– Problemet forsvinner ikke ved å kaste ut okkupantene

Tidlig i morgentimene onsdag ble okkupanter i Hausmannskvartalet kastet ut. – Hva gjør Oslo kommune for å finne en løsning for disse ungdommene, spør professor Petter Gottschalk.

  • Stein Erik Kirkebøen
  • Christian Sørgjerd
  • Caroline Enge

Sent tirsdag kveld ble en melding spredt på SMS og Facebook blant okkupanter og deres støttespillere i Oslo: I morgen tidlig kl. 05 slår politiet til.

Antagelsen stemte. Oslo-politiet tok ingen sjanser og møtte mannsterke opp, med et tyvetall biler og langt flere politifolk i opprørsutrustning. Men de hele gikk fredelig for seg da 16 personer ble båret ut av de okkuperte eiendommene.

Se bilder fra politiaksjonene her.

Les også

Politiaksjonen mot Hauskvartalet i bilder

Med naboer og presse som tilskuere ble sofaer, sykkelhjul, plantekasser og veggplater dekket i graffiti fjernet av gravemaskin og ryddemannskaper. Deretter gjøv maskinen løs på murene som var bygget av paller.

16 personer som ikke ville flytte seg frivillig, ble kastet ut i aksjonen, opplyser politiet. Av disse ble 11 kjørt i arresten, men løslatt etter kort tid.

Les også

KOMMENTAR: «Takk for alt, husokkupanter!»

16 personer ble fjernet fra eiendommene. 11 av dem ble pågrepet.

– Problemet er ikke løst

Petter Gottschalk er professor ved Handelshøyskolen BI, og har blant annet forsket på kriminalitetsbekjempelse. Han var blant tilskuerne til politiaksjonen onsdag morgen. Han mener aksjonen ikke løser problemet.

Petter Gottschalk.

– Innenfor kriminologi er vi opptatt av at folk ikke skal falle tilbake til lovbrudd. Blant husokkupanter er tilbakefallsraten veldig høy, svært mange blir husokkupanter igjen, sier han.

– Disse okkupantene vil få en bot, komme ut igjen og dra tilbake hit og markere litt. Så vil de enten okkupere igjen her eller et annet sted. Problemet er ikke løst, mener Gottschalk.

Gottschalk trekker frem Blitzhuset, der man etter mange år med konflikt og forsøk på utkastelser til slutt fikk til en mer varig løsning.

– Det er opplagt at de har et sterkt samhold, og vil nok som gruppe finne seg et annet hus. Det er jo andre okkuperte hus her i byen, påpeker han.

Les også

Her er planene: Slik vil kjøperen bygge ut Hausmannskvartalet

Politiet tok ingen sjanser og møtte mannsterke opp. Men det hele gikk fredelig for seg, omstendighetene tatt i betraktning.

Kvartalet solgt

Bakgrunnen for utkastelsen er at bystyreflertallet har vedtatt å selge det meste av Hausmannskvartalettil en privat utbygger. Kommunen vil ha eiendommene tømt før kjøperen overtar.

Salget ble initiert av forrige byrådet. I valgkampen gikk de rødgrønne partiene langt i å love at salget skulle stanses. Etter at de overtok byrådsmakten innstilte de likevel på å selge.

Med på lasset i salget følger også Hausmannsgate 40, som har vært okkupert i over 15 år. Disse okkupantene blir boende - enn så lenge. «Bruken anses som tålt», står det i salgspapirene for kvartalet. Utbyggeren som har kjøpt kvartalet har imidlertid varslet at han ønsker å rive denne bygården.

Caroline Beelsnijder var vitne til utkastelsen onsdag. Hun har musikkstudio i kulturhuset Hausmania ved siden av. Hun har selv bodd i Oslo siden 2000 og har fulgt utviklingen.

– Jeg synes dette er sinnsykt trist. Oslo er i ferd med å bli en zombie-by, bare fullt av glass og metall. Alt blir likt. Utviklingen er bare trist, sier Beelsnijder.

Hun frykter at Hausmania vil lide samme skjebne.

– Jeg tror ikke vi kommer til å få bli her så lenge, vi har kontrakt i syv år til. Hvis de får bygd nytt her i mellomtiden, så river de nok Hausmania om syv år, sier hun.

Les også

Ble bortvist fra sitt eget hjem av politiet. Ikke gyldig, mener retten.

Onsdag var ikke første gang politiet var inne i bygården Hausmannsgate 42. Også for syv år siden ble den ryddet for okkupanter. Siden har den stått tom - inntil nylig.

Mener kommunen må gi et tilbud

Professor Petter Gottschalk etterlyser mer tilstedeværelse fra kommunen, og et tilbud til de som er blitt kastet ut.

– Politiet gjør en riktig jobb, men hva gjør Oslo kommune for å finne en løsning for disse ungdommene som de kan leve med? Hva er neste fase? Jeg synes det er helt merkelig at ordføreren og andre ikke er her eller har noe med dette å gjøre.

Da Aftenposten stilte spørsmål til byrådet i forkant av utkastelsen, ønsket de ikke å kommentere saken.

– Dette virker som veldig gammeldags lovhåndhevelse - man hiver dem ut og river, og tror at man har løst det. Det er veldig skuffende, sier Gottschalk.