Fem personer pågrepet etter tre brutale hjemmeran

Fire menn og en jente (16) er siktet for grovt ran i forbindelse med tre brutale hjemmeran i Oslo og Bærum. De ble pågrepet i storstilt politiaksjon mot flere adresser i Oslo, der det ble gjort flere beslag.

Det hittil siste hjemmeranet skjedde da en barnefamilie ble overfalt i sitt eget hjem på Bjørndal i Oslo 17. februar.
  • Jostein Ihlebæk

Les mer om saken: Politiet opplyser at de har pågrepet fem personer i forbindelse med tre brutale ran i hjemmene i til privatpersoner. De fem ble pågrepet under en samkoordinert aksjon mellom Oslo politidistrikt og Asker og Bærum politidistrikt. Det er pågrepet fire norsk-pakistanske menn bosatt i Oslo som er 19, 21, 25 og 26 år gamle, i tillegg til en 16 år gamle jente. Samtlige er siktet for grovt ran.

Flere beslag

— Det er gjort beslag under aksjonen som styrker siktelsen mot de involverte, sier politistasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud, til Aftenposten.no. De fem er pågrepet i forbindelse med et ran på Eiksmarka i Bærum, et på Økern i Oslo og et på Bjørndal i Oslo. Politiet har ennå ikke kartlagt nøyaktig hvem de mener deltok på de forskjellige ranene, og de utelukker heller ikke at det blir foretatt flere pågripelser i saken. - Den videre etterforskningen vil vise hvilke saker som kan relateres til hverandre, sier Smedsrud.

- Planlagte ran

Til mandag vil politiet vurdere hvorvidt de siktede skal varetektsfengsles. Smedsrud ønsker ikke å kommentere hvorvidt de involverte har en tilknytning til Oslos gjengmiljø. - Bakgrunnen for askjonen er at våre politidistrikt har samarbeidet tett. Det har vært viktig for oss å foreta pågripelser i denne saken. Dette er saker som virkelig har oppskaket ofrene. Dette er hendelser vi har sett alvorlig på, og som vi ønsket å sette en stopper for, sier Smedsrud. Politiet føler seg sikre på at ofrene ikke var plukket ut tilfeldig. Politiet tror ikke at ofrene kjente gjerningspersonene, men at gjerningspersonene plukket ut ofrene etter lengre tids forarbeid og planlegging.

Bakbundet og truet

Politiet har lagt ned mye jobb i å identifisere gjerningsmennene bak spesielt to brutale hjemmeran. Det siste ranet skjedde i Bjørndal 17. februar, da en barnefamilie ble ranet. Ranerne skal ha kommet seg av gårde med mellom 12.000 og 15.000 kroner i kontanter, og flere kredittkort. - Kona mi og jeg ble bundet med strips på hender og føtter, og vi ble bundet sammen. Vi lå på gulvet rundt en time mens to personer sto og passet på oss. De andre var nede i førsteetasjen og tok med seg det de fant av penger, kredittkort og andre ting som var lett å få med. De truet meg til å oppgi koder på kredittkort. De snakket relativt godt norsk, fortalte familiefaren, som jobber som eiendomsmekler, til Aftenposten etter at ranet fant sted. Ranet hadde mye til felles med at annet ran, altså da en barnefamilie på Økern ble utsatt for et overfall 31. januar i år. Da slo fire ranere til mot adressen, og ranet skal ha pågått i rundt en times tid.

- Meget opprivende

— Det var en meget opprivende hendelse, spesielt for barna. Dette er jo vårt hjem, sa familiefaren (43) til Aftenposten.no like etter ranet. Naboer fortalte til Aftenposten.no at de hadde sett biler som kjørte sakte rundt i strøket de siste dagene. I begge tilfellene uttalte politiet at de mente ranene så ut til å være planlagt. I det siste tilfellet var familiefaren en anerkjent eiendomsmekler, mens i det første tilfellet drev mannen et håndverksfirma.