Oslo

Nytt kunstforum for de under 40 år

Nasjonalmuseet allierer seg med unge, ressurssterke kunstinteresserte som skal kjøpe samtidskunst til museet.Den nye forumet 20|20 er etablert for å donere kunst til Nasjonalmuseet, og tilbyr blant annet kurs i samtidskunst, atelierbesøk hos kunstnere, spesialomvisninger og kunstreiser.

Gründeren Sebastian Wahl,(t.v.) Christies representant i Norge, Katinka Traaseth og direktør for Sveaas Kunstsamling William Flatmo står bak nytt kunstforum tilknyttet Nasjonalmuseet. Her sammen med avdelingsdirektør Sabrina van der Ley ved Nasjonalmuseet. Foto: Signe Dons

 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

I disse dager etableres en ny interesseorganisasjon som kaller seg 20|20.(tyve-tyve) Den sikter seg inn mot kunstinteresserte mellom 20 og 40 år, og skal jobbe frem mot åpningen av Nasjonalmuseet på Vestbanen i 2020.

Aftenposten møter noen av initiativtagerne: Katinka Traaseth (28 år), Christies representant i Norge , William Flatmo,(32 år) direktør for Sveaas Kunstsamling og gründeren Sebastian Wahl (26 år).

De deler kunstinteresse og businesserfaring, og har savnet en møteplass for samtidskunst. De har alle bodd i London og/eller Edinburgh og sett aktive kunstforeninger og temagrupper knyttet til museene, som både driver med donasjoner, kompetanseheving og relasjonsbygging.

Vil bidra med kunstinnkjøp

— Vi er opptatt av samtidskunst og ønsker å bidra til museet. Samtidig vil vi lære mer og ønsker å skape et miljø for unge kunstinteresserte, sier lederen for 20|20, Katinka Traaseth som er utdannet i finans og kunsthistorie fra London. – Jeg opplever at mange unge er kunstinteressert og har lyst til å lære mer om samtidskunst, men vet ikke helt hvor de skal søke råd. Vi skal være et slikt tilbud og det er selvfølgelig åpent for alle.

— Vi vil skape en læringsplattform og ta initiativ til lærerike og morsomme tilbud som atelierbesøk hos kunstnere, hjemmebesøk hos kunstsamlere og reiser til utlandet, sier Traaseth, som nylig har tiltrådt som auksjonshuset Christies representant i Oslo.

Ingen forhåndskunnskaper

Sebastian Wahl understreker at gruppen ikke setter noen krav til kunnskap.

Gründeren Sebastian Wahl,(t.v.) Christies representant i Norge, Katinka Traaseth og direktør for Sveaas Kunstsamling William Flatmo står bak nytt kunstforum tilknyttet Nasjonalmuseet. Her sammen med avdelingsdirektør Sabrina van der Ley ved Nasjonalmuseet. Foto: Signe Dons

— Jeg er engasjert nybegynner, og dette er en unik arena for å kunne tilegne seg og dele kunnskap om samtidskunst, sier Wahl.

Minimumsdonasjon og gaveforsterkning

Minimumsdonasjonen i året er 5000 kroner. Gruppen skal være selvfinansierende og minimum 80 prosent av donasjonene skal gå til innkjøp av kunstverk til museet. Gavene kan omfattes av Regjeringens gaveforsterkningsordning, som da vil utløse 25 prosent av gavebeløpet i tillegg fra staten.

Nasjonalmuseet kan komme med ønsker som vi styrke samlingens profil, men også medlemmene av gruppen kan komme med forslag på spennende kunstnere som det bør satses på. På spørsmål om hvilke samtidskunstnere som står høyt i kurs, er det ingen som vil uttale seg. Ingen hot-or-not-liste her.

Lojalitet til museet

Avdelingsdirektør Sabrina van der Ley er glad for initiativet og sitter selv i styret på vegne av Nasjonalmuseet. Hun er opptatt av å bygge allianser med unge kunstinteresserte, og skape tilhørighet til museet.

— Dette er et steg i riktig retning. I Tyskland og England er dette et veldig vanlig konsept, sier hun.

Også direktør Audun Eckhoff synes 20|20 er spennende.

— Vi ønsker å involvere dem aktivt i museet. Vi trenger engasjerte støttespillere i den yngre generasjonen. Dette handler om en revitalisering av tidligere tradisjoner. Det er tale om ressurssterke og unge mennesker som ønsker å bidra til museet. Vi ønsker å bygge langsiktige og forpliktende relasjoner og selvfølgelig også bruke museets ressurser.

— Det er hyggelig at de unge tar initiativ, men vi etablerer gjerne tilsvarende grupper for de litt mer voksne. Det er bare å ta kontakt, sier han understreker også at Audun Eckhoff.

heidi.borud@aftenposten.no

 1. Les også

  Kunstnerne må tilpasse seg markedet

Les mer om

 1. Kunst

Relevante artikler

 1. OSLO

  Dette altermotivet er en skjult skatt fra krigen

 2. OSLO

  Frp vil stoppe «dødshuset» ved Ekely

 3. OSLO

  Byrådet vil ha mer graffiti på veggene

 4. OSLO

  Regjeringen vil stille ut Picasso-utsmykning i nytt regjeringskvartal

 5. OSLO

  Nytt liv i Nasjonalbiblioteket: – Mange foretrekker litt lyd fremfor total stillhet

 6. OSLO

  Syv meter høy kvinne i bronse får plass i Oslo