Oslo

Oslo er midt i inne i en varmebølge, og det er et håp om at den fortsetter

Om du er en vær-bortskjemt østlending og tenker «hæ» da du leste denne overskriften, bør du lese videre.

Folksomt på en varm julidag på Sørenga i år.
  • Arild Færaas

Definisjonen på en norsk sommerdag er når makstemperaturen når 20 grader eller høyere. til og med 31. juli har det nå vært sommerdager 28 dager på rad på Meteorologisk institutts målestasjon på Blindern i Oslo.

3. juli var sist gang gradestokken ikke krøp over 20 grader i hovedstaden.

Varmest var det 21. juli med 27,8 grader.

Mens man som journalist fra det vestlandske havgapet ville sett på 28 dager på rad med 20 grader som science fiction, er det heller ikke så vanlig i Oslo.

Statistikk Aftenposten har hentet fra databasen eklima.no, viser at i løpet av de 80 årene har det vært en tilsvarende varmebølge på 25 dager eller lenger omtrent hvert fjerde år.

Til nå i sommer har det i snitt også vært omtrent én grad varmere enn normalt.

Dette er rekorden

Helt nøyaktig har det vært 18 år med en periode på minst 25 dager med 20 grader. Og to år (1997 og 1976) hadde til og med to slike perioder på én sommer.

1947 har rekorden med hele 58 dager på rad hvor gradestokken viste 20 eller høyere (12. juli til og med 7. september).

Under her kan du se en statistikk, riktignok med små tall, som viser en tendens til at de siste tiårene stadig oftere har vært slike varmebølger i Oslo

Vil varmen fortsette og kan vi slå rekorden?

Statsmeteorolog Espen Biseth Granan, som har en klar østlandsdialekt, stiller seg litt skeptisk til å kalle det varmebølge.

– For Oslos del blir temperaturen liggende rundt 20 grader de neste dagene. Vi nærmer oss neppe 25 grader.

Da kan det se ut som varmebølgen kan være på vei mot slutten, men håpet er ikke ute.

– Om det blir 20 grader, er avhengig av skydekket, nedbør og hvor mye solen tar. Luften i seg selv er ikke så varm som vi kunne ønske.

For å slå rekorden fra 1947 må den neste dagen hvor makstemperaturen blir under 20 grader, først komme 1. september.

I fjor sommer: Meteorolog Terje Alsvik Walløe ble takket av dame på gaten for det kjølige været

Flere regndager enn normalt

Om vi ser på samlet mengde nedbør på målestasjonen på Blindern ligger årets sommer an til å bli tilnærmet gjennomsnittlig (med 1960 til 1990 som utgangspunkt.)

Men om du føler det har regnet oftere enn normalt i sommer, har du helt rett. Mens det vanlige er 30 nedbørsdøgn i juni og juli til sammen, har vi til og med 28. juli hatt 35 døgn med registrert nedbør på mer enn 0,0 millimeter.

Rekorden er 42 nedbørsdøgn (1954) de første to månedene, så den blir umulig å slå. Og for å komme inn på topp ti, må det regne alle de siste dagene i juli.

Året hvor det falt dråper sjeldnest ned fra himmelen var i 1994. Da var det bare 14 regnværsdager de første to sommermånedene. Det året hadde også en lang varmebølge på 48 dager på rad med 20 grader eller varmere.

Men «regnhovedstaden» Bergen kan sette rekord i juli. Til og med torsdag var det målt 248,8 millimeter på målestasjonen Florida. Da kan rekorden på 274 millimeter bli slått om det pøser ned resten av måneden. Byrekorden fra 1964, da målestasjonen var et annet sted, er det heller ikke utenkelig at blir slått ifølge NTB. Den rekorden er på 297,1 millimeter.

Oles klode: Det ekstreme været er snart normalt

Østlendingene er heldigst nå i helgen

Ingen deler av landet kan se frem til strålende sommervær i helgen. Både sol og regn venter. Ganske kjedelig og ustabilt vær, altså.

– Jeg må bare beklage det, sier meteorolog Granan.

– Men Oslo, Østlandet og deler av Sørlandet ligger nok best an for fint vær. Vestlandet får nok mest jevnt med nedbør, legger han til.

Etter helgen fortsetter det ustabile været.

– For Oslo kan onsdag bli et lyspunkt, men det er usikkert, sier meteorologen.

Les mer om

  1. Vær
  2. Sommer
  3. Oslo