Oslo

Åpner dørene til 14 «nye» Oslo-skoler

Oslo kommune har brukt 3,9 milliarder kroner på å bygge og pusse opp skoler før skolestart 18. august.

Undervisningsbygg har flere byggeprosjekter enn noen gang, men avdelingsdirektør Ketil Asklien lover at alt blir ferdig til skolestart. Se bilder av alle de 14 byggeprosjektene med beskrivelse ved å trykke til høyre i bildekarusellen her.
 • Hanne Mellingsæter
  Journalist
Hersleb videregående skole – 503,2 mill.Den gamle ungdomsskolen (nedlagt i 2009) gjenåpnes som videregående skole. Det bevaringsverdige bygget er totalrehabilitert innvendig og utvendig.
Stasjonsfjellet skole – 64,8 mill.Ungdomsskolen har fått et nytt bygg på tomten. I tillegg har resten av skolen fått nytt ventilasjonsanlegg. Tak, vinduer, dører og fasade er rehabilitert.
Nordstrand videregående skole – 40 mill.Gjort om til en ungdomsskole med kapasitet for 540 elever.
Nordseter skole – 414,6 mill.Det som tidligere var en ren ungdomsskole er gjort om til en 1–10 skole. Det er også laget et nytt uteområde for elevene.
Møllergata skole -159 mill.Ett av skolens fire bygg har gjennomgått en totalrehabilitering som gir plass til 210 nye elever.
Majorstuen skole – 605 mill.Har de siste årene gjennomgått en totalrehabilitering på innsiden. 960 barne- og ungdomsskoleelever tar i bruk skolen fra skolestart.
Grefsen skole – 495, 1 mill.Skolen har tidligere rommet rundt 400 elever fra 1. til 7. klasse. En større rehabilitering og utvidelse har økt kapasiteten til 790 elever.
Godlia skole – 140 mill.Barneskolen er utvidet med et tilbygg, som gjør at det blir plass til en ekstra klasserekke pr. trinn. Totalt vil rundt 580 elever gå gjennom skoleporten i august.
Løren skole. 260,5 mill.Gamle Løren totalrehabiliteres gjennom flere byggetrinn. Første trinn er klart. En utvidelse skal være ferdig i 2018.
Ekeberg skole – 77,8 mill.Barneskolen har fått et tilbygg, noe som gir rom for én ekstra klasse pr. trinn.
Blindern videregående skole – 208,8 mill.Deler av gamle Sogn videregående er rehabilitert og gjenåpnes som Blindern vgs. med plass til 810 elever.
Bjørnsletta barne- og ungdomsskole – 584,2 mill.Den eksisterende skolen er revet, og det er bygget en ny barne- og ungdomsskole som er spesielt miljøvennlig (såkalt Futurebuilt-prosjekt) og har plass til rundt 790 elever.
Tonsenhagen skole – 141,2 mill.Utvides til en 3-parallell barneskole. Den eksisterende skolen er bygget ut med et nytt tilbygg, i tillegg er det gjort mindre endringer av skolens eksisterende bygninger.
Sofienberg ungdomsskole – 257,9 mill.Tidligere Sofienberg tekniske fagskole og videregående skole er bygget om til ungdomsskole og vil ta imot omtrent 540 elever.

Tross sterk befolkningsvekst og massiv utbygging i flere år, er denne sommeren ekstraordinær for Undervisningsbygg.

Hele 14 nye, eller nyoppussede, skoler skal ta imot elever og lærere 18. august. Til sammenligning åpnet fem nye skoler i fjor.

Se bilder av de ulike skolene øverst i bildekarusellen.

Ketil Asklien, direktør for prosjektavdelingen, erkjenner at det har vært en svært hektisk vinter og vår, men lover at alt blir ferdig til skolestart.

— Jeg sover godt om natten, forsikrer han.

Kritisk med forsinkelser

Samtlige skoleprosjekter er i rute. Enkelte steder, som på nye Hersleb videregående, er det kun detaljer som gjenstår. På Majorstuen og Blindern videregående, er det derimot mer hektisk byggevirksomhet de siste ukene.

Flere av de gamle skolebyggene er verneverdige, og avdelingsdirektøren skryter av samarbeidet med Byantikvaren. Han erkjenner at det hadde vært kritisk med forsinkelser.

- Da ville flere hundre elever stått uten skoleplass og det er klart det er utfordrende å finne midlertidige lokaler, sier Asklien.

Skoleprosjektene er spredt over hele byen. I Ullern bydel er gamle Bjørnsletta skole revet og erstattet med en flunkende ny barne- og ungdomsskole. Dette skal være Undervisningsbyggs mest miljøvennlige skole så langt, derfor kommer også klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til åpningen 18. august.

Hersleb ungdomsskole ble lagt ned i 2009. Nå er det vernede bygget fra 1922 totalrehabilitert og klart til å ta imot elever på videregående. Statsminister Erna Solberg (H) klipper snoren første skoledag, som hun gjorde da Kuben vgs. sto klar i fjor høst.

På nye Blindern videregående, som holder til i bygget til gamle Sogn vgs., er det ordfører Fabian Stang (H) som står for åpningen.

— Vår jobb er å levere gode skoler og bidra til å lage gode læringsmiljøer. Vi håper elever og lærere vil trives, sier Asklien.

Lambertseter på flyttefot

I tillegg til de 14 prosjektene som står ferdig til skolestart, jobber Undervisningsbygg med å utvide Årvoll skole. Dette prosjektet skal imidlertid ikke stå klart før i september.

I tillegg bygges en ny skole på St. Hanshaugen, men Edvard Munch videregående åpnes ikke før neste år. Opprinnelig var planen at skolen skulle stå klar i år, men i fjor så Undervisningsbygg at fremdriftsplanen ble for stram. Skolen blir imidlertid tatt i bruk fra nyttår, som midlertidig lokale for Lambertseter videregående, hvor det skal installeres nytt ventilasjonsanlegg.

Dette er de 14 prosjektene (se bilder fra prosjektene i bildekarusellen øverst i saken)

 • Hersleb videregående skole – 503,2 mill.

Den gamle ungdomsskolen (nedlagt i 2009) gjenåpnes som videregående skole. Det bevaringsverdige bygget er totalrehabilitert innvendig og utvendig.

 • Stasjonsfjellet skole – 64,8 mill.

Ungdomsskolen har fått et nytt bygg på tomten. I tillegg har resten av skolen fått nytt ventilasjonsanlegg. Tak, vinduer, dører og fasade er rehabilitert.

 • Nordstrand videregående skole – 40 mill.

Gjort om til en ungdomsskole med kapasitet for 540 elever.

 • Nordseter skole – 414,6 mill.

Det som tidligere var en ren ungdomsskole er gjort om til en 1–10 skole. Det er også laget et nytt uteområde for elevene.

 • Møllergata skole -159 mill.

Ett av skolens fire bygg har gjennomgått en totalrehabilitering som gir plass til 210 nye elever.

 • Majorstuen skole – 605 mill.

Har de siste årene gjennomgått en totalrehabilitering på innsiden. 960 barne- og ungdomsskoleelever tar i bruk skolen fra skolestart.

 • Grefsen skole – 495, 1 mill.

Skolen har tidligere rommet rundt 400 elever fra 1. til 7. klasse. En større rehabilitering og utvidelse har økt kapasiteten til 790 elever.

 • Godlia skole – 140 mill.

Barneskolen er utvidet med et tilbygg, som gjør at det blir plass til en ekstra klasserekke pr. trinn. Totalt vil rundt 580 elever gå gjennom skoleporten i august.

 • Løren skole. 260,5 mill.

Gamle Løren totalrehabiliteres gjennom flere byggetrinn. Første trinn er klart. En utvidelse skal være ferdig i 2018.

 • Ekeberg skole – 77,8 mill.

Barneskolen har fått et tilbygg, noe som gir rom for én ekstra klasse pr. trinn.

 • Blindern videregående skole – 208,8 mill.

Deler av gamle Sogn videregående er rehabilitert og gjenåpnes som Blindern vgs. med plass til 810 elever.

 • Bjørnsletta barne- og ungdomsskole – 584,2 mill.

Den eksisterende skolen er revet, og det er bygget en ny barne- og ungdomsskole som er spesielt miljøvennlig (såkalt Futurebuilt-prosjekt) og har plass til rundt 790 elever.

 • Tonsenhagen skole – 141,2 mill.

Utvides til en 3-parallell barneskole. Den eksisterende skolen er bygget ut med et nytt tilbygg, i tillegg er det gjort mindre endringer av skolens eksisterende bygninger.

 • Sofienberg ungdomsskole – 257,9 mill.

Tidligere Sofienberg tekniske fagskole og videregående skole er bygget om til ungdomsskole og vil ta imot omtrent 540 elever.