Kraftig reaksjon på nye parkeringsbestemmelser i Oslo

De nye parkeringsreglene i Oslo skaper frustrasjon. Hege Mentzoni Jankowsky må forlate kafégjestene sine for å flytte bilen flere ganger i løpet av dagen.

Hege Mentzoni Jankowsky forteller at hun og mannen ofte ikke er hjemme fra jobb før i tre-tiden på natten.  -Men så må jeg opp igjen klokken 11 for å flytte bilen, og da er det allerede fullt i gaten vår. Folk kan ofte se meg i halvt pysjamasantrekk på gaten der jeg løper for å flytte bilen hele tiden, sier hun.
  1. januar i år ble det innført nye regler for parkering på kommunale veier i Oslo. Avgiftstiden ble utvidet til klokken 20 mandag til lørdag, og parkeringsavgiften ble hevet med 50 prosent innenfor ring 1 og 20 prosent i resten av byen.
  • Lurer du på hvor langt De grønne vil gå for å bedre luften i Olso, så kan du lese om det på deres egen hjemmeside.
    'Flere Osloborgere har reagert på parkeringsendringene på sosiale medier.
  • Det blir vanskeligere og vanskeligere å parkere i Oslo, men redningen er underveis. Det arbeides med en app som kan varsle deg om hvor det er ledige P-plasser. Høres ut som et interessant investeringsobjekt, nytteverdien blir større og større.
    — Noen ganger er jeg hjemme fra jobb klokken 17 Da må jeg betale 50 kroner for å parkere to timer utenfor gården. Klokken 19 må jeg ut å flytte bilen, og betale for en time til. Lørdag, spør du? Jeg elsker å gå på ski, men kan bare være borte i to timer, for da må bilen flyttes, skriver en oslomann på Facebook.

Meldingen har fått 9000 likes og er delt av 2000 personer.

Bymiljøetaten sier det er for tidlig å svare på om de nye parkeringsreglene har ført til flere gebyrer. Det er grunn til å anta at endringene vil føre til mer sirkulasjon, og at sjansen for å finne ledig plass vil øke, sier presseansvarlig i Bymiljøetaten, Monica Thorud Olsen.

Må forlate gjestene for å flytte bilen

Hege Mentzoni Jankowsky eier kafeen «Lille Spiseri» på Adamstuen i bydel St. Hanshaugen sammen med mannen sin. Hun mener de nye reglene går hardt utover jobben hennes. Flere ganger daglig må hun forlate gjestene i kafeen for å flytte bilen og finne ny parkeringsplass, fordi man kun kan stå to timer på betalparkering.

- Jeg blir frustrert av å ikke ha mulighet til å gjøre noe. Det virker som om vi ikke har noe vi skulle ha sagt. Dette er en slags mobbing av bileiere, sier Jankowsky.

For to og et halvt år siden flyttet hun til St, Hanshaugen etter flere år utenlands. Den gang var det gratis parkering i området rundt kafeen. Nå er det betalingssone eller beboerparkering. Med de nye reglene er hun nødt til å flytte bilen minst to ganger i rushtiden, når kafeen er på sitt travleste mellom 17.30 og 21.00.

Avhengig av bil i jobben

Jankowsky må stadig sjekke appen « Easy Park » for å være sikker på at hun har betalt, og for å se hvor lang tid det er igjen før hun må ut. Hun bor i gåavstand fra kafeen, men er avhengig av bilen i jobben for å hente, levere og transportere friske og ferske varer.

— Jeg må til Mathallen for å hente ostene vi bruker til ostetallerkenen, deretter til Sagene hvor vi kjøper frukt og grønt, og videre til Bislett der vi kjøper glutenfrie alternativer til gjestene våre, blant annet. Vi drar i alle retninger og dermed er bilen helt nødvendig. Byrådet prøver å si at vi skal sykle – men jeg kan ikke sykle med 20 kilo poteter, melk, egg og så videre, sier Jankowsky.

Hege Mentzoni Jankowsky regner med at parkeringsutgiftene hennes vil ligge på rundt 3000 kroner i måneden, en kraftig økning fra tidligere år.  – Jeg lurer på hvor mange kafkekopper jeg må selge for å dekke disse utgiftene.

Hun er positiv til å få en mindre trafikkert by, men synes måten endringene har blitt for brå.

— Vi kan ikke over natten si at nå er vi en sykkelby, sier hun.

- Udemokratisk samferdselspolitikk

Rune Aale-Hansen, medlem av Oslo Høyres representantskap, reagerer på samferdselspolitikken byrådet nå innfører.

— Jeg er skuffet over at de med ideologiske skylapper presser gjennom vedtak som rammer innbyggerne og lokalt næringsliv i hverdagen, uten først å vurdere konsekvensene. Enda verre uten å involvere de berørte. Det er udemokratisk, sier han, og legger til at han synes det vises liten forståelse for vanlige folks hverdagsliv.

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, har forståelse for at det kan være utfordrende å venne seg til de nye parkeringsnormene i Oslo, men sier de er nødt til å prioritere kollektivreisende, fotgjengere og syklister.

Avgiftstiden for parkering på kommunale veier i Oslo ble i januar utvidet til klokken 20 på mandag til lørdag. Tidligere gjaldt dette kun til klokken 17 på hverdager og 15 på lørdager. Parkeringsavgiften ble også hevet med mellom 20 og 50 prosent i hele byen.

Til gjengjeld vil byrådet jobbe for å få plass til bedre beboerparkering og parkeringshus istedenfor gateparkering, ifølge Berg.

— Jeg er sikker på at vi sammen kan finne gode løsninger for dem som bor, oppholder seg, eller driver næringsliv i sentrum, sier hun.

Bymiljøetaten mener det kan bli lettere å finne parkeringsplass med de nye reglene.

— Det er grunn til å anta at endringene vil føre til mer sirkulasjon, og at sjansen for å finne ledig plass vil øke, skriver presseansvarlig i Bymiljøetaten, Monica Thorud Olsen i en epost.

— Nå kan man ikke lenger okkupere den samme plassen fra klokken 17 til morgenen etter, utdyper hun.

Ser du feilen?

Les også

Her får syklisten 900 kroner i bot.

Må kjøre mellom ti og 20 runder ekstra

Herman Gjeitanger, styreleder i Boligsameiet i Kirkeveien, er også frustrert over at betalingstidene er blitt utvidet til klokken 20.

— Det er nesten umulig å finne parkering på ettermiddagene uten å måtte betale for to timer. Så må jeg flytte bilen gjentatte ganger før det blir gratis. Det rammer alle som bor her og som er avhengig av bil. Det virker som om alle som kjører bil er blitt stemplet som miljøsvin og nå må finne oss i alt dette.

Herman Gjeitanger, styreleder i Boligsameiet i Kirkeveien, er også frustrert over at parkeringstidene har blitt utvidet til klokken 20. Han mener det har ført til at han kjører mer nå en han gjorde før. Noen ganger kan kan kjøre opptil 20 runder rund blokken hans for å finne en gratis parkeringsplass.

Han forteller at endringene gjør at han kjører mellom 10 og 20 runder rundt boligblokken før han finner en gratis parkeringsplass.

— Det fører til mer kjøring, rett og slett. Jeg kjører mer nå enn jeg gjorde før endringene kom. Det er ikke miljøvennlig i det hele tatt.

  • Hva mener du om de nye parkeringsreglene? Diskuter i debattfeltet under:

Les også: