Oslo

Dette sier Raymond Johansen om tiltakene som kommer torsdag.

De nye tiltakene har «store, store konsekvenser for Oslo», sa Raymond Johansen.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen holdt pressekonferanse tirsdag kveld.
  • Morten Schwencke
    Journalist

Byrådslederen delte sine reaksjoner etter at regjeringen varslet om en rekke inngripende tiltak, tirsdag kveld.

– Vi hadde gledet oss til en helt vanlig jul. Sånn blir det ikke. Vi må ikke miste motet. Vi kommer gjennom dette, slik vi har gjort mange ganger før, sa Johansen.

Etter pressekonferansen spurte Aftenposten ham om han vil anbefale Oslo-folk å bruke kultur- og uteliv nå.

– Vi kan ikke slutte å leve. Det er jo ikke nedstenging, sa Johansen.

Han var selv ute og spiste på Villa Paradiso forleden. Da var han nesten alene i restauranten sammen med sønnene sine.

– Ville du selv gått ut og spist lutefisk om noen dager?

– Ja. Jeg ville ikke hatt noen bekymring for det. Men det er viktig å følge reglene, som er meteren, kohorter også videre, sa han.

På pressekonferansen sa Johansen at tiltakene har «store, store konsekvenser for Oslo». Byrådslederen viste til en undersøkelse som viser at bare 2 prosent av Oslos befolkning ønsker strengere tiltak nå.

– Det må være helt klart at disse inngripende tiltakene må opphøre så snart vi har kunnskap om at de ikke lenger er forholdsmessige.

– I Oslo har vi god kapasitet

Johansen har registrert at en del av begrunnelsen for de nasjonale tiltakene er høyt sykefravær og frykt for bemanningen i helsetjenestene.

– Men i Oslo har vi god kapasitet. Vi har planer for å drive videre med redusert bemanning. Vi ser på mulighetene til å omdisponere personell der det er nødvendig, sa han.

Han sier det også kan være at vi etter hvert må lære å leve med korona uten inngripende tiltak. Han understreker at det ikke er holdepunkter for å si at den nye omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom enn tidligere varianter. Heller ikke at vaksinen ikke beskytter mot alvorlig sykdom fra omikron.

Johansen sier at kommunen skal se på hvordan trafikklysmodellen kan brukes i skolene.

Han benyttet også anledningen til en bønn til de uvaksinerte i byen.

– Det er frivillig om du vil vaksinere deg eller ikke. Men jeg vil benytte denne anledningen til å be dere innstendig om å vurdere det en gang til, sa Johansen på et pressetreff tirsdag kveld.

Han la til at rundt 1.000 personer tar første vaksinedose i Oslo hver uke.

– Det er ingen tvil om at man blir sykere, får mer alvorlige langtidsvirkninger, og blir en større belastning for seg selv, de rundt en og helsevesenet dersom ikke man vaksinerer seg, sier byrådslederen.

Les også

Skjenkestopp ved midnatt og krav om munnbind. Dette er de nye tiltakene.

Oslo er fra før blant kommunene som fikk nye tiltak, som regjeringen innførte fra fredag. Johansen aksepterte disse, men innførte ikke ytterligere tiltak. Oslo har hevet beredskapsnivået til det høyeste etter at omikronvarianten kom.

De nye tiltakene er langt mer inngripende. Eksempelvis reglene for serveringssteder og arrangementer kraftig strammet inn.

Les mer om

  1. Koronaviruset