Oslo

– Jeg våknet klokken to-tre på natten for å sjekke hvor jeg hadde kommet inn

9 av 10 har fått plass på videregående til høsten. 8 av 10 har fått plass på førstevalget. Hvilken skole de kommer inn på, betyr mye.

Når skolen åpner, vil Maria Gondals kull være de eneste på skolen. De er omtrent 150 elever, men skolen rommer egentlig 500.
  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

Da Maria Gondal (16) fikk vite at hun hadde kommet inn på studiespesialiserende ved Valle Hovin videregående skole, ble hun selvsagt veldig glad.

Hun hadde ventet spent i over fire måneder, fra søknadsfristen 1. mars til hun fikk beskjed om første inntak den 5. juli. Midt på natten var ventetiden over, og plutselig rant det inn meldinger fra venner på telefonen.

– Jeg våknet klokken to-tre på natten for å sjekke hvor jeg hadde kommet inn. Noen venner hadde sendt meg meldinger om hvor de hadde fått plass, så da gikk jeg inn og sjekket jeg også. Jeg hadde egentlig lagt meg, men jeg sto opp fordi jeg var så spent, sier hun engasjert.

Hun har kommet inn på splitter nye Valle Hovin videregående skole. Så ny er skolen at da Aftenposten møtte Maria for en prat, var den fortsatt ikke ferdig. Akkurat nå er Valle Hovin videregående skole fortsatt en byggeplass.

– Jeg håper de blir ferdig med å bygge til vi begynner på skolen, sier hun lattermildt.

  • Vil du vite hvilke skoler som har høyest snitt i Oslo? Her er oversikten.

Kommer alltid til å være eldst på skolen

– Jeg har prøvd å gjøre mitt beste for å kunne komme inn på den skolen jeg ville. Men jeg visste jo ikke om det var mange eller få søkere. Og så er skolen helt ny, så jeg visste ikke hvor mange plasser det var, sier hun.

Hun er spent på litt større klasser og større skole når hun nå begynner på videregående. I tillegg blir det litt spesielt med en helt ny skole.

Av naturlige årsaker vil det ikke være en 2. eller 3. klasse, så trinnet til Maria vil ha hele skolen for seg selv det første året.

– Vi kommer alltid til å være de eldste på skolen. Det kommer til å bli litt rart, medgir hun.

Les også

LES OGSÅ: Sjekk om det har vært nedgang i fraværet på din videregående skole

Kom inn på førstevalget

De fleste vennene til Maria har kommet inn på førstevalget. Den ene venninnen kom inn på Nydalen videregående skole, som var ferdig bygget i 2011, mens en annen nær venninne har også kommet inn på studiespesialiserende på Valle Hovin.

– Jeg håper at de er ferdig med å bygge når vi begynner på skolen, sier 16 år gamle Maria Gondal. Hun har fått plass på nye Valle Hovin videregående skole, som er bygget inn i Vålerengas nye stadion.

Hun bor på Lindeberg og har gått på Lindeberg skole frem til nå. At det ikke var så langt til den nye skolen, var viktig.

– Valle Hovin var ikke så langt unna. I tillegg var den helt ny, så jeg tenkte at den komme til å være litt forskjellig fra andre skoler. Og så er den på en stadion, så det var jo litt spennende, sier hun om det spesielle skolebygget.

Må vente

Hamza Ahmed (15) skal også begynne på videregående til høsten. Han har allerede fått plass på studiespesialiserende på Hellerud videregående skole, men vil helst til Kuben eller Valle Hovin.

Han er litt usikker på om skolen han har kommet inn på, passer ham.

– Jeg måtte svare ja på tilbudet fra Hellerud, hvis ikke hadde jeg mistet skoleplassen, forteller han.

Han må vente til 14. august før han får vite hvilken skole han ender opp på.

– Det blir jo litt kjedelig å vente, men jeg håper at det blir verdt det, sier Hamza.

Vennene hans har stort sett kommet inn de også.

– De aller fleste har fått studieplass. Det er bare noen få som ikke har fått det, sier han.

Les også

LES OGSÅ: Ny NIFU-rapport: Store forskjeller i de videregående skolenes bidrag til at elevene fullfører

Mange har fått innvilget plass

75.800 har søkt om studieplass på videregående skole i år, og ni av ti har fått innvilget plass.

400 flere har søkt om studieplass ved helse- og oppvekstfag sammenlignet med i fjor, opplyser Stine Grimsrud, pressekontakt i Utdanningsdirektoratet.

Tilsammen 82 prosent er blitt tilbudt studieplass ved førstevalget sitt, men tallene her varierer mellom utdanningsprogrammene. De fleste som har søkt på studiespesialiserende, hele 90,6 prosent, har fått innvilget førsteønsket sitt. Kun 68,6 prosent av dem som ønsket seg til elektrofag, har fått innvilget ønsket sitt.

Av alle som har søkt skoleplass, står 10.500 på venteliste, av dem 5.000 ungdommer med rett til plass.

Andre inntaksrunde skal etter planen være klar 14. august.

Les mer om

  1. Skole og utdanning
  2. Utdanningsdirektoratet