høy suksessrate, men kan selvfølgelig aldri garantere at de ikke oppstår problemer, sier Waage.

Vi reiste til Tunisia i flere omganger før sikkerhetsvaktene ble engasjert. Da Lene dro dit alene den siste gangen, vurderte hennes far og jeg at hun trengte sikkerhet. Hun var blitt gravid. I tillegg hadde vi fått vite at ekskjæresten hennes tidligere er dømt flere ganger i Norge, sier Gasic.

En gjennomgang Osloby har gjort viser at ekskjæresten er dømt for flere voldshandlinger, samt seksuell krenkende atferd overfor en kvinne.