Oslo

Spanske arkitekter inn i kampen om Y-blokken

Rives Y-blokken med Carl Nesjar og Picassos veggkunst, så rammer det indirekte også hovedkvarteret til arkitektforeningen i Catalonia. Nå vil de spanske arkitektene at regjeringen omgjør sitt rivingsvedtak.

Linn Willetts Borgen i støtteforeningen for Y-blokken, Carl Nesjars kone, kunsthistoriker Sylvia Antoniou og Xavier Gómez fra COAC møttes til samtaler om den videre kampen for å omgjøre rivingsvedtaket.
 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Hverken fortidsminneforeningen eller støttegruppen for å bevare Y-blokken i regjeringskvartalet vil slå seg til ro med at slaget om Carl Nesjars ikoniske bygg er tapt.

Nå får de bred støtte fra spanske arkitekter.

— Vi ble sjokkert da vi hørte at den norske regjeringen hadde vedtatt at Y-blokken skulle rives, sier arkitekt Xavier Gómez fra arkitektforeningen (COAC).

I likhet med Y-blokken så er også fasaden på deres hovedkvarter i Barcelona prydet med kunst av Carl Nesjar og Picasso. Kunstveggen ved Collegi d´Architectes sto ferdig i 1961.

— Disse to kunstverkene henger sammen. Y-blokken og vårt hovedkontor er som søsken. Det er viktig å se disse to kunstverkene i Oslo og Barcelona som en helhet, derfor vil det være tragisk hvis verket i Oslo blir revet, sier den spanske arkitekten.

Henger sammen

Bygget i Barcelona ble tegnet av den spanske arkitekten Xavier Busquets. Han hadde tegnet denne kontorbygningen med en utvendig frise, i håp om at Picasso ville stå for utsmykningen. Arkitektens opprinnelige ønske var å skape en vegg med keramiske fliser og materialer fra et lojalt verksted utenfor Barcelona. Picasso takket ja til oppaven, men under forutsetning av at norske Carl Nesjar ble hentet inn for lage en sandblåst frise på samme måte som han hadde gjort i regjeringskvartalet i Oslo.

Busquest reiste til Oslo, hvor Nesjar ga han en omvisning i Høyblokken. Dermed var samarbeidet i boks.

— Vi mener det beste vil være å bevare Y-blokken. Husk at Picassos kunst ikke er et verk som er skåret ut i et studio, for å bli vist frem i et museum. Det er laget utelukkende for dette bygget, og hele miljøet rundt. Ved å ta dette ned og plassere det et annet sted, mister verket sin kunstneriske verdi, sier arkitekten.

Det er ikke første gang spanske interesser har markert sin støtte for å bevare Y-blokkaen Allerede i 2013 mottok Osloordfører Fabian Stang et brev fra borgermesteren i Barcelona, med tilbud om bistand for å redde kunstverkene på Y-blokken.

Nå har også arkitektforeningen i Katalonia, ved dens leder, Lluis Comerón Graupera, skrevet et brev hvor de tilbyr sin bistand.

Carl Nesjars kone, kunsthistoriker Sylvia Antoniou, er glad for den støtte de spanske arkitektene nå viser.

For folket

— Picasso var veldig opptatt av å lage kunst som folket skulle få oppleve. Dette er et kunstverk som er laget spesielt for denne veggen, og det er trist hvis dette blir flyttet. Du kan alltid flytte et frittstående verk, men dette henger sammen med bygget, sier hun.

Både støttegruppaen for bevaring av Y-blokken og Fortidsminneforeningen vil nå henvende seg utenfor landets grenser, i håp om å skape et internasjonalt engasjement rundt bevaringen.

— Vi synes det er viktig å minne folk internasjonalt om hva som skjer. Derfor jobber vi med flere ulike internasjonale initiativer. Dette er ikke bare noe som angår Norge, dette er noe som angår en kulturell offentlighet verden over, sier Linn Borgen, fagredaktør i fortidsminneforeningen og medlem i støttegruppen.

Nå planlegges det blant annet en utstilling i Catalonia med Nesjar og Picassos arbeider i regjeringskvartalet.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har imidlertid så langt avvist ethvert forslag om å la bygningen stå.

— Det blir ingen omkamp om Y-blokken, beslutningen er tatt, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Aftenposten etter at arkitektstudentene I Oslo hevdet det ville være svært uheldig at Viksjø-bygget skal rives.

Den spanske arkitekten Xavier Busquets mener det fortsatt ikke er for sent å endre vedtaket om å rive Y-blokken.

— Jeg kommer fra et land hvor større endringer har skjedd, sier han.

 1. Les også

  - Det hviler et stort ansvar på oss

 2. Les også

  Monsteret blir synlig

 3. Les også

  Arkitekt Peter Butenschøn om nytt regjeringskvartal: En borg for et beskyttet byråkrati?

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
  VERDEN
  Publisert:

  Direktestudio: Krigen i Ukraina