Oslo

Alge kan gi kløe etter bad i fjorden

En bitte liten alge i store konsentrasjoner kan gi kløe etter bad. Den kan dusjes vekk.

En bitteliten alge er slangen i paradiset Sydstranda. I vannet har algekonsentrasjonen vært så sterk at noen er plaget av kløe og utslett. Foto: Hilde Bjørhovde

  • Stein Erik Kirkebøen

– Det er ikke farlig, men det kan være ubehagelig, sier Hans Kristian Daviknes.

Han er Fagansvarlig for forurenset grunn og badevann i Bymiljøetaten. Det som kan være ubehagelig, er en alge som har blomstret opp i så store konsentrasjoner at det har skapt ubehag for en som badet på Sydstranda på Ulvøya.

Kommunen la ut en melding om klø-algen på nettsidene sine, og oppfordrer folk til å kontakt dersom de får symptomene.

– Det kan godt hende det har skjedd andre steder i fjorden også, men vi har fått én henvendelse, og den er fra Sydstranda, sier Daviknes.

Da meldingen kom om at noen hadde fått kløe etter å ha badet på Sydstranda, rykket han ut, tok en vannprøve og fikk den analysert hos Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Alexandrium pseudo-gonyaulax

– De fant uvanlig sterke konsentrasjoner av Alexandrium pseudo-gonyaulax.

Det er ikke så fint som det ser ut, det er tvert imot en bitteliten alge som gjør at huden føles ekstra glatt og som kan forårsake kløe og i noen tilfeller utslett. Utover det er den ikke farlig for mennesker.

  • Her kan du se hvordan det gikk da Osloby i fjor testet Oslos badestrender

– Nei, og hvis du dusjer i ferskvann etter badet, så er du kvitt den, sier Daviknes som for øvrig absolutt anbefaler folk å ta seg en dukkert.

Fint badevann

– Vi sjekket badevannet i forrige uke, og da var det fint i hele fjorden. Vi har tatt nye prøver, men har ennå ikke fått resultatene. Det har ikke regnet så mye at det er grunn til å tro at situasjonen har endret seg, sier Daviknes.

Les mer om

  1. Bymiljøetaten
  2. Alger