Oslo

Solgte leilighet på Løkka og fikk denne villaen for samme prisen

Også myndene Charm (t.v) og Pelle er storfornøyde med sin nye tilværelse. – Vi merker at det er mye enklere å ha to hunder her, enn i femte etasje på Løkka for å si det sånn, sier Hamre. Foto: Olav Olsen

Cecilie Aanderud-Larsen (28) og Pål-Christian Hamre (27) flyttet til Sandefjord fordi det var for dyrt å kjøpe i Oslo. De satt igjen med villa ved sjøen - og 200.000 kroner til overs.

 • Wasim Riaz
 • Thea Roll Rakeng
 • Vibeke Borgersen
 • Thomas Olsen
  Journalist

Ekstrem prisvekst i Oslo gjør at eksperter anbefaler folk å jakte på bolig i andre byer. Er du villig til å pendle, kan du få mye for pengene.

– Skal du kjøpe deg opp i boligmarkedet så utvid horisonten, råder forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl.

I klartekst: Det er mye mer å få for pengene - litt utenfor Oslo.

Litt lenger ned i saken kan du se eksempler på hva du kan få for 3,5 millioner. Vi har sett på boligprisene i noen av de mest aktuelle pendlerstedene til Oslo.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB råder unge i Oslo som ønsker å kjøpe seg opp i boligmarkedet til å vurdere alternativer utenfor hovedstaden. Foto: DNB

Drømmehus ved sjøen

Den hvite 190-kvadratmeters eneboligen med stakittgjerde ligger 50 meter unna sjøen i en stille blindgate i Sandefjord. Samboerparet Cecilie Aanderud-Larsen og Pål-Christian Hamre overtok villaen i juni i år etter å ha innsett at de ikke hadde råd til boligdrømmen i Oslo.

Aanderud-Larsen er i ferd med å fullføre sykepleierutdanningen, mens Hamre er boredekksarbeider i Nordsjøen. Tidligere bodde paret på 70 kvadratmeter i hjertet av Grünerløkka, men ønsket seg noe større.

Denne boligen på 190 kvadratmeter som ligger drøye femti meter fra sjøen og 10 minutter sykkeltur fra Sandefjord sentrum, kostet 4,5 millioner kroner. Tilsvarende bolig kunne fort gått for 12 til 15 millioner i Oslo. Foto: Olav Olsen

Jakten etter den perfekte Oslo-leiligheten foregikk i over ett år. Etter utallige tapte budrunder og fortvilelse over «å ikke ha råd til noen ting», foreslo faren til Aanderud-Larsen at de skulle gå på visning i nabohuset i Sandefjord.

– Vi er begge fra Sandefjord og har jo snakket om å flytte hjem på et tidspunkt, bare ikke helt ennå. Vi så for oss et femårsperspektiv, men sånn ble det ikke når vi innså at vi ikke hadde råd til det vi ønsket oss i Oslo, sier Aanderud-Larsen.

Leiligheten på Grünerløkka hadde balkong, to soverom og var 70 kvadratmeter stor. Den ble solgt cirka 800. 000 kroner over takst i fjor. Foto: Even Schjenken, evenfoto.no

– Ro i kroppen

Paret solgte leiligheten på Grünerløkka for 4,7 millioner og kjøpte eneboligen ved sjøen for 4,5 millioner.

– Vi beregnet rundt 500. 000 til oppussing siden vi satt igjen med såpass mye etter huskjøpet, sier Hamre som pusser opp det meste i huset selv.

– Vi har planer om å bygge utekjøkken og en platting i hagen blant annet, men vi pusser opp innvending først, sier Hamre. Foto: Olav Olsen

– Vi måtte tenke nøye gjennom hva vi gjorde og hva vi ga slipp på, men jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Nå har vi endelig god plass, garasje, hage og til og med havutsikt. Vi har ro i koppen for dette veier tyngre enn en overpriset leilighet på Grünerløkka. Jeg føler at jeg er på ferie når jeg egentlig er hjemme, sier Aanderud-Larsen.

Hamre pleier ofte å ta med seg en øl og sette seg på brygga for å fiske og roe seg ned etter en en lang arbeidsuke. Her tar paret opp en samleteine med krabber rett utenfor inngangsdøren. Foto: Olav Olsen

-Kom deg ut av gryta der det koker mest

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er smart å tenke utenfor ring 3.

– Bor man i et område hvor det er stor kamp om boligene og man vil kjøpe seg opp i størrelse og standard, vil det være mye enklere hvis man beveger seg ut av gryta der det koker mest, sier hun.

De siste fem årene har leiligheter i Oslo steget med 49,2 prosent. De minste leilighetene på mellom 15-35 kvadratmeter har gått fra en kvadratmeterpris på 37.000 i 2005 til 100.000 i 2016. I Drammen er kvadratmeterprisen for en tilsvarende leilighet i dag 51.000 kroner.

 • Her ser du hva boliger i pendleravstand til Oslo koster (Kartet er interaktivt, klikk på områdene for å få informasjon):

Se på hva som er viktigst -størrelse eller beliggenhet

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge er enig i at mange gjør lurt i å utvide sine boligjaktmarkeder. Kjøpere bør se på hva som er viktigst i valg av bolig og bosted.

Er det kvadratmeter man er opptatt av eller den sentrale beliggenheten? For mange er det viktigste å bo sentralt, andre er opptatt av god plass. Disse vurderingene er noe man alltid har måtte gjøre.

– Det er jo ikke noe nytt at Oslo sentrum er dyrest. Men dette har utviklet seg enda sterkere de siste årene. Det skyldes den store etterspørselen og det lave rentenivået. Mange vil inn i markedet heller enn å sitte og leie. Dette gir stort press i boligmarkedet, spesielt på de små boligene, sier Dreyer.

Fant drømmebolig til 3,2 mill.

Da småbarnsforeldrene Anette Reite og Sigurd Bühler fra Holmlia innså at de ikke hadde råd til drømmeboligen i Oslo, valgte de å gå på visninger utenfor hovedstaden. 1. september flytter de til Moss.

Anette Reite og Sigurd Bühler har solgt sin leilighet på 77 kvadratmeter på Holmlia for å flytte til enebolig i Moss. De betalte 90.000 kroner under takst for eneboligen, og fikk 400.000 kroner over takst for leiligheten. Sønnene Olav Andreas (snart tre) og August (åtte måneder) vil få en stor lekeplass med mange frukttrær i sitt nye hjem. Foto: Wasim K. Riaz

– Vi ønsket en enebolig og kunne ikke betale mer enn 3,5 millioner kroner. Vi forsto raskt at det ikke var vits i å gå på visninger i Oslo. Nå har vi kjøpt en enebolig på nesten 150 kvadrat for 3,2 millioner, sier Bühler.

Leiligheten på Holmlia er solgt til 2,8 millioner, 400.000 over takst. Dermed var det lett å realisere boligdrømmen utenfor Oslo. I Moss får Olav Andreas (snart 3) og August (åtte måneder) stor tomt å leke på med blant annet epletrær, moreller og plommer. For Bühler betyr det at han må pendle til Oslo. For Reite blir ikke overgangen like stor da hun delvis jobber i Oslo og delvis i Vestby.

– Det blir endel pendling, men vi bor sentralt i Moss. Toget bruker 45 minutter til Oslo sentrum. Det er nesten like mye vi bruker fra hjemmet i dag til Oslo S, sier de to.

Ingen tegn til krakk

Mange går rundt og venter på at prisene skal falle, men ikke alle tror det vil skje.

Einar Lie, professor i historisk økonomi, skrev søndag en kronikk i Aftenposten om Oslos boligpolitikk. Han tror ikke det kommer noe krakk i boligmarkedet, og han ser ingen tegn på at prisene vil jevne seg ut. Så lenge det er så stort sprik mellom etterspørsel og tilbud vil det å skulle forholde seg til Oslo bli veldig vanskelig for store grupper av befolkningen, mener han.

Han mener unge mennesker som vil bli sykepleiere, lærere eller noe annet alminnelig, og ikke skal arve bolig med det første, bør orientere seg ut av byen.

Økonomiprofessor Einar Lie ser ingen tegn til at boligprisene i Oslo vil falle eller flate ut. Han tror at mange unge fra Oslo blir nødt til å flytte ut av byen hvis de ikke får økonomisk hjelp til å etablere seg i boligmarkedet. Foto: Olav Olsen

– Jeg har mange studenter som nå skal etablere seg i markedet og de kan ikke gjøre det slik min generasjon gjorde uten å få økonomisk assistanse fra foreldrene. Som nyutdannet i dag ville heller ikke jeg hatt mulighet til å kjøpe den leiligheten som jeg kjøpte i 1991, sier Lie.

Han har opplevd det samme som mange i hans generasjon: Den første leiligheten ble et lønnsomt springbrett til stadig nye og bedre boliger.

LES OGSÅ: Stolthet har overtatt harry-stempel i Drammen

Dyrere å oppgradere boligen

– Folk vil ofte bo i områder de føler nærhet og har identitet til. Men i fremtiden kan det bli veldig vanskelig å oppfylle et slikt ønske for Oslofolk som ikke har et veldig godt økonomisk grunnlag, mener professoren og påpeker at spørsmålene rundt boligmarkedet er svært komplekse.

LES OGSÅ: Dette må du passe på om du skal leie ut leiligheten

– At man kan bo like godt utenfor Oslo er det ingen tvil om, men jobber man i hovedstaden og flytter ut må man ta i betraktning at det tar tid og krefter å pendle. I tillegg beveger prisene seg ulikt. De som har kjøpt seg hus for eksempel i Akershus-, Vestfold eller Østfoldkommuner og i dag vil tilbake til Oslo, kan oppleve dette som en veldig dyr affære, sier han.

Fordi prisstigningen har vært spesielt høy i Oslo, kan det være et stort sprik mellom hva man får for en romslig bolig utenfor byen og det man kan har råd til i Oslo. Dermed kan man fort ende opp med å måtte flytte fra en enebolig til en langt mindre, men sentral leilighet.

Kan bli dyrt om du vil tilbake til byen

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge er også klar på at å velge romslighet på landet kan bli dyrt for de som vil eller må vende tilbake igjen til storbyen.

 • Det er klart at hvis boligprisene i Oslo fortsetter i dette tempoet, vil forskjellene bli store. Da må man ta til takke med en mindre bolig hvis man flytter tilbake til Oslo sentrum. Men dette er sjeldent noe man planlegger, det er gjerne en konsekvens av at forholdene i livet endrer seg, sier Deryer.

Han mener mange av de som flytter ut av Oslo-gryta ofte har røtter i distriktet de kjøper bolig.

 • Mange av de som kjøper bolig og flytter ut av byen ofte flytter hjem til steder de har vokst opp og har et forhold til. Det er veloverveide valg.

Slik lokkes Oslo-folk til «bygda»

Mange utenfor Oslo har også lagt merke til de høye boligprisene i hovedstaden. Noen kreative eiendomsmeglere i Kongsvinger satte en annonse i Aftenposten lørdag i forrige uke der de lokker hovedstadens boligkjøpere med følgende: «Bøttekott i by’n? Eller skikkelig bolig 1 time og litt unna».

LES OGSÅ: Var ikke fornøyd med taksten - saksøkte takstmannen

– I annonsen spiller vi på de høye prisene i Oslo. I Kongsvinger pleier det ikke å være så lang kø på visning når prisen nærmer seg tre millioner. En svært lekker leilighet på 150 kvadratmeter i Øvrebyen koster like mye som en liten hybel på Oslo vest, humrer Jo Heiki Støve, daglig leder i Home Eiendomsmegling i Kongsvinger.

Støve forteller om en helt annen bolighverdag i den lille byen som ligger 95 km fra Oslo.

LES OGSÅ: Betaler 130.000 kroner kvadratmeteren for øyhytte-drømmen

Denne boligen på 210 kvadratmeter og en tomt på over 1200 kvadrat i Eidskog kommune ligger halvannen time unna Oslo sentrum. Mens en tilsvarende bolig fort kunne ha kostet 8-9 millioner kroner i Oslo, er denne til salgs for "bare" 3,2 millioner. Foto: Home Eiendom Kongsvinger

– Vi har heller ikke så mange budgivere. Derfor ender prisen sjelden godt over takst på boliger som koster over tre millioner kroner. Men noen eiendommer også i denne prisklassen oppnår budrunder om beliggenheten er bra, sier Støve.

– Har dere Oslo-folk på visninger?

– Vi ser noen fra Oslo, men det er flere som kommer fra Romerike som ligger litt nærmere. For de fleste handler det om avstand til jobben, men jeg regner med at enda flere fra Oslo vil se nordover etter hvert. Det er jo en grense på hvor mange som kan kjøpe bolig i et opphetet marked.

LES OGSÅ: Ingen tegn til utflating

Blir presset ut

Tommy Skovly, daglig leder i Meglergaarden i Moss, har allerede i noen år sett at folk fra Oslo er på vei til Moss-regionen.

– Det er en stadig økende tilstrømning fra Oslo og omegn til Moss-regionen. Jeg tror at det vil bare øke den neste perioden. Om noen år åpner Follo-banen, noe som vil tiltrekke enda flere til Moss. Samtidig er det høy byggeaktivitet her, sier Skovly.

Om et par uker flytter familien Reite Bühler fra leilighet i Oslo til denne boligen på 158 kvadratmeter i Moss. Tomten er på 650 kvadratmeter. Den ble solgt for 3,2 millioner kroner i juni. I Oslo ville den trolig ha kostet dobbelt så mye i disse dager. Foto: Meglergaarden

LES OGSÅ: Denne «rønna» gikk 575.000 kroner over takst

Han karakteriserer tilstanden i boligmarkedet i Oslo som prekær.

– Tilstanden i Oslo er prekær på mange måter. Det er som en galopp vi ikke har sett maken til. Dette fører til at den vanlige mannen blir presset ut, sier Skovly.

Les også

 1. Høyeste boligpriser på 80 år – nordmenn nedsyltet i gjeld

 2. Boligutbyggerne vil ikke bygge «nye Furuset»

 3. Én by skiller seg ut når det gjelder boligpriser

Les mer om

 1. Boligmarkedet