Oslo

Byrådet i Oslo åpner litt, vil vurdere langt mer neste uke hvis smitten fortsetter ned

Byrådet i Oslo la tirsdag frem en konkret, men forsiktig gjenåpningsplan. De første lettelsene gjelder med umiddelbar virkning. Det skjer etter måneder med nedstengning.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo kom tirsdag med gode nyheter til en koronatrøtt befolkning.
 • Christian Sørgjerd
  Journalist

– I dag er en merkedag. Vi legger frem planen for gjenåpning av Oslo.

Slik åpnet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) pressekonferansen tirsdag ettermiddag. Han hadde med seg et samlet byråd for å markere begivenheten.

– Da vi stengte byen 9. november, var det ingen som hadde trodd at det skulle vare i et halvt år. Men det har det gjort, sa Johansen.

Den siste måneden har pilene pekt riktig vei: Den registrerte smitten faller kraftig, færre legges inn på sykehus og stadig flere er vaksinert.

Med umiddelbar virkning gjøres følgende endringer i Oslo:

 • Forbud mot mer enn to besøkende i private hjem endres til forbud mot flere enn ti personer til stede.
 • Det åpnes for utendørs arrangementer for inntil 10 personer.
 • Det åpnes for 20 deltagere på organiserte idretts- og fritidsaktiviteter utendørs for barn og unge under 20 år.

Dette er trinn 1 av gjenåpningsplanen.

– Men den statlige anbefalingen om maks fem besøkende i private hjem som altså er en anbefaling og ikke et påbud, den gjelder fortsatt, understreket Johansen.

– Vi hadde lovet å fjerne det mest inngripende tiltaket. Det gjør vi nå. Men dette er ikke tiden for å invitere til middagsselskaper, sa han også.

Les også

De sa lite om skolene. Det er fordi byrådet gjør en egen vurdering neste uke.

Skal vurdere trinn 2 i neste uke

Byrådslederen varslet samtidig at de allerede sent neste uke vil vurdere om byen kan gå videre til trinn 2 av gjenåpningen. Det vil si en mulig åpning av:

 • Butikker, kjøpesentre, varehus og lignende.
 • Kafeer og restauranter. Skjenking til kl. 22.00, med krav om matservering.
 • Treningssentre og lignende, samt breddeidrett for voksne.
 • Idrettshaller og andre innendørs idrettsanlegg, og tillate inntil 20 personer på innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge til og med vgs-alder.
 • Kultursteder som ikke har arrangementer, som museer, gallerier og bibliotek.
 • Forestillinger og lignende i skoletiden for barn og unge på kulturinstitusjoner. Fritidsklubber for inntil 20 personer om gangen.
 • Gudstjenester, vielser, dåp og lignende ritualer med inntil 20 personer samlet når det er faste seteplasser.

– Vi ønsker å kunne åpne mye, men med sterke begrensninger slik at mange får glede av det, sa Johansen, som kalte gjenåpningsplanen «en skisse».

– Dette avhenger helt av smittesituasjonen. Hvis smitten og innleggelser øker eller vaksinasjonstempoet ikke holdes oppe, må vi utsette, sa han.

Det er god plass til å holde både 1 og 2 meter i aulaen til Oslo rådhus. I vinter flyttet byrådet pressekonferansene sine hit – av smittevernhensyn.

Men planen betyr altså at byrådet legger opp til en relativt rask gjenåpning hvis alt går bra. Byrådet fikk spørsmål om nettopp det:

– Regjeringen anbefaler tre uker mellom lettelser for å se effektene av dem. Nå varsler dere en ny vurdering allerede neste uke?

– Det er mulig at vi neste uke må komme tilbake å si at det vil ta noe tid før trinn 2 skal innføres, svarte Johansen.

Les også

«Gjenåpningen av Oslo er en femtrinns tåke», mener kommentator Joacim Lund

– Et elefantskritt neste gang

Anne Haabeth Rygg, gruppeleder for Høyre, er i hovedsak fornøyd med det hun fikk høre fra byrådet. Men hun spør om trinn 2 er altfor omfattende.

– Jeg er veldig glad for at det endelig kommer en gjenåpningsplan, som har vært etterlyst i noen uker. Det trengte Oslo-folk å få høre nå, sier Rygg.

– Men det er veldig mye som skal skje i trinn 2. Jeg kjenner litt på frykten for at man vil vente og vente med å gå dit. At steget blir så stort at man ikke tar det. De tok et museskritt nå, og skal ta et elefantskritt på neste trinn, sier hun.

Raymond Johansen er ikke enige i at trinn 2 er for grovmasket.

– Tilsynelatende kan det se ut som det er mye der, fordi det er mange punkter. Men på hvert punkt er det sterke begrensninger, sier han.

– Det er begrensninger på antall personer som kan være i et lokale, det er tometersregel, og det er spiseplikt ved skjenking. Det blir ikke full åpning, understreker han til Aftenposten.

Skyver store lettelser inn i fremtiden

Byrådet varsler også trinn 3 i gjenåpningen. Det inkluderer åpning på svært mange områder, som de fleste typer underholdningstilbud som kino og teater. Der har byrådet ennå ikke et konkret tidspunkt.

Noen tiltak skyves imidlertid helt til et trinn 4: Det gjelder blant annet større arrangementer, store private feiringer som bryllup, samt skjenking til midnatt.

– Å love noe vi ikke kan holde er noe av det verste vi kan gjøre nå. Oslo-folk fortjener en trygg og varig gjenåpning, sa Johansen.

– Men fortsetter den positive utviklingen og alle fortsetter å følge reglene som gjelder, kan vi se frem mot byen slik vi husker den og har lengtet etter lenge, sa han.

Les også

Senterdirektøren på Sandvika Storsenter har forsterket beredskapen: – Blir det for mange kunder, stenger vi innkjøringen.

Etterlyser flere vaksinedoser

Allerede skjer det en viss skjevfordeling av vaksinedoser i Norge. Nok en gang etterlyste byrådet flere vaksiner til Oslo – på bekostning av mindre utsatte områder av landet.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) understreket at det primært er de strenge tiltakene, ikke vaksinasjon, som har fått ned smittetallene i Oslo.

– Vi er langt unna se at vaksinasjonene påvirker smittenivået, sa Steen.

Det gjenstår å vaksinere rundt 100.000 innbyggere over 45 år med første dose.

– Én uke av Norges vaksineleveranser kunne dekket dette, påpekte Steen.

Samtidig understreket byrådet at de har tre kriterier for når ulike gjenåpningstrinn kan innføres: Smittenivå, innleggelsesantall og vaksinasjonsgrad.

Tunge tiltak i flere måneder

Siden november har det vært skjenkestopp i Oslo. Siden januar har serveringssteder og de fleste butikker vært helt stengt, bortsett fra for take away. Oslo-skolene er på et «forsterket rødt nivå».

Nesten alle former for samlinger, arrangementer, idrett og kultur er forbudt. Det har også vært forbud mot å ha mer enn to besøkende i private hjem.

Men pilene peker i riktig retning. Det har vært fem uker med gode tall.

Smittetallene i Oslo har falt med 60 prosent siden hovedstaden nådde toppen av tredje bølge. Over 85 prosent av alle over 65 år har fått minst én dose vaksine. Antall sykehusinnleggelser har falt med 36 prosent siden toppen tidlig i april.

Samtidig er det fortsatt enkeltbydeler med svært høyt smittenivå, slik Aftenpostens oversikt viser:

Byrådet avviser imidlertid å differensiere mellom bydeler. Altså at noen bydeler får mindre strenge regler enn andre. Helsebyråd Robert Steen begrunnet det slik.

– For eksempel ligger mange serveringssteder i sentrumsområdene, ikke i de ytre bydelene. Så vurderingen vår har vært at det hadde vært lite å vinne på å differensiere mellom bydeler, sa Steen.

Les også

 1. Disse tallene gir en pekepinn på hvor raskt Oslo kan gjenåpnes

 2. Nye tall om pandemien i Oslo: Mer enn seks av ti pasienter har innvandrerbakgrunn.

 3. Ny rapport fra FHI: Ingen tegn til at stengte skoler demper smitten mer enn rødt nivå

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Byrådet (Oslo)
 4. Oslo-korona